Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet 8. veljača 2018.

Budimska kremšnita za caricu Sissy

Toliko je malena da, želite li kušati slastice s njezinim potpisom, posve sigurno morate pričekati da vam netko prepusti mjesto. A kako nećete kušati, kad vas vodič Budimpeštom, poglavito Budimom, zarazi pričom o običnoj kremšniti odnosno tortruszwurm krémes, kako je zovu Mađari. Nezadovoljni bi tu ostali i Samoborci sa svojom, a i Slovenci sa svojim kremšnitama, bilo da potječu s Bleda ili iz Podlehnika. Ima zaista priču za zavist: navodno je kreirana baš tu kada je carica Sissy Elizabeta, supruga Franje Josipa i velika prijateljica Madžara, poželjela pitu, ali ne neku običnu nego svu od kreme.

Božica Brkan ispred slavne slastičarnice ( Fotografija Oblizeki)

Božica Brkan ispred slavne slastičarnice ( Fotografija Oblizeki)

Dakako da ćete, ako vam i nije do toga da se u Budimpešti sladite najobilnijom kremšnitom, naručiti makar krišku. Većina našijenaca koji su je kušali ocijenili su je lošom tvrdeći kako su joj jako modernizirali kremu (dobro je prošla što su sve rekli za još slavniju peštansku slastičarnicu i Zarbo u samome centru, a meni se baš svidjela.

Stara fotografija nekadašnje slastičarnice (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Stara fotografija nekadašnje slastičarnice (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Manje, doduše, od esterházy torte, kojom smo se također ondje sladili. Dakako da imaju svu K. und K. klasiku, pogotovo ugarsku: dobos, sacher, trešenjevu, bademovu, limunovu… I pića poput kave koja uz to idu. Voljela bih da je takva turistička potrošabl dobro prodala neku agramersku slastičarnicu, primjerice Jakšića u Zvonimirovoj odnosno u naše vrijeme Sockoj, koja neprekidno radi već treći ili četvrti obiteljski naraštaj a i ima (meni bolje) kremšnite, ili pak Šimu u Petrinjskoj, kojeg je progutao Cukeraj izguravši slavnoga prethodnika iz zagrebačke povijesti zajedno s recepturama koje je pomno njegovao desetljećima.

Božica Brkan s prijateljicom Milkom Bunjevac u stiješnjenom, a ljupkom ambijentu (Fotografija Oblizeki)

Božica Brkan s prijateljicom Milkom Bunjevac u stiješnjenom, a ljupkom ambijentu (Fotografija Oblizeki)

A povijest budimske slastičarnice Ruszwurm Cukrászda, jedne od zaštitnih znakova mađarske metropole, magično odiše prošlim vremenima u susjedstvu crkve Matijaša kralja. Povijesnica bilježi kako ju je osnovao 1827. Ferenc Schwab te je uredio onako kakav joj je, navodno, interijer i danas, u stilu bidermajera.

Gužva (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Gužva (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Poslije njegove smrti posao nastavlja drugi muž udove Schwab Lénárt Richter, a iza njega muž Richterove nećakinje, Antal Müller, inače otac mnogih slastica, pa i najpoznatije slastice Linzer, nazvane ne po Linzu kako se obično misli, nego po ugarskome lojtnantu Rudoplfu Linzeru (1884.-1922.). Posao preuzima potom Vilmos Ruszwurm, suprug Müllerove kćeri Róze, a iza njega Ferenc Tóth. Poslije nacionalizacije slastičarnica je radila još samo tri godine, a onda je bila zatvorena sve do 20. kolovoza 1960. Godine 1976. preuzeo ju je István Lukács, a 1990. obitelj Szamos.

Nalikuje li vam kremšnita za caricu Sissy na današnje kremšnite? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Nalikuje li vam kremšnita za caricu Sissy na današnje kremšnite? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Nađete li se u Budimpešti, pogotovo ako ste od slatkoga, preporučujemo mili bidermajerski doživljaj: dašak zajedničke nam K. und K. prošlosti i internacionalno omiljenih kremšnita, torta i drugih đakonija. Prčkajući po dokumentaciji u potrazi za podacima o posve drugoj temi, iskopala sam ovu priču otprije točno šest godina. Unatoč vremenu, i danas čujem žagor starinske budimske slastičarnice i na nepcima osjećam okus njezinih carskih slastica.

Dobro društvo na stolu Ruszwurm Cukrászde (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dobro društvo na stolu Ruszwurm Cukrászde (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

20120208 – 201802008  

Objavljeno 8. veljače 2018-
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/u-slasticarnici-janica-buce-od-kremsnita-do-makrobiotickih-slastica-3575
http://oblizeki.com/kremsnite-jelacic-kocke-subarice-cupavci-i-drugi-kolaci-sa-stevijom-su-jednako-slatki-ili-i-sladi-ali-zdraviji-5408
http://oblizeki.com/vruca-kava-kraljice-anne-u-budimpestanskom-caffeu-anna-duga-sa-slagom-baileysom-i-amarettom-8924
http://oblizeki.com/pecuh-i-zlatni-baranjski-trokut-ili-cetiri-nezaboravna-madarska-dana-19483
http://oblizeki.com/madarski-oblizeki-u-petak-u-gradskoj-knjiznici-samobor-19570
http://oblizeki.com/punjene-madarske-palacinke-hortobagy-17045

Šokački grah gulaš, specijalitet iz Mađarske

Dizana pletenica Marice Bahlen mađarska je masnica moje mame


http://oblizeki.com/baranja-svaki-put-iznova-odusevljava-cak-i-grahijadom-18305
http://oblizeki.com/almalomb-ce-vas-osvojiti-vec-juhom-mene-onom-od-krumpira-i-sira-bryndze-19542

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. Miljenka# 12.02.2018. u 07:16

    Poštovanje,
    da li imate recept od Budimske kremšnite. Povijest je uvijek dobrodošla, ali i recept.
    Pozdrav
    Miljenka

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.