Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Novosti 29. rujan 2013.

Bagremov med zagorskih brega tako djevičanski!

Gotovo da i nema tjedna da se na središnjemu zagrebačkom Trgu bana Jelačića ne nasedače neki štandovi, ali i u toj ponudi svega i svačega odskočila je 4. izložba 100 % zagorsko – i naši Oblizeki bili su joj medijski pokrovitelj – sa 85 izlagača na 80 štandova 20. i 21. rujna 2013.

Ona je, kao i prijašnjih godina, samo djelomičan uvid u ono što proizvodi i što nudi Krapinsko-zagorska županija, koja je našla sjajne uzore – primjerice Zagrebačku županiju koja je u sve to krenula prije nje – te osmišljenije od drugih zaokružila manje brojne ali temeljitije projekte.

Dio izložbe kraj bana (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dio izložbe kraj bana (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Tako je ponuda na Trgaču samo prilika da se od davnina zagorskim proizvodima vjerni potrošači Zagrepčani omrse bilo zagorskim štruklima i vinom, drvenim igračkama i glinenim bilikumom, ekopovrćem i drugim te dozovu da dođu v Zagorje, Bajku na dlanu kako je promotivno nazvaše, u razgledavanje dvoraca i muzeja, na kupanje u nekim od toplica, u hodočašće ili tek pojesti nešto dobro, čak i ako se ne održavaju tog trenutka gastropriredbe poput Babičinih kolača, Štruklijade, Zagorskoga chefa ili neke druge.

 

Dio mednih slastica s jedne od zagorskih priredaba (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Dio mednih slastica s jedne od zagorskih priredaba (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Poseban podsjetnik i s ovogodišnjeg predstavljanja 100 & zagorskoga zaslužuje bagremov med, koji je krenuo stopama prvoga proizvoda zaštićenoga zamljopisnog podrijetla zagorskoga purana, Puran zagorskih brega.


Luka Čuljak, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Krapinskozagorske županije, govorio je o zajedničkom žigu Bagremov med zagorskih brega istakavši kako imaju više od 450 pčelara sa 16.000 košnica i godišnjom proizvodnjom većom od 470.000 kilograma meda, od koje je čak 60-70 posto upravo bagremov med.

Luka Čuljak na pozornici 100 % zagorsko (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Luka Čuljak na pozornici 100 % zagorsko (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Posebna priča o tome medu počinje 2010. kada na Svjetskom natjecanju u Semiču u Sloveniji Ivan Kožić iz Udruge Nektar u Konjščini postaje njime šampion odnosno apsolutni pobjednik. Također u Sloveniji u listopadu 2011. Vinko Ferenčić također iz Udruge Nektar iz Konjšćine na 13. međunarodnom ocjenjivanju meda ponovno ima najbolje ocijenjen bagremov med.

Paša za pčele: bagrem u proljeće (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Paša za pčele: bagrem u proljeće (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Priča sa zaštitom započela je još 2005. godine, otkad se tri godine zaredom bagremov med fizikalno-kemijski analizira na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Na temelju pomnih komparativnih analiza utvrđeno je da parametri  uzoraka bagremova meda iz Zagorja imaju više vrijednosti od obično zadovoljavajućih vrijednosti međunarodnih normi za taj med (postotak saharoze, udio ukupnih kiselina, broj peludnih zrnaca itd.).

Bračni par Krog desetljeće pčelati, a tek je sad prvi izlaže svoj med (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Bračni par Krog desetljeće pčelati, a tek je sad prvi izlaže svoj med (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Oni koji vole med od prošle se godine mogu ravnati i zajedničkom etiketom, jamstvenim žigom, jer, zanimljivo je, i među zagorskim medom od bagrema ima razlike. Vesna i Damir Krog iz Krapine, primjerice, već deset godina pčelare, a na izložbi 100 % zagorsko su se obiteljskim pčelarstvom predstavili prvi put. Krenuli su sa desetak, a sada imaju 120 košnica u Doliče kod Hušnjakova. Upravo su nam oni pokazali “običan” bagremov, tek nešto tamniji, i cjenjeniji svjetliji, vrlo svijetao, poput svjetlosti, zaštićeni bagremov med, koji je djevičanski, ranoproljetni, slabije arome i mirisa na cvijet agacije, ali i slađi.

Usporedba "običnoga"  (lijevo) i zaštićenoga, djevičanskoga bagremova meda zagorskih brega (Snimila Boživa Brkan / Oblizeka)

Usporedba "običnoga" (lijevo) i zaštićenoga, djevičanskoga bagremova meda zagorskih brega (Snimila Boživa Brkan / Oblizeka)

Upravo se u tome medu najbolje oslikava zagorski kraj i njegova čista priroda, čist zrak, očuvane šume i biljna raznolikost. Želeći i potrošaču zajamčiti podrijetlo najboljega meda, Zagorci su, iskustvom svoga slavnijega zagorskog purana, brendirali i taj svoj proizvod  neupitne kakvoće. Uz to, krasnu tradiciju imaju i medičari, osobito iz Marije Bistrice, sa svojim medenjacima, gvircom…

Slatka svjetlost što miriše na bagrem 100 % zagorsko (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Slatka svjetlost što miriše na bagrem 100 % zagorsko (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Bagremov med zagorskih brega svijetložut je, bistar, srednje do jako slatkast s mirisom na bagremov cvijet. Djelovanje mu, tvrde, pojačava čaj od kamilice.  Bagremov med osobito povoljno utječe na živčani sustav, pomaže pri nesanici i ublažava stres, poboljšava ishranu staničja, normalizira oksidaciju i detoksikaciju organizma, pospješuje ionizaciju, organizmu osigurava kalij i natrij. Pčelari podsjećaju i na antioksidativno, antiseptičko te antibakterijsko djelovanje slično penicilinu.

Med ili, po Aristotelovoj tvrdnji, destilirana rosa koja pada sa zvijezda, uspješno je predstavljen i u slanim i slatkim jelima zagorskih shefova, ali i u slasticama babica koje se natječu na tradicionalnoj priredbi Babičini kolači.

Isti med s različitim potpisima pčelara (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Isti med s različitim potpisima pčelara (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Savez pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije, kao i same udruge i proizvođači, uza svoje različite pčelinje proizvode kako za jelo tako i za kozmetiku i sl. predstavljaju također i vrlo jednostavne a provjerene i učinkovite recepte s bagremovim medom:

Imunitet

Svako jutro popijte čašu blago tople vode sa sokom pola limuna u kojoj ste otopili žlicu meda.

Posjekotine i opekotine

Med prečava razvitak nekih bakterija, rane održava čistima, apsorbira vlagu iz zraka te ubrzava zacjeljivanje, smanjuje natečenost, bol i ožiljke.

Mamurluk

Fruktoza ubrzava oksidaciju alhokola u jetri djelujući kao svojevrsni otrežnjivač. Izmiješajte 15 ml meda sa 80 ml narančina soka i 70 ml jogurta te popijte.

Smirenje

Ako ste pod stresom i iscrpljeni, preporučujemo da navečer popijete čašu tople vode ili čaja u kojoj ste otopili žlicu meda i iscijedili sok pola limuna.

 

Objavljeno 29. rujna 2013.

 

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/aronija-bez-dodataka-nije-fina-ali-je-takva-najzdravija-11955

http://oblizeki.com/zagorski-mlinci-sa-zagorskim-puranom-ali-sve-cesce-i-sa-%E2%80%93-spinatom-12055

http://oblizeki.com/zagorski-chef-ili-moze-li-i-zagorska-patka-uzletjeti-poput-zagorskog-purana-7748

http://oblizeki.com/zagorskoga-purana-u-zagorju-najukusnije-pripremaju-u-mariji-bistrici-2981

http://oblizeki.com/zagorski-strukli-po-promotivnim-cijenama-pozivaju-na-5-struklijadu-10189

http://oblizeki.com/meso-zagorskih-brega-oznacuje-zagorskoga-purana-zasticenoga-zemljopisnog-podrijetla-5371

http://oblizeki.com/zagorski-puran-na-nacihn-kuhara-zagorskih-restorana-3062

http://oblizeki.com/zagorskoga-purana-u-zagorju-najukusnije-pripremaju-u-mariji-bistrici-2981

http://ziviselo.com/clanci/iz-zagorja-v-beli-zagreb-grad-ide-100-zagorsko-ekopovrce-kozji-i-ovcji-sirevi-bucino-ulje-desertna-vina-aronija-i-stevija/

http://ziviselo.com/tag/100-zagorsko/

http://oblizeki.com/medenjaci-s-bijelom-secernom-glazurom-7823

http://oblizeki.com/najbolji-medenjak-16-kriskih-oblizeka-11819

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

15 komentara

  1. […] Bagremov med zagorskih brega tako djevičanski! […]

  2. […] 1 kg mesa od svinjske potrbušine malo soli malo šarenoga papra korjenasto povrće bagremov med […]

  3. […] toga, babice su se već tradicionalno ogledale i za priznanje Izvorno zagorsko odjećom koju su odabrale nositi na manifestaciji i dekoracijom izlagačkoga mjesta što bliže […]

  4. […] tako da se pomiješate tučeno slatko vrhnje, kuhanu ohlađenu slastičarsku (bavarsku) kremu, bagremov med, šećer u prahu i na kraju se umiješajte kuhane šljive i svježe šljive. Medenjake izlomite te […]

  5. […] nekom markicom kakvoće ili je posebno brendiran, primjerice najbolje ocijenjen na svijetu Bagremov med 100 % zagorsko. Također se nude i prigodna pakiranja različitih vrsta meda, ovisno o vrsti paše, zemljopisnom […]

  6. […] iz Ville Magdalene baš Toplica, pokazao i u pripremi i u posluživanju i to od nečega što je 100% zagorsko. Izvedba svjetska, a namirnice i okusi tradicionalni […]

  7. […] je od čitatelj Oblizeka tražio rezance od buča, Lički krumpir, Ličku štrudlu, med, suhomesnate specijalitete i slično, neka izvoli na Sajam zimnice koji podsjeća na nekadašnja […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.