Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 31. srpanj 2015.

Brat Damjan iz kuhinje benediktinskog samostana na Pašmanu

Suradnik Oblizeka etnolog Tibor Martan dio ljeta proveo je na duhovnoj obnovi. Dio toga, za obnovu tijela, bila je i vrlo jednostavna i skromna, ali i zanimljiva samostanska hrana, koja i danas, slijedom vlastite slave osobito u srednjevjekovnim samostanima, nosi trendove podsjećajući na vrlo jednostavna drevna jela. Ilustracija nemamo budući da u samostanu fotografiranje nije dopušteno. Zahvaljujemo i profesoru Tiboru i bratu Damjanu i časnoj braći benediktincima s Ćokovca.

Samostan Sv. Kuzme i Damjana na otoku Pašmanu jedini je muški samostan benediktinaca u Hrvatskoj. U njemu monasi mole i rade slijedeći Pravila koja je napisao sv. Benedikt, utemeljitelj benediktinskog reda. Monasi žive vrlo skromno što nam potvrđuje i njihova svakodnevna prehrana oslonjena uglavnom na povrće i voće. Meso i mesne prerađevine monasi konzumiraju tek blagdanima i svetkovinama.

Samostansku kuhinju danas vodi brat Damjan. Kao dijete iz mnogočlane obitelji brat Damjan je vrlo rano u djetinjstvu počeo pomagati u kuhanju majci i baki. Kuharska umijeća razvijao je i radeći u pizzeriji kao srednjoškolac. Ulaskom u samostan postaje pomoćnik u kuhanju bratu Piju. Bratu Damjanu u kuhanju danas pomažu i drugi monasi. Ističe kako mu je najdraže jelo rižoto od sipe, naročito ako je začinjen prošekom.

S nama je podijelio recept za svoje zapečene tikvice koje su ljeti vrlo česte na samostanskom jelovniku.

Zapečene tikvice brata Damjana

Tikvice su omiljen ljetni izbor u svim kuhinjama (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Tikvice su omiljen ljetni izbor u svim kuhinjama (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Tikvice se izrežu na kolutiće te se poulje i posole. Tako začinjene polože se u lim za pečenje. Površinu svake tikvice zatim se prekrije parmezanom i usitnjenim sezamom. Preko nadjeva se prelije vrhnje za kuhanje. Tikvice ostaju u pećnici dok sir i vrhnje ne porumene.

Uz blagdan Svetog Benedikta 11. srpanj u samostanskom je dvorištu bila otvorena prigodna izložba fotografija i drugih predmeta koji svjedoče o proteklih pedeset godina samostanskog života. Među izlošcima našla se i kuharica brata Pija. Riječ je o kuharici iz 1930. godine. Kuharicu „O kuhanju“ priredila je Ani Papailiopulos, a izdala Štamparija Škole narodnog zdravlja u Zagrebu. Iz zanimljive kuharice donosimo tri zanimljiva recepta.

Pofurena zelena salata sa slaninom

Dobri se recepti šire kuhinjama (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Dobri se recepti šire kuhinjama (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

 • 2-3 glavice zelene salate
 • 3 žlice u kocke izrezane slanine
 • ¼ žlice soli
 • 2-3 žlice octa
  svinjska mast

Priprema

Salatu je potrebno oprati i očistiti, a zatim svaku glavicu izrezati u četiri dijela. Slaninu je potrebno ispeći na svinjskog masti. Pečenu slaninu potrebno je izvaditi van, a na mast dolijati vodu začinjenu soli i octom. Kada voda prokuha u nju se stavlja salata i ostavlja tako dugo dok se sva ne pofuri. Pofurenu salatu vadimo van  iz vode, malo ohladimo i posipamo prepečenom slaninom te poslužimo.

Nije naodmet

Ovo jelo, bilo kao samostalno bilo kao pratnja, primjerice pečenome krumpiru, bilo je uobičajeno ljetno jelo mojih graničara sve do prije tridesetak – četrdesetak godina. (op. ur. Božice Brkan).

Topla salata od zelenog zelja

Iako je kiseli najpopularniji, i svježi kupus nadhanjuje (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Iako je kiseli najpopularniji, i svježi kupus nadhanjuje (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

 • 1 glavica zelja
  2 žice octa
  2 žlice soli
  4 žlice masti
  1 žlica kosanog luka
  ¼ žlice kima
  1 šalica vode

Priprema

Zelje se očisti, fino izreže, nasoli i zalije octom. Na masti se sprži luk i doda kim. Zelje se dobro iscijedi te stavi pržiti zajedno s lukom i kimom uz dodatak vode oko ¼ sata.

Krumpir s rajčicom

Vrlo jednostavna kombinacija (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Vrlo jednostavna kombinacija (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

 • 4 žlice masti
  3 žlice brašna
  1 žlica kosanog luka
  1 litra juhe od rajčice
  2 žlice soli
  1 žlica šećera
  1 kuhani krumpir izrezan u kocke ili kriške

Priprema

Krumpir se skuha u ljusci, oguli i razreže u kocke ili kriške. Od masti, brašna i luka se napravi zafrik koji se zalije juhom od rajčice. Tako pripremljena smjesea se posoli i pošećeri, a zatim se u nju doda krumpir. Sve zajedno je potrebno dobro prokuhati.

Objavljeno 31. srpnja 2015.

Post scriptum 31. srpnja 2015. s fejsa:

Martina Uzelac: Taj samostan svi znaju kao Ćokovac – po lokaciji. Ne bi to bilo loše spomenuti jer ga ipak tako najlakše mogu pronaći posjetitelji Pašmana. Osim što brat Damjan odlično kuha, izvrstan je fitoterapeut. Bave se i ekouzgojem citrusa, a imaju i svoje polje nevena na kojem su prošle godine imali čak četiri žetve. I prave najbolji nevenov pomaz na svijetu.

Podsjećam na srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/prva-vegetarska-kuharica-na-hrvatskom-1936-172

http://oblizeki.com/popecci-s-tikvicama-fini-fini-11378

http://oblizeki.com/popecci-vegetarijanski-ni-od-mesa-ali-ni-samo-od-krumpira-8628

http://oblizeki.com/punjeni-kelj-recept-222

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.