Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 19. prosinac 2015.

Blagdan Svete Lucije u novomarfskom kraju peče cicmaru i tropotanec

Etnolog Oblizeka Tibor Martan istražio je običaje vezane uz svetu Luciju u marofskome kraju. Žene na blagdan Svete Lucije nisu smjele presti, šivati, tkati i prati rublje. Prije izlaska sunca pekle bi kukuruznu zlevku zvanu cicmara ili kukuruznu pogaču tropanec. Zlevku i tropanec morali su blagovati svi ukućani. Dio kukuruznih kolača dobile su i sve domaće životinje.

Blagdan Svete Lucije proslavlja se 13. prosinca. Mlada kršćanka Lucija živjela je u IV. stoljeću na Siciliji. Predaja kaže da je bila vrlo lijepa, a najljepše je imala oči. Zbog zavjeta da će njegovati bolesnu majku, razvrgava zaruke i poručuje zaručniku da će radije iskopati vlastite oči nego pogaziti zavjet. Sveta Lucija jedna je od posljednjih žrtava Dioklecijanovih progona. Blagdan joj se spominje već oko 400. godine. Zaštitnica je očnih bolesnika.

Na Luciju pšenica posijana u repu (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Na Luciju pšenica posijana u repu (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Uz blagdan Svete Lucije u nas je vezan običaj sijanja žita. U zdjelice, tanjuriće ili izdubenu repu stavljalo se zrna pšenice kako bi proklijala do Božića. To sijanje pšeničnog zrnja pripravlja se da bi na božićnom stolu bilo zelenila. Običaj sijanja žita tumači legenda o bijegu Svete Obitelji u Egipat zabilježena u Madžarevu zahvaljujući kazivačici Ani Stepančec.

Miješanje cicmare (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Miješanje cicmare (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Prilikom bijega pred Herodovim vojnicima u Egipat Sveta Obitelj susrela je ratare koji su obilazili svoje njive gledajući da li je posijano žito niklo. Kako su ratari svetome Josipu pokazali put za Egipat, Bog je učinio da njihovo žito nikne i za nekoliko trenutaka bilo je visoko više od dvadesetak centimetara. Ubrzo iza Svete Obitelji ratare su susreli Herodovi vojnici i upitali ih jesu li vidjeli Svetu Obitelj. Ratari su im tada odgovorili kako su Svetu Obitelj vidjeli prije nego je niklo žito. Na to su vojnici odustali od daljnje potrage vjerujući kako su ratari vidjeli Svetu Obitelj prije mnogo vremena. Legenda također kazuje kako su ratari i zemljište pripadali Lucijinim precima.

Lucijin stolac (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Lucijin stolac (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Žene na blagdan Svete Lucije nisu smjele presti, šivati, tkati i prati rublje. Prije izlaska sunca pekle bi kukuruznu zlevku zvanu cicmara ili kukuruznu pogaču tropanec. Zlevku i tropanec morali su blagovati svi ukućani. Dio kukuruznih kolača dobile su i sve domaće životinje.

Izlijevanje cicmare u tepsiju za pečenje (snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Izlijevanje cicmare u tepsiju za pečenje (snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Na blagdan Svete Lucije postojao je običaj pravljenja stolčeka. Stolček bi se započeo praviti na sam blagdan i dorađivao bi se do Badnjaka, tada bi se o polnoćki nosio u crkvu i s njega bi se moglo vidjeti koje su među ženama coprnice jer su bile leđima okrenute oltaru. Vidjelac je potom morao bježati kući kako ga coprnice ne bi sustigle i raznijele. Kako ga ne bi sustigle vidjelac je morao za sobom prosipati zrnca maka. U Madžarevu se vjerovalo da će mladić sa stolčeka vidjeti buduću zaručnicu.

Djevojke bi pak na blagdan Svete Lucije 12 komadića papira. Na 11 komadića papira ispisale bi imena mladića koji su im se posebno sviđali dok bi jedan papirić ostao prazan. Papire bi presavile, spremile u zemljani lonac – tunjec – te svakog jutra izvlačile po jedan papir s imenom mladića i bacale u vatru. Papir nisu smjele otvoriti i pročitati ime mladića. Na božićno jutro otvorile bi posljednji papir. Ako je bio prazan to je bio znak da se iduće godine neće udati. Papir s muškim imenom nagovijestio bi skoru udaju za mladića tog imena.

Pripravna za pečenje (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Pripravna za pečenje (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Na blagdan Svete Lucije izrađivao se i nakit potreban za ukrašavanje božićnoga drvca. Nakit se izrađivao od raznobojnog papira u obliku raznovrsnog cvijeća i nazivao se kinč.

Uz Sv. Luciju vezan je i običaj „pučke meteorologije“. Budući da je od svete Lucije do Božića 12 dana narod bi izgled svakog dana pretpostavljao pojedinom mjesecu iduće kalendarske godine.

Kukuruzna cicmara – recept Ankice Hadrović iz Visokog

Pečena cicmara (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Pečena cicmara (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Sastojci

  • ½ l kukuruznog brašna
  • ½ l kiselog mlijeka ili vrhnja
  • 2-3 jaja
  • 1-2 žice masti ili putra (maslaca)
  • 3-4 žlice šećera
  • malo soli

Priprema

Sve sastojke sastojke dobro izmiješajte te ih nalijte u namašćeni lim. Po površini cicmare žlicom na hrpice nanesite domaći pekmez od šljiva ili vrhnje. Pečenu cicmaru pospite šećerom.

Objavljeno 19. prosinca 2015.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/smokva-svjeza-ili-susena-ili-smokvenjak-hib-3270

http://oblizeki.com/krk-grad-i-otok-obecavajucih-okusa-12730

http://oblizeki.com/slatke-kuglice-u-vise-boja-i-kao-slatki-blagdanski-dar-14102

http://oblizeki.com/magdini-zdigani-skrukli-15842

http://oblizeki.com/cetvrti-dan-pere-nagradeno-cak-deset-vrijednih-domacica-15232

http://oblizeki.com/slatki-cvibok-ane-martan-15811

http://oblizeki.com/janino-s-tikvama-na-stol-15546

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.