Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Pozivnica 14. ožujak 2017.

Babičini kolači 11. put u subotu u Donjoj Stubici

Babičini kolači održat će se 11. put u subotu, 18. ožujka 2017. u Donjoj Stubici, kamo ih  iz Zagorskih Sela dovela lanjska pobjednica Nada Tučkar sa Svadbenom tortom Šahovnica.  S tom je tortom, podsjećam, pobijedila prije i na Kriškim oblizekima.  Ove godine prijavila je Gospodski kolač, koji je njezina babica pekla za gospodu iz Zagreba, tatine šefove, kad bi došli na kupanje u Stubake. Gospođa Nada je na 9. Babičinim kolačima bila i najbolje odjevena u tradicionalnu zagorsku nošnju. Prijavljeno je mnoštvo također zanimljivih slastica koje s radoznalošću očekujemo. Organizatori priredbe su po tradiciji Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije. Naši Oblizeki su jedan od ponosnih i radoznalih medijskih pokrovitelja.

Babičini kolači natjecanje je zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica pripremljenima po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.

Kriška torte Šahpvnice (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kriška torte Šahpvnice (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za pobjedničku lentu natječu se babice iz svih dijelova Županije, a osvaja je babica čiji  kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača,  te za domišljatost u prezentaciji. Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju stručnoga ocjenjivačkeog suda koji proglašava pobjednicu.

Nada Tučkar za svojim izložbenim stolom u Zagorskim Selima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nada Tučkar za svojim izložbenim stolom u Zagorskim Selima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ove godine 39 babica natjecat će se pred ocjenjivačkom komisijom koju čine vrsni gastronomski znalci: chef Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, zatim Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i chef Marko Živaljić, vlasnik seoskog gospodarstva Majsecov mlin i predsjednik kuharskog saveza Krapinsko-zagorske županije.

Prošlogodišnje babice na slatkom tronu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Prošlogodišnje babice na slatkom tronu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na 11. manifestaciji gostovat će i Solinjani, koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoga kraja.  Svake godine za Babičine kolače prati veliko zanimanje iz cijele Hrvatske a i šire za sudjelovanjem na manifestacji, ali na Babičinim kolačima mogu sudjelovati samo zagorske bake.
Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam U kategoriji Izvorno zagorsko boduje se opći dojam koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji a o tome će uz Senku Jurinu, folkloristkinju iz Zaboka odlučivati Tatjana Brlek voditeljica  Muzeja Staro selo Kumrovec i Danica Pelko, profesorica filozofije i povijesti iz Donje Stubice.

Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica. Dakako, prije toga izloženi kolači moći će se kušati na samoj manifestaciji Babičini kolači u Donjoj Stubici, u sportskoj dvorani Osnovne škole, od 15 sati.

Objavljeno 14. ožujka 2016.
Preporučujem srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/nada-tuckar-i-torta-sahovnica-11-babicine-kolace-rezervirale-svojoj-donjoj-stubici-17903

http://oblizeki.com/nada-tuckar-za-17-kriske-oblizeke-ozivjela-svadbenu-tortu-sahovnicu-otpije-60-godina-13643

http://www.bozicabrkan.com/cudesna-vecer-u-donjoj-stubici/

http://oblizeki.com/gostovanjsko-prase-pobjednicki-kolac-na-9-babicinim-kolacima-14605

http://oblizeki.com/strepice-z-vrganji-beracice-gljiva-nade-tuckar-13052

http://oblizeki.com/nadini-dizani-cvjetovi-cvatu-skrbno-14547

http://oblizeki.com/stubicki-vrtanji-na-blagoslov-o-uskrsu-i-napokon-na-%E2%80%9Cblagoslov%E2%80%9D-javnosti-14318

http://oblizeki.com/ivanjski-cveteki-zlatarskoga-kraja-9827

http://oblizeki.com/namjenske-starinske-slastice-kao-egzoticne-poslastice-11063

http://oblizeki.com/pogacica-i-struca-sa-starinske-svadbe-ravno-na-babicine-kolace-10240

http://oblizeki.com/i-starinske-svadbene-torte-cuvaju-lijepe-mladalacke-uspomene-10259

http://oblizeki.com/dizana-gibanica-s-kokosom-i-suncokretom-16828

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.