Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 11. srpanj 2022.

Agrolagunin Istarski sir Špin najbolji tvrdi ovčji sir na svijetu

Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva Istarski ovčji sir / Istrski ovčji sir kao zaštićenu oznaku izvornosti Ministarstvo poljoprivrede RH donijelo je sredinom siječnja 2022. Ta je zaštita zajednički projekt hrvatskih i slovenskih proizvođača ovog proizvoda i postupak zaštite usporedno se provodi u Hrvatskoj i Sloveniji. U Hrvatskoj je zahtjev za zaštitu uputila Udruga proizvođača istarskih koza i ovaca iz Vodnjana.

Istarski ovčji sir Špin Agrolagune – najbolji na svijetu u svojoj kategoriji (Foto Agrolaguna / Oblizeki)

Nakon ostvarene prijelazne nacionalne zaštite u obje zemlje članice, Hrvatska i Slovenija uputit će Europskoj komisiji zajednički zahtjev za registraciju naziva Istarski ovčji sir  / Istrski ovčji sir kao zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije. Ilustrirala sam ga fotografijama Agrolagunina sira Špin, kojim je prošle godine Agrolaguna osvojila i drugo mjesto na svjetskom ocjenjivanju sireva World cheese awards. (Osim ovčjeg sira briljirali su i kravlji sir Špin i Istarski miješani sir Špin, koji su u svojim kategorijama osvojili brončane medalje.) Trideset i treće natjecanje proizvođača sireva i ocjenjivanje najboljih tada je održano u Oviedu u Španjolskoj, uz sudjelovanje rekordnih 4.000 sireva iz 40 zemalja svijeta. U svakoj kategoriji proglašena su tri najbolja sira na svijetu, a ocjenjivački žiri okupio je 230 stručnjaka.

Pred europskom zaštitom (Foto Agrolaguna / Oblizeki)

A početkom srpnja 2022. iz  Istre je stigla još jedna lijepa vijest: Istarska Agrolaguna ima najbolji sir na svijetu u kategoriji tvrdih ovčjih sireva. Njezin Istarski ovčji sir Špin osvojio je zlato na prestižnom natjecanju International Cheese & Dairy Awards u Velikoj Britaniji, a osim ovčjeg sira , u svojim su kategorijama briljirali i Istarski miješani sir Špin u orahovom lišću i Istarski kravlji sir Špin s tartufima s osvojenom srebrnom i brončanom medaljom.

Istarski sirevi – dio svjetske elitne skupine

International Cheese & Dairy Awards najveća je svjetska platforma za promociju svjetskih proizvođača sira i mliječnih proizvoda, koja svake godine privlači više od 5.500 uzoraka sireva iz cijeloga svijeta. U svakoj kategoriji proglašena su tri najbolja sira na svijetu, pa se tako Agrolaguna iz Velike Britanije vraća s tri svjetska priznanja koja potvrđuju da su istarski sirevi dio elitne skupine koju obilježava 125 godina stara tradicija najboljih u klasi.

Odlična sirovina i puno stručnoga znanja i predanosti (Foto Agrolaguna / Oblizeki)

Krunoslav Salaj, voditelj u sirani Špin izjavio je:

Posebno nas raduje što se s ovog prestižnog natjecanja vraćamo sa zlatnom medaljom za Istarski ovčji sir Špin. Upravo je taj sir jedan od gastronomskih bisera Istre, za koji je dodijeljena zaštićena oznaka izvornosti kako bi se tržištu i potrošačima najbolje prezentirala posebnost njegove strukture i okusa. Ovo priznanje je velika nagrada za sve uključene u proizvodni proces i dokaz kako se naporan rad uvijek na kraju isplati. Za ovaj uspjeh zaslužni su znanje i posvećenost u cijelom procesu proizvodnje, od mlijeka do sira. Možemo se pohvaliti da sve sireve proizvodimo isključivo od domaćega mlijeka, a mlijeko za ovčji sir proizvodimo na vlastitoj farmi sa 750 ovaca koja se nalazi u neposrednoj blizini sirane. Time postižemo visoku kvalitetu i autentični okus sira što su prepoznali i stručni ocjenjivači.

I sirevi uz Agrolagunina odlična vino i maslinova ulja

Nerina Zec, predsjednica Uprave Agrolagune, naglasila je:

U zadnjih nekoliko godina osvojili smo pregršt značajnih međunarodnih nagrada za naše sireve, ulja i vina. Sve dobivene nagrade i priznanja potvrđuju da je usmjerenost na kvalitetu, njegovanje tradicije i uvažavanje izvornosti pravi smjer za razvoj naših brendova Špin, Ol Istria, Vina Laguna i Festigia. Iznimna nam je čast što je kvaliteta naših proizvoda prepoznata od strane eminentnih svjetskih stručnjaka, a još važnije je što potrošači sve više cijene vrhunske domaće i izvorne proizvode za koje smo se mi specijalizirali i u njih ulažemo sve naše znanje i dugogodišnje iskustvo.

Za najbolji sir mlijeko ovaca s vlastita obližnjeg pašnjaka (Foto Agrolaguna / Oblizeki)

Sirana Špin potpuno je posvećena tradicionalnom načinu proizvodnje koji zahtijeva puno ručnoga rada, od pripreme proizvodnje do zrenja sireva. To znači da se mlijeku ne oduzima masnoća niti se korigira aditivima tako da su sirevi uvijek jedinstvenog okusa. Istarski sirevi Špin proizvode se isključivo od svježeg mlijeka čiju kvalitetu kontinuirano nadzire tim Agrolaguninih stručnjaka.

Objavljeno 11. srpnja 2022.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.