Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Vodič 9. listopad 2011.

Bučijada buču privremeno dovodi na menuje ivanićgradskih restorana, pekarnica, slastičarnica i pizzerija

Kako bi promovirali buču kao namirnicu velikih, a neiskorištenih potencijala, Grad Ivanić-Grad i Turistička zajednica Ivanić Grada s internetskim magazinom Oblizeki organizirali su uoči 7. Bučijade gastroradionicu za ugostitelje, slastičare, pekare, proizvođače buča i bučina ulja, novinare i druge.

Čitateljima smo predstavili uvod Božice Brkan i kuharski menu Roberta Slezaka, a predstavljamo sada i ostale sudionike.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva bila su vrlo zanimljiva: OPG Masnec s proizvodima od buča, OPG Hlevnjak s bučinim uljem i košticama, OPG Francetić  s bučama i ljekovitim biljem, OPG Alić s likerima i sapunom od buče te Otvoreni atelier Ožetski sa suvenirima od buče i sapunom od buče.

OPG Masnec uzgaja oko stotinu vrsta buča (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

OPG Masnec uzgaja oko stotinu vrsta buča (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Pet restorana te po jedna slastičarnica, pekarnica i pizzerija predstavili su što se prigodno od buča kreirali za ponudu u vrijeme 7. Bučijade, 15. i 16. listopada 2011. Iako je time tematska ponuda bitno unaprijeđena, jer se prije samo koju godinu od buče jedva išta moglo naći. Na žalost, više kao izuzetak koji potvrđuje pravilo, samo rijetki poput Selskog turizma Kezele imaju jela s bučom u ponudi sezonski duže.

nice: Ankica Bešter, Marica Svetlečić i Božica Brkan (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Tri dame koje stoje iza gastroradionice: Ankica Bešter, Marica Svetlečić i Božica Brkan (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Ivanićgradski ugostitelji morali bi bolje iskoristiti ideju i priliku koja im je dana s bučom i Bučijadom. Kako, djelomice im je predstavio i chef Robert Slezak, koji buču i proizvode od nje u zagrebačkome restoranu Lobby rabi vrlo nadahnuto.

S izložbenoga stola (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

S izložbenoga stola (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Za Bučijadu restoran Garfield (Etanska cesta 8, tel. 01 2883 070, info@petek-tours.hr) organizira čak i prijevoz od  središta grada do restorana te Pepeljugin bal. Ni hrana mu nije manje raskošna. Uza sve drugo, od predjela moći ćete odabrati hladne bombone od feta sira, pršuta i tikvica i toplu juha od tikvica. Glavno jelo je piletina punjena povrćem sa žara s karameliziranom bučom u tamnom umaku. Za desert najavljuju souffle od čokolade i krokant od bučinih koštica na kremi od vanilije…

Hotel-restoran Ivanićanka (Ivanić Grad, Trg V. Nazora, tel.01 2888 947) na Bučijadi 15. i 16. listopada 2011. godine ponudit će krem juhu od buče i varivo od buče u kruhu, široke reznace s umakom od tikvica i popećke od bundeve kao topla predjela, kao glavna jela pureći odrezak u omotaču od tikvica o pureće ražnjićes roštilja punjene sirom i tikvicom u košuljici od slanine te za desert tortu od buče. Ispeći će i domaći kruh s bučinim košticama – sjajan! – kakvim su se predstavili i na gastoradionici kojoj su bili izuzetnim domaćinima. Želimo im dobre prilike da iskoriste mogućnosti kakve im dopušta sjajna moderma kuhinja.

Ivanićankina dobrodošlica: domaći kruh s bučinim košticama (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Vesna Mrković i Ivanićankina dobrodošlica: domaći kruh s bučinim košticama (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Ben-Mar (tel.01 2881 258) u vrijeme Bučijade u posebnome gastrošatoru u Moslavačkoj ulici nudit će varivo od buča  sa suhim mesom i roštilj, a u nedjelju će imati i radionicu rezbarenja buče. Poželite li i vi, osim dobre hrane, poput njih, juhu od buče poslužiti i posudi-buči, k tome i osobito urešenoj ili s epripremiti za Noć vještica, znate kamo vam valja navratiti.

Gradska pivnica Ivanić (Savska ulica, kod semafora, tel. 01 2888 840) svoje je 15-godišnje iskustvo ugradila i prigodan menu koji je predstavila na gastroradionici: predjelo od tikvica (tikvice, šunka u ovitku, sir svježi, majoneza, začini), juha od buča (buče, luk, maslac, vrhnje za kuhanje, začini), carbonara od tikvica (tikvice, tjestenina, špek hamburger, jaja, vrhnje za kuhanje, parmezan, začini), ražnjići s tikvicama (tikvice, patlidžan, sir, začini), salata od tikvica (tikvice, kapari, rajčica, maslinovo ulje, začini), čokoladne kocke od bundeve (tikvice, čokolada u prahu, voće, orasi, marmelada, mlijeko, jaja, rum, grožđice).

Kocke od čokolade i buče iz - pivnice (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Kocke od čokolade i buče iz - pivnice (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Slastičarnica Janica (Kralja Tomislava 47, tel. 01 2883 221),  pripremila je bogatu ponudu torti, pita, kolača, sladoled od buča. Kremšnite od buča su im izvrsne, a makrobiotičari će moći odabrati svoje kolače od riže, mrkve i buče.

Pekarna Peksi (Maznica bb, tel. 01 2821 345) i Peksi Junior  (Ul. slobode bb, tel. 01 2888 951) u vrijeme Bučijade nudit će domaće bučnice i kolače od buča.

Mlada ekipa pizzerije Rošo s pizzom s bučama (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Mlada ekipa pizzerije Rošo s pizzom s bučama (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Pizzeria Rošo (Godrijanov put 9, tel. 01 2889 050) među dvadeset i nešto različitih pizza iz krušne peći dodaju i prigodnu pizzu s bučom (umak od vrhnja, sir, pileći file, buča, tartuf, rub punjen makom).

Vino će se moći kupati na OPG Vajda, OPG Voštinić-Klasnić, u Udruzi Brenta u gastrošatoru u Moslavačkoj ulici.

Na kraju, predstavljamo i dva jela domaćina gastroradionice Oblizeki preporučuju Hotel-restoran Ivanićanka.

 

Popećci od bundeve

S bučinim košticama (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

S bučinim košticama (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Sastojci

 • krumpir
 • bundeve
 • jaje
 • brašno
 • sol
 • papar
 • muškatni oraščić
 • bučine sjemenke
 • maslac
 • ulje

Priprema

Krumpir ogulite, operite i naribajte na većim otvorima na ribežu, kao i bundeve. Oboje pomiješajte s jajima, brašnom, pa posolite, poparite i začinite muškatnim oraščićem. Bučine sjemenke popržite na tavi bez masnoće. Izvadite ih i pustite da se ohlade. Na tavi zagrijte maslac i ulje pa ispecite popećke. Masu iz smjese vadite žlicom pa ih u tavi lagano pritisnite i pecite s obje strane dok ne poprime zlatnožutu boju. Izvadite i ocijedite na papiru.

Pureći odrezak u omotaču od tikvica

S tikvicama (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

S tikvicama (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Sastojci

 • pureći odrezak
 • tikvice
 • jaja
 • brašno
 • krušne mrvice
 • sol
 • kopar

Priprema

Napravite smjesu tako da tikvice krupno naribate, pomiješate s jajetom, brašnom i koprom. Pureće odreske umočite u smjesu i pržite na ugrijanom ulju.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

23 komentara

 1. […] Bučijada buču privremeno dovodi na menuje ivanićgradskih… […]

 2. […] Bučijada buču privremeno dovodi na menuje ivanićgradskih… […]

 3. […] d.o.o., obiteljske firme sa sedmoro zaposlenih, a koja će upravo 15. listopada, u vrijeme 7. Bučijade, proslaviti deset godina uspješnoga […]

 4. […] Pekara „Peksi“ kao obiteljski obrt posluje već 36 godina. Za vrijeme 7. Bučijade različite slastice od buča i bučnice nudit će u svojim dvjema prodavaonicama – Peksi […]

 5. […] gastroradionici Oblizeki preporučuju u Ivanićanki predstavili su se upravo tim varivom  posluženim u izrezbarenoj buči. Ekipa Ben-Mara na predstavljanju na našoj gastroradionici (Snimio Dražen Kopač / […]

 6. […] li se u kakvu receptu u kojem se spominje komad mesa pečen na ulju na tavi popećak u značenju popečka, svakako neće biti posrijedi obična pogreška u pisanju glasova č i ć nego […]

 7. […] Osobitom čašću držim stoga što sam ih imala priliku kušati u Daruvarskoj vinariji na jednome krštenju mošta – čak sam bila i kuma! – u starome dvorcu grofa Jankovića uz njihova sjajna vina. Dakako da sam se raspisala i o vrlo modernim inačicama tih popečaka obogaćenih kojekakvim dodacima. […]

 8. […] to omiljeni specijaliteti – bučnica, varivo od buča, a u novije vrijeme i različiti popečci, krem-juhe itd. Sada nas možda osvoje i zimskom kostajničkom posnom salatom od ljetne tikve. Pomišljam na […]

 9. […] tome koliko su, zaista mnogo, postigli ti, uglavnom maleni proizvođači u vrlo kratko vrijeme. Na ivanićgradskoj Bučijadi 2010. na okruglome stolu potaknuto je udruživanje te je 12 osnovalo udrugu, koja 3,5 godine poslije ima […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.