Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 11. siječanj 2011.

Balzamača – bazlamača – kuružnjača – kukuruznjača – zlevka – zlefka – zlijevka

Balzamača

Balzamača

Jedan od najčešćih tradicionalnih, običnih, jeftinih, gotovo siromaških kolača za svaki dan na selu, a i u gradu, nekad je bila zlevka, zlefka, zlijevka ili zlijevanka.

Mogla se, i kad je malo toga bilo, pripremiti jednostavno, brzo i jeftino tako da se sastojci umute i izliju u posudu za pečenje, tepsiju ili protvan, a isto tako mogla je po potrebi zamijeniti i kompletan obrok.

Ovisno o tome je li se koristilo bijelo pšenično, kukuruzno ili miješano brašno, određivalo joj se okus, a često i ime kuružnjača, kukuruznjača

Na način velikogoričkog bistroa

Balzamača iz Babrige (Snimila Božica Brkan/Acumen)

Balzamača iz Babrige (Snimila Božica Brkan/Acumen)

U velikogoričkome bistrou Babriga obitelji Jančić, starih turopoljskih plemenitaša, uz zanimljiva i ukusna starinska jela prilagođena modernome ukusu, nude i kolač koji zovu balzamača, kao što ga u nekim drugim krajevima nazivaju bazlamačom.

Mladi chef Tomislav Jančić 1998. u Zagrebu je završio smjer kuhar u zagrebačkoj Ugostiteljskoj školi, potom smjer hotelijer, a nakon pet godina prakse postao je i majstorom kuharom. Stručno se usavršavao u restoranima Branko i Turk, gdje je bio i šef kuhinje.

Kuhati je, kaže, počeo u djetinjstvu, uz kolače od pijeska i blata i s bakom u pravoj kuhinji, dok je s mamom Đurđicom pekao kolače, njemu najdraže bufline.

Obitelj Babriga na predstavljanju na Zagreb Wine & Gourmet festivalu (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Obitelj Jančić Đurđica, Tomislav i Josip na predstavljanju na Zagreb Wine & Gourmet festivalu (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Ponudu svoga restorana otvorenoga 2007. godine osmislio je u suradnji s kulinarskim izbornikom kulinarske reprezentacije Brankom Ognjenovićom te, kaže, s mnogo ljubavi, uz jela od divljači priprema i domaća turopoljska jela.

Sudjelovao je na brojnim natjecanjima, a na danima Gastro Turopolja osvojio je 1. mjesto za vinski gulaš i 2. mjesto za toplo jelo prepelice u umaku s trgancima od sira. Mogao je pohvaliti kako je prošle godine bio među prvih 10 kuhara Hrvatskoga kulinarskog saveza. Predstavio se i na Zagreb Wine &Gourmet Festivalu.

Iako je bistro Babriga preuzeo nadimak oca Josipa Jančića od uzrečice baš me briga, restoran pokazuje kako je Jančiće za njihov posao i dobru hranu, uz vlastito vino, itetako briga. A iako su nas najviše oduševili bijeli žganci s tropom, iz ponude bistroa Babriga predstavljamo upravo balzamaču.

Balzamača

 

Balzamača a la Tomislav Jančić (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Balzamača a la Tomislav Jančić (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastojci

Tomislav Jančić diktira svoj recept za Oblizeke Božici Brkan (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Tomislav Jančić diktira svoj recept za Oblizeke Božici Brkan (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

 

 • 1 svježi sir
 • 150 g šećera
 • 1 l mlijeka
 • malo soli
 • 4 jaja
 • 1 l vrhnja
 • 300 g brašna kukuruznog
 • 300 g brašna bijelog
 • 4 praška za pecivo

Priprema

Svježi sir, mlijeko, vrhnje, šećer, sol i jaja dobro izmiješajte pa dodavajte kukuruzno i bijelo brašno u koje ste pomiješali prašak za pecivo. Dobro sve izmiješajte da dobijete glatku, srednjegustu masu. Izlijte je u namašteni lim i pecite na 180 °C da porumeni. Kada porumeni, ostavite da se malo ohladi i izrežite po želji. Možete pošećeriti.

Nije naodmet
Zlijevku možete poslužiti i toplu i hladnu. Po želji možete smanjiti količinu šećera ili pripremiti posve slanu zlijevku. Također možete po sirovu tijestu nakapati domaćeg pekmeza, pobacati cvebe ili, umjesto da ga umutite, rasporedti po tijestu komade svježega sira. Pečenu zlijevku, umjesto da je pospete šećerom,  možete premazati pekmezom ili vrhnjem.

Sljubljivanje
Piće prilagodite osnovnome okusu zlijevke.

Opis recepta:

 • Podrijetlo: hrvatski, kontinentalni
 • Stil: tradicinalni, siromaški
 • Prigoda (za posluživanje): za svaki dan
 • Složenost (tko može raditi): za svakoga
 • Tip jela: slana ili slatka slastica ili manji obrok, obično doručak ili večera
 • Vrijeme potrebno za pripremu: kratko
 • Trošak: ekonomičan

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

14 komentara

 1. […] Balamače kojekakve imenom se također oslanjaju na turski bazlamač, što Klaić tumači kao: “slijevka, uljevuša, razvaruša; vrsta pite sa mnogo vrhnja (u sjevernim krajevima pravi se od kukuruznog brašna). Priznajte da vam nije padalo na pamet. […]

 2. […] Izvorno se on nadijevao koprivama i listovima repe brgunde, stočne repe, koja je sada zamijenjena blitvom, špinatom, mladim lukom i peršinom. Koriste se namirnice kojih je i nekad imala svaka kuća, a nekad njime, kaže Snježana, nismo, dodaje, bili baš oduševljeni, jer se pekao bar jednom tjedno, kao primjerice i balzamača. […]

 3. […] Bazlamača […]

 4. […] se kojekakvih onih starinskih zlevanih kolača, kolača od lijevana tijesta, bilo običnih prostih zlevki za svaki dan, koje su bio dio, dopuna obroka uz primjerice paradajz juhu, ili kojekakvih svečanih, […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.