Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Stare recepture 15. prosinac 2010.

Bele devenice, kobasice od kukuruznoga brašna iz Novoselca

Bele devenice iz Novoselca (Snimio Miljenko Brezak)

Bele devenice iz Novoselca (Snimio Miljenko Brezak)

Na 2. Festivalu moslavačke brašnjače 11. prosinca 2010. godine u Čazmi, Brašnjače, bele devenice ili bijele kobasice na već 2. Festivalu brašnjača u Čazmi, drugo mjesto, ali najviše komplimenata kao najizvornija među 28 pristiglih na ocjenjivanje, dobila je kobasica Miroslava Budje iz Novoselca.

Turistička zajednica Općine Križ predstavila je Kriško kolinje – novoselsku varijantu, kako su je nazvali izvođači iz Mjesnoga odbora Novoselec.

Gospodin Budja bio je glavni majstor za krvavice, češnjovke, prezvuršt odnosno prezbušt kako ga ondje zovu. Njegova supruga Jasna Budja bila mu je pomoćnica, posebice za jednu varijantu belih devenic, a Lojza Blažak napravila je bele devenice po drugoj varijanti te čvarkovnjake. Anica Hiljan salovnjake i sušene jabuke, Slavko Trčak iz Vezišća kifle, Josip Halić iz Rečice Kriške domaći sir. Ljerka Blažak vodila je brigu o posluživanju i prezentaciji, a njezin suprug Josip Blažak i Branko Arbanas potpisali su «organizaciju, marketing i duhovnu podršku».

Skromna kobasica dio bogatoga kolinja

Najizvornije: Miroslav Nudja (Snimio Miljenko Brezak)

Najizvornije: Miroslav Budja (Snimio Miljenko Brezak)

Novoselčani su se potrudili detaljno opisati kako se u tome dijelu Moslavine kolje pajcek, a, kako bi to po tamošnjemu dobrome običaju potrajalo, mi smo se usredotočili na dio koji se odnosi na bele devenice, kako tu zovu brašnjače. Za njih se i danas čisti debelo svinjsko crijevo i to vrlo pomno. Kažu:

“Za bele devenice ili kobase brašnjače uzima se meso od flama, koje se čisti od sala i izreže na trake širine oko 3 cm. U jednoj posudi napaca se sa solju, malo šećera, vinskog octa, vodom od češnjaka, paprom, ljutom paprikom te zalije s malo juhe u kojoj su se kuhale iznutrice, kože i glave za krvavice i prevuršt i ostavi stajati uz povremeno miješanje do drugog dana. “

Bele devenice, opisuju Novoselčani, karakteristične su za graničarske krajeve zapadne Moslavine i dijela Posavine koja se naslanja na nju. Rade se od mesa potrbušnice (flama) koje je mekano i sočno prošarano masnoćom i neprikladno za sušenje.

Zatim dodaju:

“U kombinaciji s kukuruznim brašnom dobije se prihvatljivi polutrajni proizvod, koji se može prodimljen čuvati duže vrijeme, jesti u izvornom obliku ili kuhan ili pečen, a kombinacija je ploda biljke i mesa iz našeg podneblja. Isto tako iskorištavaju se i debela crijeva koja bi se inače bacila,  a ovdje služe kao kvalitetan prirodni omotač”

Bele devenice – izvorni recept

Bela devenica Miroslava Budjeiz Novoselca (Snimio Miljenko Brezak)

Bela devenica Miroslava Budje iz Novoselca (Snimio Miljenko Brezak)

Debela crijeva dobro operite prirodim tvarima koje peru i vežu mirise (posije, repa, jagli, ocat, sol..) te puno pranja i ispiranja toplom vodom i na kraju pacanje preko noći pa ponovno ispiranje.

Meso od potrbušnice očistite od sala i izrezati na dugačke trake širine 2-3 cm, ovisno o debljini crijeva. Preko noći napacajte ga solju, paprom, crvenom ljutom paprikom, vodom od češnjakom narezanim na listiće, šećerom, vinskim octom, i malo juhe u kojoj se kuhalo meso za kobasice. Povremeno smjesu promijepajte. Pola kukuruzne krupice a pola kukuruznog brašna pofurite s malo kipuće vode i masti uz dodatak soli i mirodija i stavite na stol, pa u nju uvaljajte izrezane napacane komade flama. Rukom gurajte u oprana debela svinjska crijeva okrenuta naopako.

Crijeva ne smiju biti previše napunjena da pri kuhanju zbog bubrenja brašna ne bi pukla. Napunjena crijeva stavite kuhati u kipuću slanu vodu (2,5 dag soli/ 1 l vode) i pažljivo ih kuhajte na oko 90 °C oko dva sata «da se meso skuha a crijeva pasteriziraju». Nakon toga kobasice pažljivo izvadite i stavite na stol hladiti.

Mogu se jesti odmah takve, samo kuhane, ali, savjetuju Novoselčani, nije loše dati im jedan dim kao konzervans, «jer onda dobiju drugačiji miris i mogu se duže čuvati».

Jeste li kad kušali moslavačke bele devenice ili brašnjače te kako vam se dopadaju?

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. […] Kako je uvijek, barem kod mojih Brkana, graničara, Moslavčana, negdje na hladnom stajao i veliki lonac kuhanog graha, koji bi se obično jeo na ladno, samo s malo luka i octa, čak ne nužno otopljene masti ili kasnije ulja, malo bi se graha dodavalo tome zelju. Kakav raskošan, snažan, a istodobni i jeftin zimski obrok! Uz koji se može dobro raditi i koji dolično grije. Nadogradnja je i raskoš malo narezanoga sušenoga špeka, mesa od rebara, kobasice krvavice ili češnjovke. Salata od kiselog zelja i graha odlično se slaže i s belim devenicama. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.