Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Čitanka 3. veljača 2018.

Alles Walzer Davorke Vukov Colić ili diplomacija na tanjuru

U diplomaciji većina se stvari događa, a često i dogovara, preko tanjura, pa je gastronomija i umijeće ugošćavanja mnogo više od istančanog uživanja nepca. To je umijeće političkog i društvenog komuniciranja, dokaz uvažavanja gosta, kulturološka osobna karta zemlje iz koje dolazite, potvrda vaše osobne uljuđenosti, iskustva, maštovitosti, pa i duhovitosti.

Baš tim pereksom započinju gotovo svi novinski tekstovi o prošle godine objavljenoj i napokon i čak ni u ni više ni manje nego u zagrebačkome HNK-u predstavljenoj knjizi Alles Walzer Davorke Vukov Colić, novinarki koja je objavljivala i još objavljuje i pod djevojačkim prezimenom Grenac. Zanimljivu knjigu posvetila je dvama mandatima supruge hrvatskoga veleposlanika u Beču i Sofiji, svoga Dražena Vukova Colića. Piše:

Ulazeći u svijet diplomacije kao supruga veleposlanika morate se priviknuti na to da je u svakom sadržaju bitna forma, jer forma je i vrlo jasna poruka, što znači da se i o šeširu supruge predsjednika republike prilikom državničke posjete dogovara jednako ozbiljno kao i o temi novog ustroja Europske Unije.

Davorka Vukov Colić sa svojom knjigom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Davorka Vukov Colić sa svojom knjigom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Onima kojima taj tajnovit svijet diplomacije nikada neće biti dostupan ni izdaleka gospođa Vukov Colić, pa ni naslovna uzrečica balskoga početka za ples, otkriva, kako i podnaslov knjige govori, tajne hrvatske diplomatske kuhinje odnosno izuzetno zanimljive mnoge propisane običaje do lagano tračerskih detalja, ali i jelovnike protokolarnih, i dosadnjikavih i izazovnih druženja. Iako bi mnogi izdavači odabrali šarenu kuharicu, Vuković & Runić opredijelili su se za ozbiljniju knjigu, koja može lako postati i udžbenik suprugama i uopće diplomatima te predstavnicima zemlje u inozemstvu. Jagoda Vukušić, i sama novinarska ali i jedan mandat veleposlanica u Norveškoj, smatra kako bi:

… knjigu Ministarsto vanjskih poslova moralo otkupiti i podijeliti kao priručnik zaposlenicima, svim polazniima Diplomatske akademije, svim svojim budućim djelatnicima, a koji sada studiraju na Fakultetu političkih znanosti, smjer vanjska politika, svim svojim politički imenovanim veleposlanicima, naprosto svima koji misle da nešto o diplomaciji znaju ili tek žele saznati.

To je, naime, knjiga o onom najvažnijem u diplomaciji, a što tako rado i zaboravljamo, knjiga o strpljivom i upornom građenju odnosa s drugim ljudima i preko njih s drugim državama.

Ništa što navodno vrišti od geopolitičke važnosti tu nećete naći, još manje doznati kakav trač. Ne, to je knjiga koja će vam otkriti koliko je sitnog veza, dobrih živaca i spretnosti potrebno da se učini nešto dobro za svoju zemlju koja uvijek ima nekog važnijeg posla od toga da brine o tebi pa i o sebi samoj. I da se unatoč svemu nikada ne pokolebaš i odustaneš.

Autoričina posveta autorici teksta, odnosno, kako je napisala dragoj prijateljici i dugogodišnjoj suputnici (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Autoričina posveta autorici teksta, odnosno, kako je napisala, dragoj prijateljici i dugogodišnjoj suputnici (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Čestitajući Davorki, koja je po njezinu u svemu što radi krajnje ozbiljna, pouzdana i vjerodostojna, ali i samozatajna, Jagoda Vukušić zaključuje kako joj je silno drago da je prihvatila izazov i napisala knjigu koja s autoritetom svjedoka priča priču o tome koliko brige, truda, rada i znanja stoji iza diplomacije oko koje se širi Alles Walzer štimung, a mogu se itekako složiti kako u vremenu cinizma i lažnih veličina za ovo djelo je trebalo i hrabrosti.

Elegantno prelomljena i ilustrirana fotografijama pozivnica na svečanosti, knjiga se razvija izuzetno zanimljivo, usporedo s pričama o predaji vjerodajnica, državničkim posjetima, sjedećim večerama, buffet ručkovima i večerama, službenim ručkovima, državnim praznicima, gospodarskoj i kulturnoj diplomaciji, dodjelama odličja, suprugama veleposlanika i diplomaciji u fraku razvija se priča o tome što poslužiti, zašto na diplomatskim stajankama zalogaji moraju viti zalogajčići, zašto ne smiju imati kosti i umaka kojima se jelci koji jedu usput uz različite razgovore s kolegama ne bi eventualno zaflekali te koje se vrste meso preporučuju, pogotovo ako planirate neko jelo iz domovine za koje u domicilnoj zemlji ne biste otprve mogli naći sastojke ili, recimo, nemate kuhara nego se morate snaći domaćicom ili se osloniti na vlastito umijeće i provjerene recepture. Moram se pohvaliti kako Davorka Vukov Colić izrijekom spominje kao oslonac i knjigu Hrvatska za stolom, kojoj sam autorica s Ivankom Biluš, Cirilom Rode i Lidijom Ćorić.

Onima koje će više zanimati taj dio knjige, spominjem pedesetak vrlo različitih recepata što su posluživani na diplomatskim domjencima bračnoga para Vukov Colić (ili na onima u kojima su bili gosti), a gdje su skromni štrukli gospođe Barbare uspješno odmjeravali u konkurenciju kavijara i sushija, u gradu istančanog nepca i nepresušne gastronomske mašte. Od božićnoga kruha i glögga, đumbirovih keksića, grdobine i lososa u pjenušcu. patlidžana u kalupu, gravlaxa, piletine u umaku od naranče i šafrana, janjećih kotleta s pastrnjakom i selenom, carskoga drobljenca, pačjih prsa na podlozi od leće i patke na gruzijski, tirita, pitke, juhe od celera i drugoga do nougat pralina.

Naslovnica s otvorenom klapnom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Naslovnica s otvorenom klapnom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za predstavljanje odabirem namjerno govedinu na brudet sa žgancima, kako autorica knjige svjedoči, odličan recept vjenčanoga kuma bračnoga para Vukov Colić Dalibora Foretića (mojega sjajnoga urednika Vjesnikove kulture!), inače varijaciju janjetine kao pašticade iz moje spomenute knjige. Davorka je zaključila kako je to toplo jelo idealno na velikim prijamima, kakav je Dan državnosti, jer se – za razliku od pašticade http://oblizeki.com/hvarska-pasticada-ali-moja-11105 – može jesti samo vilicom, a priprema se na sličan način kao riblji brudet.

Govedina na brudet

Sastojci (za 6 osoba)

1,5 kg goveđeg odnosno junećeg buta
3 velike glavice luka
1 dl maslinova ulja
2 dl crnog vina
5 režnjeva češnjaka
grančica ružmarina
1 list lovora
2 oguljene rajčice
sol
papar
vezica peršina

Priprema

Na maslinovom ulju nakratko propirjajte sitno nasjeckani luk, tek toliko da uvene. Kada je uvenuo, na njega složite red na kockice narezanog mesa, pa red zrele, oguljene rajčice ili pelata, pospite sitno nasjeckanim češnjakom i peršinom, dodajte grančicu ružmarina, lovorov list, sol i papar i na kraju zalijte vinom te prelijte vrućom vodom da prekrije sastojke. Pustite da jelo zavrije koju minutu na jakoj vatri, a zatim stišajte vatru i pustite da istiha kuha bez poklopca, dolijevajući po potrebi vodu, sve dok meso nije potpuno mekano i dok se ostali sastojci nisu raspali u gusti umak. Negdje na sredini vremena kuhanja izvadite lovorov list i ružmarin da ne ostave prejak trag.
Brudet ponudite uz palentu, a palentu servirajte tako da je još vruću istresete na aluminjsku foliju po dužini i umatajući je u foliju formirate kobasicu, koja će se, kada se malo ohladi, lijepo rezati na kolutiće, Kolutiće možete prepržiti na teflon tavi da postanu hrskavi. Ovako priređeni kolutići palente odlična su podloga za finger-food zalogajčiće umjesto kruha: kolutiće možete prekriti listićima pršuta, paštetom od divljači, namazom od tunjevine, bijelog bakalara, sušenog lososa ili mladog sira sa začinskim biljem.

Objavljeno 3. veljače 2018.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/i-suvenirska-tradicijska-kuharica-u-projektu-ethno-croatia-20960

http://oblizeki.com/hvarska-pasticada-ali-moja-11105

http://oblizeki.com/posni-oslic-s-krumpirom-recept-345

http://oblizeki.com/govedski-but-a-juha-goveda-20538

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.