Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Odjeci 15. studeni 2016.

Buča pečenica – zimska poslastica

pecenica_01naslovnaDanašnji 24 sata na gotovo četiri stranice (36. – 39.) objavljuje, kako kaže, neodoljivu temu 15 slatkih i slanih recepata od buče. Oblizeki s ponosom objavljuju kako prenosi s našega web magazina zanimljive recepture koje su za ivanićgradsku Bučijadu odnosno za tamošnje ugostitelje prije nekoliko godina osmislili ekskluzivno chef Robert Slezak i urednica Oblizeka Božica Brkan.

Kako su naši prijjedlozi preživjeli i očigledno zaživjeli, preporučujemo da i vi, poštovani čitatelji, u 24 sata – hvala kolegama! – a pogotovo na Oblizekima ponovno provjerite primjerice bučoladu i druge slatke i slane poslastice koje smo kreirali za vas.

Jedna od dvije duplerice u 24 sata posvećene bučama, i s Oblizeka

Jedna od dvije duplerice u 24 sata posvećene bučama s citatom Oblizeka, chefa Roberta Slezaka i urednice Božice Brkan

No, ja se ipak rado vraćam u djetinjstvo, kad smo, ne kao danas kad ih možemo gotovo cijele godine kupiti na desetke različitih, osim pokoje ukrasne buče i šefa, poznavali jedino ljetnu svinjsku buču i zimsku pečenicu (naglasak kajkavski, na trećem naglasku). Podsjetili su me na ovu drugu, zlatnu, u Muzeju Moslavine na nedavnome kutinskom predstavljnju Moslavačkoga zbornika, iznijevši je na stol ravnopravno s krasnim kolačima i prigriscima. Još su mi je zamotali i za po doma, jer je, barem meni, jednako fina i topla i hladna.

Pečenice u središtu stola na domjenku (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pečenice u središtu stola na domjenku u Kutini (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Neki su me pitali tendenciozno znam li koliko se mora peći. Kako ne bih znala!? Duuuuugo. Nekad bi se jednostavno narezana na komade, očišćenih koštica, stavila u pećnicu, jer je peć ionako bila na drva i morala se ložiti radi grijanja.

Pečenice u mnoštvu tikava koje je na tada svom imanju Zrno uzgojila ekopionirka Zlata Nanić (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pečenice u mnoštvu tikava koje je na tada svom imanju Zrno uzgojila ekopionirka Zlata Nanić (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pečete li je u električnoj ili plinskoj pećnici, pa želite skratiti vrijeme, nafrljite na najjače. No nema bolje do one pečene polako, natenane. Ne mogu se s njome usporediti ni slasne sušene, lagano posoljene bučine koštice. Čak ni golice!

Divna, pečena pečenica Pečenice u mnoštvu tikava koje je na tada svom imanju Zrno uzgojila ekopionirka Zlata Nanić (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Divna, pečena pečenica (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Jela sam od nje kolače, čuvenu tortu, a i juhu. Podsjećam kako ne biste zaboravili ili vam ne padne na pamet kako je pečenica slatka i baršunasta, ali ima snažne konce, pa za juhu odabirem butternut tikvu koju ne treba niti guliti. Malo buče, malo vode, malo vrhnja, malo začina i, uspoređujući s pečenicom, vrlo malo vremena.

Objavljeno 15. studenoga 2016.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/fantasticna-zimnica-od-buce-bucina-ulja-i-bucinih-kostica-iz-smocnice-chefa-roberta-slezaka-4196

http://oblizeki.com/i-krapinske-toplice-na-svom-badlfestu-slave-bucu-11349

http://oblizeki.com/bucnica-je-bucnica-i-kad-u-njoj-uopce-nema-sira-i-kad-se-siru-pridruzi-mak-3949

http://oblizeki.com/gastroradionica-oblizeki-preporucuju-bucino-ulje-ulje-koje-dolazi-7913

Popečci s tikvicama fini, fini

http://oblizeki.com/bucino-ulje-ima-buducnost-a-nema-ogranicenja-ni-na-europskom-ni-na-svjetskom-trzistu-8038

http://oblizeki.com/bucnica-je-postala-vise-od-kolaca-nadjevena-bucama-10666

http://oblizeki.com/njezino-velicanstvo-buca-bucino-ulje-3457

http://oblizeki.com/bucijada-bucu-privremeno-dovodi-na-menuje-ivanicgradskih-restorana-pekarnica-slasticarnica-i-pizzerija-3515

http://oblizeki.com/varivo-od-buce-posluzeno-u-jusniku-buci-3548

http://oblizeki.com/buca-na-menuju-roberta-slezaka-zaista-postala-velicanstvo-3405

http://oblizeki.com/hokkaido-tikva-nadjevena-tradicijom-i-mastovitim-inovacijama-dobrile-kezele-3606

http://oblizeki.com/sve-su-pite-pitice-samo-je-burek-pitac-8510

http://oblizeki.com/bucine-kostice-u-babicinim-kolacima-%E2%80%93-poslastica-i-zdravlje-3673

http://oblizeki.com/bucnica-na-nacin-pekarnice-peksi-3589

http://oblizeki.com/popecci-vegetarijanski-ni-od-mesa-ali-ni-samo-od-krumpira-8628

http://oblizeki.com/lungic-s-pireom-od-tikvice-i-zapecenim-cvjetovima-buce-i-torta-od-sira-i-buce-na-nacin-mladih-chefova-kaja-11423

http://oblizeki.com/mislav-bozic-kuhao-bucu-po-receptima-iz-2186-godine-11438

http://www.bozicabrkan.com/predstavljen-zbornik-moslavine-br-xv-2016/

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.