Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Događaji 21. srpanj 2015.

Bregofska pita – od nematerijalnoga kulturnog dobra do kolača zaštićenoga zemljopisnog podrijetla?

Na stručnoj radionici Važnost tradicijskih jela i kolača za kulturnu baštinu Republike Hrvatske početkom srpnja u Samoboru u okviru 30. Dana Rudarske Greblice u Rudama, uz sudjelovanje predstavnika ministarstava kulture i pojoprivrede, sudjelovali su i predlagatelji odnosno nositelji zaštite s pripremom uživo i kušanjem i domaćin Rudarske greblice, Poljičkog soparnika, i Bregofske pite iz Hrvatske te Prosjače iz Slovenije. 

Bregofsku pitu – o kojoj su čitatelji Oblizeka već imali priliku čitati kao bregovskoj piti –  predstavile su četiri dame iz njezine postojbine, Koprivničih Brega, sela pokraj Koprivnice, iz Udruge prijatelja kulture «Vlado Dolenec» Milka Stanešić, Ankica Peroković, Suzana Bukvić i Ljiljana Ivezić.

Milka Stanešić, Ankica Peroković, Suzana Bukvić i Ljiljana Ivezić u žaru pripreme najčuneijeg kolača svojega sela (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Milka Stanešić, Ankica Peroković, Suzana Bukvić i Ljiljana Ivezić u žaru pripreme najčuvenijeg kolača svojega sela (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Prema mišljenju Karmen Sinković, voditeljica službe za posebne oznake i promidžbu hrane u Ministarstvu poljoprivrede, taj je kolač na dobrome putu da s popisa zaštićene nematerijalne kulturne baštine Ministarstva kulture odskoči i dalje, odvaže li se njegovi nositelji i promotori, pa dostigne i do neke druge zaštite, barem za nacionalni znak, primjerice zemljopisnoga podrijetla. U izvornoj se varijanti Bregofska pita razlikuje od primjerice Prekmurske gibanice, zaštićene u Sloveniji, pa i od bregovske pite kakvu nude u koprivničkim Podravkinim lokalima i donose recepture u kuharicama, Coolinarici i slično. U njoj nema ni maka ni sira.

(Snimila Jelena Nikl / Rudarska greblica)Milka Stanešić predstavlja bregovsko zaštićeno kulturno blago kojim se ponose i koje nastoje održati živim pekući ga (Snimila Jelena Nikl / Rudarska greblica)

Milka Stanešić ispričala nam je kako se u Koprivničkim Bregima taj inače fini i skupi kolač, kako se to kod njih kaže, peče sigurno više od 200 godina i to kao svečani kolač, božična pita, uskrsna, sesvetska i svatovska. Na svadbni stol dolazi odmah iza glavnoga jela, kao prvi kolač. U nju su vješte Podravke, nadaleko poznate kao sjajne, vrlo maštovite kolačarice, unijele sve što su, osim šećera i cimeta, imale doma u obilju: pčenično brašno, maslac, jaja, vrhnje, jabuke, orahe, sušena grožđa.

Nekad su u Koprivničkim Bregima i grožđe žene sušile same (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nekad su u Koprivničkim Bregima i grožđe žene sušile same (Snimila Jelena Nikl / Rudarska greblica)

Njih četiri Bregovke osmoručno su, sve mjereći odoka odnosno na šake, umijesile i razvukle tjesteni mlinac, postavile ga u namašćeni tiganj, pa narezale jabuke i posule ih šećerom i cimetom, počvapkale vrhnjem umućenim sjajetom, pa ponovno prekrile tjestenim listom, pa suhim grožđicama, orasima, pa jabukamai orasima, pa cvebama, pa završile jabukama i mlincem koji su ponovno počvapkale vrhnjem umućenim s jajetom, nabole kolač gaviljuškom i stavile peći u vruću pećnicu. Mlinci moraju biti tanki a mast gusja odnosno mladinska, peradska. Neće Bregofska pita biti hrvatskom baklavom.

Cimet je jedan od rijetkih sastojaka Bregofske pite koji ne proizvode sami (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Cimet je jedan od rijetkih sastojaka Bregofske pite koji ne proizvode sami (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Bregofska je pita zaštićena od 2012. a da se ne zaboravi, predstavljaju je redovito na đurđevačkoj Picokijadi, koprivničkim  Podravskim motivima, Križevačkim štatutima i sad, eto, na Rudarskoj greblici. Sretno im bilo!

Bregofska pita, izvorna

Kriška Bregofske pite (Snimila Jelena Nikl / Rudarska greblica)

Kriška Bregofske pite (Snimila Jelena Nikl / Rudarska greblica)

 

Sastojci

Vučeno tijesto (za 8 listova)

 • 400 g mekog brašna
  1,3 dl mlake vode
  prstohvat soli
  1 žlica otopljene svinjske masti
  1/2 žlice ulja
  1 manje jaje
  3 razblaženog octa
  1 žlica ulja za premazivanje tijesta

Nadjev

 • 8 srednje velikih jabuka
 • 300 g grožđica
 • 300 g mljevenih oraha
 • 400 g kristal šećera
 • mljeveni cimet po potrebi
 • 16 žlica otopljenog maslaca
 • 1,5 dl slatkog vrhnja

Priprema

Za vučeno tijesto prosijte brašno na dasku za mijesenje, u sredini rukom napravite jamicu te dodajte redom: cijelo jaje, otopljenu mast i ulje, razblaženi ocat i mlaku vodu u kojoj ste otopili prstohvat soli. Kuhačom povežite sastojke, a onda rukama mijesite da dobijete glatku i mekanu kuglu. Ako je brašno (pre)suho, dodajte još malo vode. Kuglu tijesta premjestite na malo pobrašnjeni plitki tanjur, premažite prstima uljem i pokrijte tijesto ugrijanom posudom. Ostavite da se tijesto odmara pod posudom oko 30 min. Na stol stavite zaštitni plastični stolnjak i prekrijte ga drugim čistim (pamučnim, samo za tu namjenu) stolnjakom kojega lagano pospite brašnom. Tijesto stavite na radnu plohu i razvaljajte ga malo valjkom (veličine jumbo pizze) te prenesite na stol i stolnjak. Ako je potrebno, još ga malo premažite uljem, isključivo prstima. Sad odignite tijesto rukama u sredini i počnite (dakle, od sredine) potezati (razvlačiti) krajeve prema sebi, hodajući uokrug, oko stola. Sve te radnje činite nježno i po mogućnosti jednako sa svih strana. Kad tijesto postane prozirno i krajevi mu već vise sa stola (što opet ovisi o veličini samog stola), zadebljani rub tijesta otkinite na jednom mjestu i motajte ga oko šake hodajući oko stola. Tu kuglu tijesta možete iskoristiti za kuhane trgance (prelivene vrhnjem i maslacem) ili ga umotajte u prozirnu foliju i upotrijebite kasnije. Izmjerite dimenzije protvana za pitu pa razvučeno tijesto (najbolje kotačićem za tijesta) izrežite na 8 mlinaca (kvadrate ili pravokutnike, ovisno o dimenzijama kalupa).

Ovako se polaže vršni list tijesta (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ovako se polaže vršni list tijesta (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Veliki protvan 40 cm x 35 cm premažite otopljenim maslacem. Grožđice potopite u vruću vodu i ostavite da nabubre. Sameljite orahe i otopite maslac. Jabuke ogulite, izvadite im peteljke i koštice te ih naribajte. Na dno protvana stavite prvi list tijesta i premažite ga kistom otopljenim maslacem. Stavite drugi list. Pola količine jabuka rasporedite po tijestu i posipajte ga ravnomjerno sa 4 žlice šećera, pospite cimetom i prelijte sa 2 žlice otopljenog maslaca. Preko nadjeva od jabuka stavite novi list tijesta na koji dodajte 1/2 količine mljevenih oraha, pospite sa 4 žlice šećera, cimetom i prelijte sa 2 žlice otopljena maslaca. Stavite novi list tijesta, pa sve ponovite. Na 7., predzadnji list rasporedite preostalu polovicu mljevenih oraha koje ste prije toga u zdjeli promiješali s ostatkom šećera. Posipajte cimetom i prelijte sa 4 žlice otopljena maslaca. Zadnji list zalijte slatkim vrhnjem.
Ugrijte pećnicu na 250 ºC (ako koristite ventilator dovoljno će biti 220 ºC) i pecite pitu 5-7min da joj gornja korica porumeni. Zatim temperaturu smanjite na 200 ºC (u kombinaciji ventilatora na 180 ºC) i pecite oko 40 min.

Morala je i vaša autorica odmah kušati (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Morala je i vaša autorica odmah kušati (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nije naodmet

Ako želite malo deblji sloj, pitu možete završiti sa dva umjesto s jednim listom tijesta. Osmi list je tada potrebno premazati maslacem i dodati zadnji, deveti, kojega prelije slatkim vrhnjem.
Ako želite da vam korica ne bude previše hrskava pečenu pitu pokrijte kuhinjskom krpom.

 

Objavljeno  21. srpnja 2015.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/prekmurska-medimurska-bregovska-gibanica-pita-kralus-cak-i-nepecena-11563

http://oblizeki.com/tradicijska-jela-i-kolaci-vazni-za-kulturnu-bastinu-i-ekonomiju-15483

http://oblizeki.com/poljicki-soparnik-poljicki-zeljanik-poljicki-uljenjak-15636

http://oblizeki.com/i-kotlovina-slavila-rudarsku-greblicu-15375

http://oblizeki.com/rudarska-greblica-%E2%80%93-30-put-15277

http://oblizeki.com/greblica-tenka-gibanica-rudarska-10841

http://oblizeki.com/copanjek-%E2%80%93-plesivicka-tenka-gibanica-od-svjezega-kravljeg-sira-i-zelenjaa-10743

http://oblizeki.com/loparka-ili-prigorska-perica-najbolja-medu-tenkim-gibanicama-842

http://oblizeki.com/plesivicka-vinska-cesta-%E2%80%93-raskosna-i-osebujna-vina-s-osuncanih-amfiteatara-6926

http://oblizeki.com/putica-i-ostale-zagorske-slane-slastice-za-uz-vino-10122

http://oblizeki.com/putica-za-vinske-svece-najbolje-ocijenjena-slastica-7-babicinih-kolaca-9678

http://oblizeki.com/vankusi-vanjkusi-jastuki-jastuci-%E2%80%93-nama-granicarima-moslavcima-ne-za-pod-glavu-nego-na-nepca-9068

http://oblizeki.com/ponaklici-ili-pociglanjki-%E2%80%93-kalnicki-strukli-ili-vankusi-nekad-peceni-nakle-na-tlu-krusne-peci-10686

http://oblizeki.com/na-trecem-kotlovina-showu-u-jatrebarskom-na-tronu-kotlovina-vinskih-kraljica-2908

http://oblizeki.com/samoborski-najpoznatiji-hrvatski-kotlet-12277

http://oblizeki.com/torta-marija-dio-samoborskoga-slatkog-nokturna-13738

http://oblizeki.com/samobor-je-gostoljubiva-i-ukusna-varos-12244

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

 1. […] nositelji zaštite s pripremom uživo te kušanjem predstavili su se domaćin Rudarska greblica te Bregofska pita i Prosjača iz Senova, […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.