Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 23. rujan 2019.

Baklava, fina, pobjednička

Janja Kamenjašević iz Dugoga Sela već je nekoliko puta nagrađivanja na Kriški oblizekima, a uz druge slastice, oduševila je medenjacima te prošle godine pobjedničkom rolanom baklavom.

Ove je godine u pobjedničke slastice stigla običnom, ali maestralnom baklavom. Baklava je izuzetno omiljena slatica, pogotovo u onih koji imaju orah (ili čak lješnjak!) u dvorištu, a u novije vrijeme i mnogo lakša i baklava s višnjama. Dakako i turske, majušne, s pistacijama, meni najdraže. Ne jednom sam o baklavi i pisala i na Oblizekima, a osobito su me za nju nadahnuli turcizmi:

Klasična i baklava s višnjama (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Osim usput, kao ja sada, nitko nije ozbiljno uspoređivao koliko je turcizama pobrao srpski, koliko i bosanski ili makedonski, a što je prisvojio hrvatski jezik, pogotovo u dijalektalizmima i regionalizmima. Načelno, ako se ustalilo jelo, prihvaćen mu je uglavnom i naziv pa tako u nas nema kadaifa ni kadaifnjaka (posuda u kojoj se priprema to slatko jelo od rezanaca tanjih nego što ih mi ukuhavamo u juhu, prelivenih vrućim šerbetom (skuhanim od šećera!) poput tulumba, urmašica ili u nas najviše udomaćene (upravo je u modi ona s višnjama ili trešnjama!) baklave, (…) koja se peče u tepsiji, a pravi se od tankih jufki (do 70 jufki u jednoj tepsiji), koje se slažu jedna na drugu, a između njih se posipaju samljeveni orasi, bademi ili lješnjaci, a neki stavljaju još i tirit (mrvice od posebno spravljenog tijesta). Obično se baklava prije pečenja izreže na kusove ili dilume (oblik geometrijskog romba), ili se reže “na đul” (“na ružicu”) ili “na đulove”. Prije nego što se počne peći zamasti se rastopljenim maslom ili maslacem, a poslije pečenja zalijeva se ukuhanim šećerom.

Najuobičajenija (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 Ime baklave, ovisno o pisanju, potječe iz turskoga baklava ili arapskoga baqlawa (prema obliku baqua). Upućeniji će već preko prve državne granice znati bolje od mene i što je džandžar-baklava (grč.-ar.) slična šamroli, punjena kajmakom (pojam širi od vrhnja!) i zgnječenim bademom, kajmak-baklava, sevlidžan baklava (tur.-pers.-ar.) nadjevena jajima i maslom, pa đulbaklava (tur.), uspravna i u Bosni vrlo svečana, rascvjetana, kako joj i ime kaže, u ružice, o kojoj mi je prvi put pripovijedila moja prijateljica Enisa.

No, da se vratimo dugoselskoj baklavi gospođe Janje…

Baklava (Janja Kamenjašević)

Nagrađena baklava Janje Kamenjašević (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Sastojci

500 g kora (gotovih)
400 g oraha
3 dl ulja
1 kg šećera
1,5 l vode

Priprema

Svaku koru premažite uljem, osim prvih dviju pospite mljevenim i narezanim orasima i slažite ih jednu na drugu i premazujte uljem. Na dvije gornje također ne posipajte orasima. Prije pečenja narežite baklavu na trokute ili na manje kocke. Šećer i vodu kuhajt e oko 60 min i vrućim prelijte vrući baklavu, koju ste ispekli  30 min na 180 ºC. Ostavite da odstoji.

Objavljeno 23. rujna 2019.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.