Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 22. studeni 2019.

Baklava s višnjama gospođe Snježane

Pitate li mene, najdraža mi je baklava s pistacijama, ona veličine sićušnoga minjona i jednoga zalogaja. Oduševljava me kako svaka slastičarka i slastičar imaju svoju najbolju kućnu baklavu, u nas najčešće s orasima, kojih najviše i ima. Dugoselčanka Janja Kamenjašević nagrađivana je na Kriškim oblizekima za različite svoje slastice, pa i za dvije baklave, rolanu baklavu i klasičnu baklavu.

Ljeto 2019: Snježana Zajec na vratima svog salona (Miljenko Brezak / Oblizeki)

Puna su mi usta i jezične baklave o kojoj sam detaljnije pisala u temi Hrvatski stol začinjen turcizmima:

Ime baklave, ovisno o pisanju, potječe iz turskoga baklava ili arapskoga baqlawa (prema obliku baqua). Upućeniji će već preko prve državne granice znati bolje od mene i što je džandžar-baklava (grč.-ar.) slična šamroli, punjena kajmakom (pojam širi od vrhnja!) i zgnječenim bademom, kajmak-baklava, sevlidžanbaklava (tur.-pers.-ar.) nadjevena jajima i maslom, pa đulbaklava (tur.), uspravna i u Bosni vrlo svečana, rascvjetana, kako joj i ime kaže, u ružice, o kojoj mi je prvi put pripovijedila moja prijateljica Enisa.

Klasična baklava (Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zanimljiva mi je i u nas vrlo popularna baklava s višnjama, koju ososbito vole oni koji ne smiju orahe a ne vole zamjene. Višekratno sam je kušala, a donosim je prema meni najzanimljivijoj recepturi svoje frizerke gospođe Snježane, koja je peče često svojoj obitelji i za najsvečanije prilike, a njome se je oprostila i sa svojim mušterijama. Trenutačno je inače moderna jedna od inačica kojoj se u nadjev dodaje – gris.

Baklava s višnjama (Snježana Zajec)

Baklava s višnjama (Miljenko Brezak / Oblizeki)


Sastojci

500 g kora tankih

Fila

4 jaja
2-3 čaše šećera (2 dl)
1 kiselo vrhnje
1 čaša ulja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo

900-1000 g višnje

Priprema

Smjesu izmiksajte i premažite svaku koru. Na pola puta stavite višnje i nastavite s korama i premazivanjem. Zadnji je premaz. Višnje očistite i na 900-1000 g stavite 2 šalice (od po 2 dl) šećera. Iscijedite i sok prokuhajte. Pečenu baklavu zalijte tim sokom, vruće na vruće. Pecite na 160 °C 40 min.

Nije naodmet

Očistite li i zamrznete li višnje, osvježavajuću baklavu možete peći cijele godine ili sve dok vam ne ponestane višanja!

Sjećanja na frizerski salon, jesensku frizuru i – baklavu od višanja (Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 22. studenoga 2019.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.