Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Kušajte s nama nešto novo 28. lipanj 2016.

Bačkulja iz Baranje razvučena rukama koje su vježbale na zagorskim štruklima

backulja_01naslovnaVrlo jednostavan, a zanimljiv i raskošan kolač može biti i slan i sladak, baš poput štrukla. Po svemu sudeći potječe iz Bačke, a odande je do Zagorja stigao preko baranjskih Zagoraca, ponajprije Udruge maska iz Popovca i gospođe Snježane Koprivec.
Boraveći nedavno na novinarskom studijskom putovanju po Baranji, vodiči su nam često skretali pozor kako ćemo autobusom sad proći kroz međimursko selo Kozarac, sad kroz zagorsko – Ćeminac pa Grabovac. Sjetila sam se kako sam svojevremeno krstareći Slavonijom također nailazila na sela prepuna doseljenika iz siromašnih krajeva poslije Prvoga pa poslije Drugoga svjetskog rata, i iz Zagore i iz Zagorja. No prisjetila sam se i kako sam na Babičinim kolačima u Zagorskim Selima upoznala ekipu iz baranjskoga sela Popovca, također većinom zagorskoga. Načelnik Zoran Kontak, donačelnik Zoran Milošević, opegeovka Tatjana Novačić, predsjednica Udruge Maska Zdenka Klasić i Snježana Koprivec odlično su se predstavili kako bi, uz drugo, ispripovijedili da već pet godina i oni organiziraju svoju Štruklijadu.

Ekipa Popovca sa svojim izložbenim stolom na Babičinim kolačima u Zagorskim Selima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ekipa Popovca sa svojim izložbenim stolom na Babičinim kolačima u Zagorskim Selima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Zanimljivo je da je, natječući se četvrti put, gospođa Snježana upravo potkraj svibnja na posljednjoj i pobijedila. Smatra kako je to bilo zato jer je štrukle umijesila i s malo kvasca, kako ju je učila majka, Zagorka iz Ivanečke Željeznice kraj Ivanca. Snježana je inače 50-godišnja majka dvoje djece i baka 12-ero unučadi i dok sam je gnjavila s recepturama, baš je očekivali sretne vijesti iz rodilišta o rođenju očekivane unučice.

Iako sam pomno razmotrila izložbeni stol sa štrukljima od sira, od zelja, s bučnicom, najviše mi je pozora izazvala bačkulja. To je, vidi se i po sastojcima! – baranjski kolač, koji je, jer inače je jezično nejasnog podrijetla, vjerojatno nazvan prema nedalekoj Bački, pogotovo jer, kako kaže gospođa Snježana, ima mnogo starih baka iz Bačke koje su tu slasticu zacijelo i donijele preko Dunava.

Donekle potvrdom za to mogu smatrati i internetski opis štrudle još poznata kao bačka i dodatkom oduševit će vas fantastičnim ukusom, kažu, ali u tu, izuzevši jedno, ne idu jaja nego i orasi i lješnjaci. Bačkulja je, zanimljivo, i naziv mjesta u Hrvatskoj,u Bosni i Hercegovini te prezime u Srba nastalo preko nadimka.

U Baranji se bačkulja, kako mi je ispripovijedila gospođa Snježana, obično pekla za žetvu, za desert, još kad se vršilo vršalicama, a od bjelanjaka – morala sam je pitati, s obzirom na količinu utrošenih žutanjaka! – mama je za sedmoro Snježaninih braće i sestara pekla pusle. Izdaleka, samo izdaleka, po gustome omatanju, podsjeća me neke međimurske, zagorske i podravske slastice od vučena tijesta.

Bačkulja (Snježana Koprivec iz Popovca, Baranja)

Jednostavna, ne baš jeftina, a fina (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Jednostavna, ne baš jeftina, a fina (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

Za tijesto

 • 1 kg brašna glatkog
  1 ravna žlica soli
  5 dl mlakog mlijeka
  ½ kvasca

Za premaz

 • 16 žutanjaka
  4 žlice krute svinjske masti
  za slatku 8 žlica šećera ili za slanu 1 ravna žlica soli

Priprema

Umutite kvasac u malo mlijeka. Kad se digne, dodajte brašno, sol i ostatak mlijeka te zamijesite. Podijelite u dvije kugle i ostavite pokriveno krpom 60 – 90 min da se digne. Zatim dobro umutite žutanjke s mašću i šećerom ili solju, ovisno želite li bačkulju slatku ili slanu. Potom jednu po jednu kuglu rukama razvucite na pobrašnjenom stolnjaku. Kad je tijesto veliko otprilike 50 cm x 50 cm, prelijte ga sa pola mase i zatim dalje razvlačite do veličine stola da se i nadjev lijepo razlije i razvuče te onda tijesto uvijte u štručice i složite ih jednu do druge u namašćenu tepsiju. Ne trebate kolač ničim premazivati nego ga samo stavite u pećnicu zagrijanu na 220 °C i peći do 55 min. Na kraju narežite štručice na lijepe komade.

Nije naodmet

Sastojci su za dvostruku količinu.

 

Objavljeno 28. lipnja 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/nada-tuckar-i-torta-sahovnica-11-babicine-kolace-rezervirale-svojoj-donjoj-stubici-17903

http://oblizeki.com/baranja-svaki-put-iznova-odusevljava-cak-i-grahijadom-18305

http://oblizeki.com/zebrano-ispeklo-najbolje-strukle-za-8-struklijadu-18013

http://oblizeki.com/lege-i-legice-pozivaju-na-svoju-suvenirsku-osjecku-knedlu-18283

http://oblizeki.com/vina-belje-%E2%80%93-nova-mlada-i-odlezana-vina-iz-staroga-podruma-7469

http://oblizeki.com/ptica-kormoran-obozava-ribu-a-restoran-kormoran-i-ribu-i-divljac-4608

http://oblizeki.com/ista-sorta-a-razlicitosti-tako-cudesne-1354

http://oblizeki.com/nije-dvojba-kulen-ili-kulin-nego-kulen-i-kulin-17623

http://oblizeki.com/mijesani-mladi-grah-na-zorin-i-majin-nacin-13473

http://oblizeki.com/gravce-tavce-recept-251

http://oblizeki.com/posni-grah-na-razlicite-nacine-gozba-ususret-uskrsu-2001

Prosta trnovečka makovnjača

/prekmurska-medimurska-bregovska-gibanica-pita-kralus-cak-i-nepecena-11563

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

3 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.