Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Korisne ideje 6. travanj 2015.

Bakalar s mišancijom

Taman uoči Uskrsa Ledo je podsjetio na svoj svježi bakalar iz ledenice. I ekonomski i kulinarski!) vrlo pristupačno, pa se i Oblizeki pridružuju preporuci o jedenju ribe barem dvaput tjedno, kako je Ledo i nazvao svoju kampanju. To je, ističu u svome zanimljivome piaru, «premisa je balansirane prehrane».

Osim što potiče stvaranje nove navike, Ledo predlaže i novi pogled na pripremu tradicionalnih namirnica, maštovitije (i jeftinije!) od sušenoga bakalara na bijelo ili bakalara na crveno. Ili na jušno, s mnogo krumpira. I to ne samo o obveznome tradicionalnome postu o Badnjaku i Velikome tjednu. Podsjećam, prije nego što je postao nacionalni specijalitet, uvozni je sušeni bakalar, onaj sjevernih mora, bio hrana naših uzmorske sirotinje.

Više krumpira nego bakalara: starinska jednostavna siromaška receptura pripremljena također sa svježim bakalarom iz ledenice (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Više krumpira nego bakalara: starinska jednostavna siromaška receptura pripremljena također sa svježim bakalarom iz ledenice (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Ove godine, poručuje Ledo, «koristeći naš svježe smrznuti bakalar pripremite nešto potpuno novo i ukusno što će oduševiti vaše najdraže. Ledo bakalar će vam olakšati i smanjiti vrijeme pripreme, jer je očišćen, filetiran i odmah spreman za pripremu ukusnog jela.» Iako je 40-dnevni post okončao, ako nemate priliku odabrati svježu ribu ili je čak i uloviti, namjerno na preduskrsnu preporuku podsjećamo i dalje, i ne samo za bakalar nego iz a drugu ribu, i za proljeće, ljeto i tako dalje.

Bakalar s mišancijom

Bakalar s mišancijom a la Ledo (Fotografija Ledo)

Bakalar s mišancijom a la Ledo (Fotografija Ledo)

Sastojci (za 4 osobe)

 • 800g svježega smrznutog bakalara
 • 300 g mišancije (mješavina samoniklog bilja)
 • 300 g  svježe smrznute brokule
 • 300 g krumpira
 • 200 g mini rajčica
 • maslinovo ulje
 • češnjak
 • sol
 • papar

 

Priprema

Bakalar posolite i lagano ispecite na maslinovu ulju. Krumpir skuhajte, a mišanciju kratko blanširajte. Brokulu kuhajte na pari 5 min. Na maslinovu ulju popržitu listiće narezana češnjaka, pa dodajte mišanciju, krumpir i brokulu te sve skupa izmiješajte i začinite. Mini rajčicu sotirajtena maslinovu ulju 2-3 min. Bakalar poslužitr na mišancijr uz nekoliko kapi maslinova ulja i šalši od mini rajčice.

Nije naodmet

Ledova smrznuta riba dostupna je tijekom cijele godine, unaprijed očišćena i filetirana, svježe smrznuta što joj omogućava da zadrži sve hranjive vrijednosti, dolazi iz divljeg ulova te se može pripremiti brzo i jednostavno. U ovome su jelu korištene i zamrznuta brokula, a možete dodati i druge namirnice iz Ledove ili svoje ledenice.

I bakalar na bijelo od svježega? Vrlo lagan, a ukusan! (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

I bakalar na bijelo od svježega? Vrlo lagan, a ukusan! (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Mnogi sami zamrzavaju i kratko blanširanu mišanciju. Mišancija je, podsjećamo, mješavina samoniklog bilja, koja se može se pripremiti sirova kao salata, ali i kuhana kao samostalni prilog ili u juhama i varivima. Svježa mišancija dostupna je na tržnici u gradovima većima poput Zagreba ili ondje gdje se tradicionalne jede, primjerice u Dalmaciji. Na selu je Ljudi sami beru na poljima. Čistima, dakako. Podrazumijeva se da se ne bere zaštićeno bilje te da se ono što se bere – dobro poznaje. U nekim kombinacijama imala sam priliku kušati i po dvadeset – trideset različitih biljaka, nerijetko korova.

Ako vam je nedohvatna mišancija i za branje u polju i za kupnju, preporučujem da pomiješate kultiviranu vrtnu zelen te njome zamijenite samoniku mišanciju i u ovoj recepturi. Kombinirajte prema svom ukusu blitvu, kupus, kelj, raštiku, starije biljke, ćimulice ili čak i suvišne presadnice.

 

Objavljeno 6. travnja 2015.
Predlažem srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/posni-oslic-s-krumpirom-recept-345

http://oblizeki.com/mala-skola-kuhanja-namazi-palacinke-slatke-i-slane-torte-2-211

http://oblizeki.com/u-znaku-bakalara-za-kuhanje-i-citanje-694

http://oblizeki.com/cimule-cimulice-zelene-zimske-siromaske-i-zdrave-zimske-poslastice-4913

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

 1. Post, stvarno post | Oblizeki# 16.02.2016. u 06:43

  […] žuljčice. Riba je omiljeno posno jelo, kako riječna, tako i morska, ali dok je uvozni sušeni bakalar veliki nacionalni specijalitet, mnogi zastaju na jeftinijim inačicama, kao što je oslić, ili pak […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.