Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Korisne ideje, Mirodijarnica 6. studeni 2017.

Čaj od lovora liječi suhi kašalj

Pišući o začinskome bilju iz tradicijskih vrtova, u svojoj zavičajnoj čitanci Oblizeki – Moslavina za stolom, Acumen, 2006. napisala sam, djelomice citirajući i knjigu Mediteran za stolom, Alfa, 2003., Ivanke Biluš i Božice Brkan i o:

lovoru, lorberu, lorbeku, kelomna (Dalm.), livorika (Podgora, Smiljana Šunde), Laurus mobilis L. iz porodice lovorika. Grm ili drvo sa Sredozemlja, gdje raste divlji, a uzgaja se i kao ukras te začinska biljka. U nas se u zapisima spominje od 16. stoljeća. U narodnom pamćenju cvijet mu je otrovan, uspavljuje. Lovor je biljka boga Apolona, simbola ljepote i umjetnosti. Lovor-vijencem su glavu ukrašavali olimpijski pobjednici, umjetnici, rimski cezari i vojskovođe. Listovi lovora ugodna su, snažna i aromatična, gorka okusa, a pomažu probavu. Obično se rabe osušeni za zimska variva od graha, istarske jote, juhe od krumpira i rajčice, gulaše, marinade za divljač i ribu, janjetinu te za octene naljeve za povrće. Literatura bilježi pjesmu: A ovamo u istinu spijevaoci svijetli odviše dalmatinsku pokrajinu svu lovorim nasadiše. Palmotić spominje dubravu od lovora.”

Lovorova živica u Malinskoj (Fotografija Božica Brkan)

Lovorova živica u Malinskoj (Fotografija Božica Brkan)

Prisjetila sam se toga pošto mi je prijateljica Milka Bunjevac ustrajni suhi kašalj izliječila čajem od lovora u samo tri dana, pa mi je predala recept svoje ujne iz Novske Anđelke Kramarić, zajedno s osušenim listovima lovora ubranim na murterskom imanju Bunjevčevih.

Ljekoviti suvenir: lovorovo lišće (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ljekoviti suvenir: lovorovo lišće (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Obično ja dijelim lovorovo lišće ubrano po Malinskoj, a oduševila me je i ukrasna vrećica u kojoj brački lovor dijeli Anamaria Šnajdar. Oduševljava me i kad naletim na placu da lovor miriše s obješena vijenca suhih smokava ili iz kutije u kojoj mi s juga pošalju kotonjatu.

Lovor uzgojen kao ukrasno stabalce u Malinskoj (Fotografija Božica Brkan)

Lovor uzgojen kao ukrasno stabalce u Malinskoj (Fotografija Božica Brkan)

Sad sam lovorom, na nagovor, umjesto octa i rakije, aromatizirala vodu, čak i bez šećera. Pripremila sam se na izrazitu gorkost, pa sam samu sebe iznenadila. Više se ne čudim što lovor melju u začinske smjese, meleme medicinske i veterinarske, i to ne samo u pučkoj medicini.

Mediteransko bilje na jednom od predstavljanja kuharice Mediteran za stolom Ivanke Biluš i Božica Brkan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Mediteransko bilje na jednom od predstavljanja kuharice Mediteran za stolom Ivanke Biluš i Božica Brkan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ljubiša Grlić u Enciklopediji samonikloga bilja lovor to drvo od antike cijenjeno i kao sveto drvo, preporučuje da se aromatični, pomalo ljuti, opori i gorki listovi beru od studenoga, kada više nema plodova, ali znam da ih svi beru tijekom cijele godine, pogotovo kada orezuju živicu ili ukrasno stabalce ili nalete na divlji lovor. Mirišu snažno i ugodno, navodno zbog toga što sadržavaju 3 % eteričnoga ulja, a glavni im je sastojak cineol.

Začinsko bilje s lovorom dio aranžama u restoranu Artatore na Lošinju (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Začinsko bilje s lovorom dio aranžama u restoranu Artatore na Lošinju (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Aranžman s lovorom na švedskom stolu za doručak u Hotelu Bellevue na lošinju (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Aranžman s lovorom na švedskom stolu za doručak u Hotelu Bellevue na Lošinju (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dok se listovi lovora kuhaju za čaj, mirišu mnogo intenzivnije nego kad se kuhaju u jelima, tako da prekrasno zamiriše cijela kuća. Moram dodati kako sam naknadno našla u knjigama i na internetu više različitih receptura za čajeve za razne namjene, s različitim omjerima suhih listova i vode te šećera i čak meda. Pa – odaberite.

Milkin čaj od lovora za suhi kašalj

 

Aranžman s lovorom na švedskom stolu za doručak u Hotelu Bellevue na lošinju (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pijte po gutljaj svaki čas, više isplahujte grlo (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 


Sastojci

  • 8 listova lovora
  • 2 dl vode
  • 2 žlice šećera

 

Priprema

Kuhajte lagano da se pola pokuha. Pijte gutljaj po gutljaj. Možete količine udvostručiti. Kuhajte i gutljajima pijte čaj tri dana.

U džezvi (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

U džezvi (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Objavljeno 6. studenoga 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

Mediteran za stolom Ivanke Biluš i Božice Brkan

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.