Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 22. listopad 2012.

Bučine koštice zdravije od drugih grickalica, čak i kao – bombončići

Sjećate li se, kad se još mnogo izlazilo u kino, prije svake predstave onih prodavača koji su izvikujući kokice, kikiriki, koštice iz košare nudili male fišeke grickalica za film?

Kako bi se kino praznilo, nerijetko bi na podu bilo puno ljuski koštica. A onda se sve manje izlazilo u kino, a pojavile su se kao sorta – bravo moderna agrotehnologija! – i pakirane koštice golice

One su podsjetile kako su, za davnih siromašnijih vremena, bile ne samo poslastica djece pošto bi se osušile iznad peći, onako mokre izvađene iz tikava i tako hrskave da bismo ih katkad gutali zajedno s ovojem.

Podsjetile su i kako su se njima – a trebalo je očistiti toga! – zamjenjivali orasi i lješnjaci u siromašnim kućama čak i u svečanim slasticama poput božićnih šapica ili svatovskih torta.

Na Gastroradionici Oblizeki preporučuju: Bučino ulje, ulje koje dolazi, s tezom kako ulje valja okružiti i bučama i bučinim košticama, predstavili što se može i s košticama, od pesta kao nadjeva za kiflice, posipa za šnite, slatkog krokanta, a bogme i slanih usputnih delikatesa

Maštoviti Robert čudo jednostavno napravi i od običnih bučinih koštica (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Maštoviti Robert čudo jednostavno napravi i od običnih bučinih koštica (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Chef Robert Slezak pokazao je kako se koštice jednostavno mogu popržiti bez masnoće kako bi im se, baš kao i lješnjacima ili bademima primjerice, pojačao okus i miris. I bučine koštice, osim za ulje, i služe kao prirodni pojačivači okusa. No, otišao je i korak dalje koji vam s veseljem predstavljam, jer je jednostavan a vrlo efektan.

Bučine koštice "začinjene" prženom slaninom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Bučine koštice "začinjene" prženom slaninom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Za jednu je varijantu popržio tanke ploške sušene slanine – odabrao je ne bilo koju nego onu nagrađivanu Tomislava Galovića – ocijedio višak masnoće i onako hrskavu polomio na sitne komadiće i pomiješao ih s vrućim bučinim košticama.

Ako je to odlično za uz piće, jer je jako «žedno», za one koji vole i ljuto osmislio je u to dodati sitne komadiće svježe ljute crvene papričice. Odabrao je čili, ali nije bilo ljuto koliko sam očekivala, a i izgledalo je fantastično.

Ako volite slatko, osobito dalmoški krokant, otopite šećer i taj karamel, umjesto oraha, badema, lješnjaka ili sezama, uspite grubo sjeckane bučine koštice. Karamel okrenite iz posude, a kada se ohladi, natrgajte ga na komade.

Gotovi gricini s bučinim koštica (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Gotovi gricini s bučinim koštica iz tvrtke koja je izrasla na "konkurentskom" maslinovu ulju (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Trebam li vas uopće podsjećati da cijelim, grubo sjeckanim ili mljevenim bučinim košticama, pogotovo kada koristite i bučino ulje, možete ne samo ukrasiti nego obogatiti salate, rižota, tjestenine, meso, juhe, sladoled, slastice… ? Pomišljam, primjerice, na meni omiljenu tursku baklavu s pistacijama kao baklavu s bučinim košticama.

Moderne koštice golice (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Moderne koštice golice (Snimila Božica Brkan / Acumen)

A uz to sve nutricionistica iz Centra za kulturu prehrane Martina Ivanjko na gastroradionici je rekla za tu polusirovinu iz koje se dobivaju i vrlo vrijedni ulje i pogača:

Bučine koštice zdravije su od drugih grickalica posebice zbog obilja magnezija, cinka, fosfora, željeza te proteina (30 posto) i ulja (42-50 posto).  

Opisujući tajnu života u bučinoj sjemenci, Grgić d.o.o. kataloški pobraja: koncentrat životne energije, ukusno i mirisno, nezasićene mesne kiseline, obilje minerala (osobito kalija), visok postotak karotena, vitamini A, E, C i K, fosfot (smanjuje kolesterol), pomaže kod problema s prostatom, povećava potenciju.

Nekad jedini izbor, u ljuskici (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Nekad jedini izbor, u ljuskici (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Za priču oko stola podsjetit ću vas na svoju omiljenu literaturu E. Mayerhofera, koji u svome glasovitom Leksikonu prehrane, objavljenome u nas za Drugoga svjetskog rata, piše:

Sjemenke (semen cucurbitae) su tečne, od njih se dobiva jestivo ulje. Po jednom mjestu iz spisa liečnika Mathiasa Lobeliusa (umro 1616.) bili su europski seljaci upravo ludi za sjemenkama tada iz Amerike u Europu udomaćenih bundeva. Sjemenke bundeva se još u mnogim krajevima (Rusija, Italija, Réunion, Amerika itd.) upotrebljavaju kao pučko sredstvo protiv trakavice, a i liečnici su ih preporučivali. Djeci se daje do 300 gr oljuštenih sjemenaka smrvljenih u kašu s vodom i medom (oleum semenis cucerbitae), koje se iztisne is sjemenaka, preporučivalo se 1854. (Patterson u Philadelphiji) kao sredstvo protiv trakavice. U nekim krajevima, gdje se bundevino ulje upotrebljava kao jestivo ulje, kažu da među stanovništvom ima neobično malo slučajeva trakavice, kao što je to npr. u južnoj Štajerskoj.

Na kraju, i preciznije recepture chefa Oblizeka Roberta Slezaka.

 

Grickalice s bučinim košticama

Bučine koštice s prženom slaninom i čili papričicom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastojci

 • 100 g tanko narezane zlatne slanine Galović
 • 400 g bučinih koštica
 • 1 papričica Habanero

 

Priprema

Slaninu na srednjoj vatri u tavi s debelim dnom pržite dok ne postane hrskava. Izvadite je na papirnati ručnik da upije višak masnoće. Čili papričici očistite  sjemenke pa je sitno narežite.

U zagrijanu tavu uspije bučine koštice i kratko popržite, a kad počnu pucketati maknite ih s vatre, dodajte čili i izmrvljenu slaninu. Kratko promiješajte i rasporedite u zdjelice.

Nije naodmet

Ova verzija također je fina i bez čili papričica. Rukujete li s Habanero čili papričicama, zbog ljutine obavezno koristite gumene rukavice, a svu opremu dobro operite.

Bombončići od bučinih koštica

Ne baš tipičan, ali dalmatinski se "krokanat" može pripremiti i s kontinentalnim sjemenkama (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Ne baš tipičan, ali dalmatinski se "krokanat" može pripremiti i s kontinentalnim sjemenkama (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastojci

 • 0,5 dl vode
 • 300 g šećera
 • 300 g bučinih koštica

Priprema

U posudi s debelim dnom kuhajte šećer s vodom dok ne nastane karamel. Dodajte bučine koštice i uz stalno miješanje ostavite na vatri još 1-2 min., dok ne počnu pucketati. Papir za pečenje rasporedite preko mramorne ploče i na njega malom žličicom oblikujte bombončiće. Pustite da se ohlade i spremite ih u posudu ili staklenku s poklopcem.

Nije naodmet

Pri rukovanju s karamelom pazite jer je jako vruć!

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

7 komentara

 1. […] je uopće proizvodnja bučinih koštica u nas? Kakvoća zasigurno počinje agrotehničkim mjerama u polju, u sušarama. Ujednačavanje […]

 2. […] Bučijada, buča šnite, buhtlice, kiflice, kruh… samo su primjeri kako se bučino ulje, a i bučine koštice mogu koristiti u inoviranim  tradicionalnim, ali i vrlo modernim «globalističkim» jelima s […]

 3. […] etnotrendovima, podsjetila i na našu tradicija uzgoja uljnih buča i korištenja bučina ulja te bučinih koštica. Božica Brkan uvodno o bučinu ulju kao ulju koje dolazi (Snimio Miljenko Brezak / […]

 4. […] Bučine koštice zdravije su od drugih grickalica posebice zbog obilja magnezija, cinka, fosfora, željeza te proteina (30 posto) i ulja (42-50 posto). Iz osušenih koštica, podsjetila je, ulje nastaje mljevenjem te pripremom tijesta i prženjem pa prešanjem iza kojega ostaju pogača i ulje. […]

 5. […] je sve to praktično ilustrirao i chef Oblizeka Robert Slezak predstavivši kako se bučino ulje i bučine koštice mogu koristiti u različitim tipovima […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.