Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kultura stola 12. ožujak 2012.

Bezmesni ponedjeljak kao kost u grlu

Nisam posve sigurna, još se uvijek, naime, nekako nadam da je samo dobra zezancija da je osebujna ministrica Mirela Holy stvarno, sukladno svome resoru, uvela u menzu Ministarstva zaštite okoliša i prirode zeleni ponedjeljak. Nema me tko pozvati onamo na gablec kako bih to provjerila, iako je ideja ministricu već lansirala u medijsku osobu (prošloga) tjedna. 

Već je dovoljno i što na to protestira ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, kao poklonik mesa. Citiraju njegovu izjavu kako svaki dan trebao bi postojati i mesni i bezmesni meni i kako nije u redu bilo što nametati. Potiho vjerojatno negoduju i službenici obaju ministarstva, koji sa «zelenim» ministarstvom dijele menzu a – očito pokazujući što o kolegičinu potezu misli – uvijek britak i duhovit s vrlo preciznim pogocima u sridu ministar uprave Arsen Bauk, čije je ministarstvo na drugoj adresi, predlaže odmah i brački petak.

Da se razumijemo, nije mi problem kao velikome mesoljupcu jesti «samo» povrće. Što, ako ničim, dokazah ne samo brojnim tekstovima u prilog razgovorima o zdravoj prehrani, pa i zastupanjem vegetarijanstva tko to želi, a i knjižicom Nije povrće samo za vegetarijance. Razveselila sam se vidjevši kako su pod pokroviteljstvom Grada Zagreba Prijatelji životinja prije valjda dvije godine pokrenuli višegodišnju kampanju Zeleni ponedjeljak – dan za dobre odluke.

Plakat za Zeleni ponedjeljak Prijatelja životinja otprije dvije godine

Plakat za Zeleni ponedjeljak Prijatelja životinja otprije dvije godine


Problem je što se slijedom jestvene demokracije akcija edukacije i zalaganja za prava jestvenih manjina, vegetarijanaca, makrobiotičara, frutarijanaca i drugih «bezmesnjaka» i uopće svih koji jedu drugačije premetnula u vlastitu suprotnost. To više što se navodno grozno nezdrava proizvodnja mesa vezuje sa stakleničkim plinovima i koječime sve do propasti svijeta. Stručnjaci o tome, uostalom, sude različito. Kao i o tome je li zdravije meso jesti ili ne jesti. Kao i o tome što je skuplje a što dostupnije, pogotovo sada.

Kao kad mama zada djetetu da pojede tanjur zeleniša

Mnogi čak pohrliše uvjeriti ministricu kako smo toliko siromašni da je sve više onih koji, ne svojim odabirom, priželjkuju i jedan mesni dan u tjednu. Ali nije u tome problem koliko u tome što gospođa Holy nije više tek osebujna aktivistica zaštitarka prirode nego ministrica, državna službenica, dio Vlade. Tako ispada da Holy, koja (više) i nije vegetarijanka, svoj privatni ali ministarski stav nameće institucionalno. To je već politika. Ako joj je do toga, staklenički plinovi i slično zahtijevaju ozbiljnije poteze i njezine i njezina ministarstva. Kao vlast sada u rukama valjda imaju i neke instrumente. Jače od restoranskih.

A jadni je bezmesni ponedjeljak time postao samo nešto nametnuto odozgo što izaziva otpor. Kao kad mama zada djetetu da pojede tanjur zeleniša. Nije li se ministrica, ako joj je do akcije, mogla založiti da se, uz redovitu ponudu, proširi izbor vegetarijanskih, makrobiotičkih, dijetalnih i drugih jela ne samo u menzi ministarstva nego i u restoranima?

Svježe i zdravo, ali - odakle? (Fotografija Acumen)

Svježe i zdravo, ali bez mesa (Fotografija Acumen)

Ponajprije onima koji su ostali od društvene prehrane – mnogi bi školarci, a i radnici bili sretni da je imaju! – a zatim i u restoranima koji bi bili dostupniji i onima plićega, zapravo plitkoga džepa. Koliko se samo govorilo o odabiru «drugačijih» jela za turiste, kako po zdravstvenom (redukcijske dijete, dijabetes, srčane i krvožilne bolesti… s manje masnoća, soli, šećera itd.), tako i po vjerskom (halal, hošer, posni dani…) ili odabiru vlastite savijesti, a opet, kad sjedneš listati jelovnik, malo se toga može odabrati. Navratite u najbliži najobičniji restoran, pa me baš zanima što ćete, ako ne jedete ni jaja ni ribu osim salate i ponekog povrtnog priloga, maštovitog poput pomfrita, moći odabrati.

Dan domaće hrvatske hrane, mesne ili bezmesne

Moderan je, znam, povrtni odrezak. U jednoj od menzi nekih drugih ministarstva svojedobno je kad sam istraživala kakav izbor imaju vegetarijanci, a možda je još i danas, bio najtraženije jelo. Glavni se kuhar podsmijavao tome kak’ mlade cure koje žele ostati vitke, po njegovu žgoljavice, i hraniti se zdravo jedu zapravo povrtne “otpatke” iz juhe, ustinjene, uvaljane u mrvice i pržene.

Zeleno, zeleno (Fotografija Acumen)

Zeleno, zeleno za zeleni ponedjeljak (Fotografija Acumen)

Iako ga se ne moram pridržavati, žalosti me ovakvo ministričino uvođenje zelenoga ponedjeljka i zbog toga što je iz njezine odluke jasno kako je očito više upućena u to kako se meso proizvodi u zemljama iz kojih ga uvozimo nego u vlastitoj gdje mali, ekstenzivni uzgajivači stoke i za mlijeko i za meso hametice, danomice propadaju. Kad će mjerodavni, dakle Vlada u kojoj sjedi i gospođa Holy, raspravljati o tome? Kad bi moglo biti da svatko može jesti što, kada i koliko hoće. Kad će, primjerice, neko od ministarstva ili cijela Vlada u Saboru recimo, s obzirom na užasan, razoran, pogromaški omjer uvoza i izvoza sve skuplje hrane uvesti bar jednako suosjećajni, osviješteni dan hrvatske domaće hrane, svjedeno mesne ili bezmesne? Bi li vam to dopustila EU?

Do tada mi, kao da nemaju ozbiljnih tema napretek, sve ovo predstavlja onu krasnu (osnovnoškolsku) basnu o rodi i lisici, kad jedna zove u goste drugu pa joj poslužuje po svojoj prirodi da se ne bi mogla najesti odnosno ispada kao da je uz odrezak, ma kakav bio, ministrica umjesto noža i viljuške poslužila – žlicu. I onda ti jedi!

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.