Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Korisne ideje 1. svibanj 2011.

Blitva na dalmatinski – prilog, glavno jelo ili čak i juha


Obično blitvu s krumpirom, bilo više cijelih listova i krupnijih komada krumpira bilo usitnjeno gotovo u zelenkastu kašu, bilo u kompaktniju ili u gotovo tekuću, a svakako obilno začinjenu usitnjenim češnjakom i peršinom te maslinovim uljem zovu blitvu na dalmatinski način.

U nekim je restoranima gotovo i ne možete niti naručiti nego takvu, potopljenu u obvezatni dalmatinski začinski trijumvirat, pa je, upravo zbog toga što nisam luda za svježim češnjakom i poplavi, ma i od maslinova ulja, sve češće poslužujem drugačije. Možda ideja kome posluži.

Uobičajeni prilog: blitva s krumpirom (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Uobičajeni prilog: blitva s krumpirom (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Krumpir narezan na kockice i koceni blitve odvojeno od listova

Krumpir narežem na sitnije kockice zajedno s kocenima blitve, pa kad je već gotovo posve kuhan u lagano posoljenoj slanoj vodi, na vrh dodam listove blitve, obično mlade i cijele i tek ih lagano poparim.

Mogu se ocijediti, mogu se promiješati, mogu se u loncu narezati nožem ili se poslužiti u niskoj posudi odvojeno u hrpici krumpir i blitva.

Viđala sam, a i kušala, da je tradicionalno tako kuhanu, ne prekuhanu, samo “bace” na zagrijano maslinovo ulje s češnjakom i peršinom. Viđala sam i da time blitvu samo zaliju. A viđala sam da se odvojeno posluži mješavina ili začini samostalno, pa svatko doda koliko želi.

Sve se češće jelo dorađuje i paprom te juhom  odnosno vegetom.

Male ideje svakidašnja jela pretvaraju u delikatese

Blitva s krumpirom kao varivo ili juha (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Blitva s krumpirom kao varivo ili juha (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Obično se ovakva blitva poslužuje kao prilog uz dalmatinsku pržolicu ili uz ribu s ražnja, da ne kažem roštilja. Ali, meni se sve više dopada i kao samostalno jelo, kao varivo, pogotovo ako joj dodam više vode odnosno juhe u kojoj se kuhala. Razlika je uglavnom u tome poslužite li je u plitku ili u duboku tanjuru.

Katkad, baš kao što Dalmatinci vole raditi mišanciju od «divjega zelja», iako je, pogotovo nama koji ga nemamo gdje ubrati ili ga ne poznajemo, izvrsna je i «mišancija» od kultiviranih povrtnica – blitve, krumpira i kelja, kineskoga kelja ili neke druge zeljaste biljke. U novije je vrijeme tako omiljena i rikula. Pogotovo je izvrsna ona širokih listova.

Od mediteranskih u kontinentalne priče

Istražujte u vlastitoj kuhinji! (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Istražujte u vlastitoj kuhinji! (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Podsjećam na zaboravljenu a izvrsnu siromašku delikatesu – proljetnu mješavinu radiča i vrućega krumpira odnosno ljetnu mješavinu zelene, ponajprije endivije salate i vrućega krumpira, danas sve češće uobičajeno začinjenu uljem (najčešće ne malsinovim!), octom i solju odnosno, a nekad poparom – čvarcima prelivenim istim zagrijanim začinima razblaženima s malo vode ili jednakom mješavinom vode i octa zalivenim poprženim štapićima slanine.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.