Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Vino 24. studeni 2010.

Korlat – lijepa vina u lijepoj boci po lijepoj cijeni

Na posebnoj pretpremijeri za desetak novinara, među kojima smo bili i mi, Badel 1862 predstavio je prva vina uzgojena na benkovačkome kamenu te u drvenu i inoksu, kako im slogan kaže, jedinstvena po svemu.

U Muzeju suvremene umjetnosti sredinom prosinca Badel 1862 predstavit će javnosti svoja nova vina, koja će se, po svemu sudeći, ne samo mjestom promocije, i iskazati kao vinogradarska i vinska umjetnost.

Na prvoj pretpremijeri za novinare u ponedjeljak 22. studenoga 2010. u svojoj su enoteci u Vlaškoj badelovci već na prvome kušanju imali priliku čuti samo pohvale prvoj, čak ne ni prvoj pravoj – komercijalnoj berbi s nasada Korlat, berbi 2007.

Nakon što su se tri godine dozrijevali 80 posto u drvetu a 20 posto u inoksu te su buteljirana u rujnu, syrah, cabernet sauvignon i merlot iskazali su se lijepo izbalansiranima, iako im se vrhunac, po riječima Dubravka Ćuka, glavnoga enologa Badela 1862 i direktor razvoja vinogradarstva i vinarstva, može očekivati otprilike tek za dvije godine.

Svi imaju, naime, sjajnih potencijala, posebice skladni syrah. Krasna bojom, bistrinom, zamamna tijelom i bouquetom ta su doista lijepa vina i sjajno prezentirana u posebno dizajniranoj boci s vrlo modernom, mladalačkom, osobenom i izravno na staklo «nacrtanom» etiketom. Rad je to Vanje Cuculića iz Studija Cuculić. Taj je dizajn etikete serije boca vina Korlat u konkurenciji 6000 radova iz 44 zemlje osvojio i prestižnu nagradu Red Dot. Osim toga, najavljuju kako će svaka nova iduća berba imati novo  dizajnersko rješenje.

Distribucija samo vrhunskim restoranima i odabranim enotekama

Ne samo zbog izgleda, ta će vina zbog relativno malih ukupnih količina iz prve komercijalne berbe, biti distribuirana samo u odabranim enotekama i po vrhunskim restoranima. Podsjećamo kako Korlata merlota 2007. ima samo 4.050 boca, Korlata syraha 2007. samo 5.770 boca, a Korlata cabernet sauvignona 2007. samo 1.930 boca.

Zadovoljna pretpremijerom Korlata ekipa Badela 1862: product manager Dalibor Kulišić, PR Željko Jelić, brand manager Sandra Vračević Forko, direktor marketinga i inovacija Ivan Perković i direktor razvoja vinogradarstva i vinarstva Dubravko Ćuk (Snimila Božica Brkan)

Uspijete li, svakako nabavite svako od tih vina, jer je za potrošače izuzetno lijepo što bi na policama u maloprodaji, prema najavama Ivana Perkovića, direktora marketinga i inovacija, FOTKA 2373 cijena butelje tih rariteta trebala biti 80-90 kuna, što je, uspoređujući s uvoznim vinima iste kakvoće, odlično. Kako to? Perković kaže:

S obzirom na stanje na tržištu, posebice smanjenu kupovnu moć i sve veću konkurenciju, Badel 1862 time gleda unaprijed, kada na tržište stignu berbe 2008. i kasnije  odnosno kada će se negdje 2012. i 2013. Godine, umjesto sadašnjih nekoliko tisuća, na tržištu naći i po 190.000 litara vina.

Vino iz loze posađene u benkovačkome kamenu

Za ta vremena, prema najavama svoga glavnoga enologa Dubravka Ćuka, planiraju više različitih proizvoda, za različite potrošače različitih sklonosti i platežne moći.

Jedva sam dočekala da čitateljima još jednom mogu ispričam čudesnu priču o Korlatu, vinu koje je, ne samo što mu to marketinški slogan kaže, «jedinstveno po svemu».

Pri sadnji na položajima Pristeg i Miranje, još sedamdesetih godina prošloga stoljeća, nastala je ideja i o sadnji na položaju Korlat, golome benkovačkom kamenu. Međutim, trebala su proći desetljeća, da bi se 8. ožujka 2004. godine prvi bageri popeli na visok kršovit teren, tvrdi dalmatinski kamen, korov i draču te da bi u svibnju 2005. godine započela sadnja na 73 hektara, a iduće još 30 hektara.

Unatoč neprestanim sumnjama i dvojbama, a uz vođenje stručnjaka Agronomskoga fakulteta iz Zagreba, na Korlatu danas na stotinu hektara napreduju nasadi vinove loze koja daje vrhunsko crveno vino od sorti crnog grožđa merlot, cabernet sauvignon i syrah. Korlat je zasađen sadnim materijalom iz Francuske, a sortiment je syrah, cabernet sauvignon i merlot te pokusno, kao prateće, manje poznate sorte na ukupno devet hektara, cabernet franc  i mourverdre.

Uz sadašnjih 200 Badel 1862 planira sadnju još 200 hektara

Taj se pothvat Badela 1862, sadnja vinograda u kamenitom terenu na ovako velikoj površini, može i u svjetskim mjerilima smatrati pionirskim. Vinograd nastao u ekstremnim uvjetima ima najvišu točku na 300-tinjak metara nad morem i cijeli je okrenut prema moru. Rijetki i pamte kako je su kamen i makiju, najprije podrivali bageri i buldožeri, pa se tlo dalje pomoću tzv. ripera rahlilo po sistemu šahovske ploče na od 70 centimetara do čak metra dubine, čime se postiglo razbijanje kamenih ploča u samome tlu.

Uz vrhunski suhi Korlat syrah 2007. biftek s vrganjima (Snimila Božica Brkan)

Tako se dobila struktura tla u kojem je moguće posaditi lozu čiji će se korijen kasnije ondje moći pravilno ukorijeniti između kamenja. Nemali problem bile su velike stijene koje su i prije podrivanja tla morale biti usitnjene, a kako je na tom terenu nekada rastao i pokoji hrast, mnogo je muke bilo i s korijenjem koje je također trebalo čupati iz zemlje velikim kultivatorima.

Vinarija Benkovac Badela 1862 ima kapacitet od pet milijuna litara – samo su ove godine preradili ukupno 300 tona grožđa –  u vlasništvu joj je 160 hektara vinograda na dijelu benkovačko-stankovačkog vinogorja Pristeg i Miranje i 100 hektara na Korlatu. Planiraju zaokružiti vinograde na ukupno 400 hektara.

Sljubljivanje

Rado spominjemo kako je uz vrhunski suhi Korlat merlot 2007. poslužen file tune u reduciranome acetu balsamicu, uz vrhunski suhi Korlat syrah 2007. biftek s vrganjima, a uz vrhunski polusuhi Korlat cabernet sauvignon 2007. srneća rolada na pjenici od brusnice.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

  1. […] Vina Korlat iz berbe 2007. koje sam na Oblizekima već potkraj prošle godine predstavila kao “lijepa vina u lijepo boci po lijepoj cijeni” nemala priznanja su dobila doslovce među tisućama uzoraka iz cijeloga svijeta: Željko Pavlović, voditelj benkovačkoga vinogradarstva, i Dubravko Ćuk, glavni enolog Badela 1862 (Snimila Božica Brkan / Acumen) […]

  2. […] tekuća viagra. Prije nekoliko dana objavljeno je kako se Badelov Pelinkovac s rakijama i likerima Korlat (Orahovac, Komovica i Lavov) pridružio Badel Staroj Šljivovici i vrhunskim vinima na izuzetno […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.