Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Korisne ideje, Vegetarijanstvo 9. srpanj 2020.

Burger koji nije vidio mesa

Ako nije mesna pljeskavica od miješanoga ili junetine, svinjetine, puretine…, zašto ne može biti faširanac – na Oblizekima smo čak raspredali o odabiru dijakritičkoga znaka, je li popećak ili popečakpopečak? Ma neka je vegatarijanski i veganski, ali zašto mora biti – burger? O, da, i dvostruki! Zapravo, odvodi me to do prvih koraka makrobiotike u nas i imitativnih uradaka pionirke i promotorice Zlate Nanićmedaljona, samoborskog kotleta, zagrebačkoga, pariškoga i bečkog odreska ili stubičke pisanice od tofua odnosno sejtana, običnog i dimljenog, različitih kombinacija toga pšeničnog proteina. Čemu meso bez mesa, koji je smisao? I ne samo zbog nezaboravnoga šoka i ljutnje uglednoga chefa što se za gablec u njegovom restoranu-menzi najviše traži faširanac od povrća, koji, kako reče, faširaju od povrtnih otpadaka iz temeljca.

Povrtni popečak sa zobenim pahuljicama kao prilog, posve lijevo (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Muči me to do banalnosti, jer dok se uznosi tzv. zdrava i zdravija hrana, izmišljaju sastojci i kombinacije, primjerice krumpirove placke, popečci od tikvica, popečci od graha i drugih grahorica, srodnici falafela, primjerice od slanutka, leće, sve do soje, koja je sve češće ono od čega se najviše bježi, genetski preinačena, priprema i proizvodnja burgera od mesa i burgera bez mesa postaju vrlo slične, industrijalizirane. (Navodno i jedna i druga jako zagađuju okoliš, a i raste im potrošnja i vrijednost dionica.) No, neki koji vole slastice, a neće industrijske, peku svoje krašotice, jaffa kekse i slično.

Očito zato što se to traži, bezmesno, McDonald’sov Veggie burger i k nama je stigao još početkom 2018., a za djecu koja ne jedu meso, u prilog novim prehrambenim navikama, uveo je i vegetarijanski Happy Meal.

Bez mesa, ali sve drugo kao onaj s mesom (Fotografija Burger King)

Sredinom studenoga prošle godine Burger King predstavio je svoj sendvič kojega su svi čekaliRebel Whopper, 100% Whopper, 0% meso. Njegova je posebnost pljeskavica biljnoga podrijetla, ali s okusom najpoznatijega Burger King proizvoda, Whopper sendviča, mesnoga. S više od 2.500 restorana istovremeno je, kao nikad u povijesti, lansirana ta novina u 25 zemalja, a taj je lanac postao najveći distributer burgera biljnog podrijetla u Europi. Opisuju je:

Sočna pljeskavica na bazi soje pečena na otvorenom plamenu, sa svježe narezanim rajčicama, svježom salatom, kremastom majonezom, kečapom, hrskavim kiselim krastavcima i narezanim svježim lukom na tostiranom pecivu sa sezamovim sjemenkama.   

Rebel Whopper, 100% Whopper, 0% meso (Fotografija Burger KIng)

Rebel Whopper, 100% Whopper, 0% meso – prerezan (Fotografija Burger KIng)

Bezmesna pljeskavica Rebel Whoppera zauvijek bi mogla promijeniti industriju brze hrane, uznosito su opisivali na promociji, a Burger King ju je partnerski stvorio s nizozemskim proizvođačem zanimljiva imena The Vegetarian Butcher. Ovaj novi dodatak ponudi Burger Kinga prati aktualne trendove šireći ponudu proizvoda za rastuću populaciju fleksitarijanaca koji žele proširiti prehranu s alternativama mesu. Ujedno, Rebel Whopper ojačat će Burger King ponudu proizvoda s povrćem te će u ponudi stajati zajedno s ostalim Burger Kingovim ikonama kao što je na plamenu pečeni Whopper, i to ili kao alternativa ili kao pratnja.

Ne. hvala, Fridays! (Fotografija Božica Brkan/ Oblizeki)

Moram to provjeriti, vjerujem svjetski uspješnim lancima i njihovim standardima, ali sam toliko odgađala, da me je pretekla korona i nisam kušala. Dopuštam si dvojbu jer sam još u šoku od prošlogodišnjega malo je reći neukusnoga njujorškog iskustva. Unatoč dobrim recenzijama (i inače dobrim iskustvima mojega Ivana Brezaka Brkana s tim lancem!) teško bih opisala loš vegeburger u Fridays Eat&Drink. Pripremila sam se na casual dining, ali… Dečki su odabrali razne hamburgere, specijalitete kuće, a ja, da baš probam, bezmesni. Porcije pun tanjur, uobičajeno američki. I okus, također. Bilo nam je neugodno koliko nismo pojeli, pa zamolismo da nam spreme doggy bag, iako to ne bih dala svom peseku, koji je, osim mesa, volio i neko povrće i neko voće.

Jedan vegeburger od sve raznovrsnije ponude iz dubokog zamrzivača (Presnimljeno iz GlorieIN)

Međutim, to mi je dalo misliti: zar se nije onomad, kad sam imala samo malo mljevenog mesa koje sam morala potrošiti, pokazao vrlo ukusnim burger odnosno faširanac iliti popećak umiješen od mesa i zelenoga povrća te drugih dodataka – žitnih pahuljica, krušnih mrvica, jaja…? Bio je vrlo dojmljiv, ali ga nisam više nikad ispekla. Prije bih pripremila neki samo od povrća na temu. Ako sam ga ja smetnula s uma, kako ga, po mogućnosti na što manje masnoće, nije ispržio neki od kreativnih chefova? Baš odlična ideja za ljeto kada sve mami odličnim sezonskim povrćem. U drugim godišnjim dobima nudi se drugo sezonsko povrće ili možete odabrati i već pripremljen za pečenje vegeburger iz dubokog zamrzivača. Ako baš nemate vegetarjanske navike, vegeburger može biti prilog mesnom zalogaju. Na Oblizekima preporučujem nekad bi rekli siromaške, sirotinjske, a danas hedonističke popećke od svježega povrća chefa Marka Živaljića, popečke s tikvicama, popečke od krumpira... Uostalom, osim na sajmovima, vegeburgere za roštilj nude i trgovački lanci u dubokom zamrzavanju.

Objavljeno 9. srpnja 2020.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.