Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Novosti 17. veljača 2010.

Akademija vina – kako kušanjem upoznati plemenitost i bouquet

Već više od pet stoljeća mnoga učena društva koja se zanimaju za znanost i(li) umjetnost, bilo središnje takve institucije najistaknutijih nacionalnih glava poput slavne Francuske ili Hrvatske akademije zanosti i umjetnosti, bilo usko specijalizirane i gotovo zatvorene za javnost, posvećene predano nekoj temi, prema antičkoj Platonovoj filozofskoj školi nazivaju se akademijama.

Ne bojeći se česte uporabe akademskih imena, akademizma, ni akademskih prijekornih pogleda akademičara i akademaca te smatrajući da drevno plemenito piće to zaslužuje, ambiciozni su znalci iz Agrokor Vina potkraj 2009. godine osnovali Akademiju vina. Već će ove godine biti otvorena i za javnost te će svi ljubitelji vina u njoj u jednome od brojnih programa moći doznati više o jedinstvenu piću kojem je posvećena.

Naučite nešto o vinu...

Kao lider u hrvatskoj vinskoj branši, slijedom drugoga dijela svoga gesla, onoga o stvaranju trendova, Agrokor Vino preuzeo je i izuzetno važnu i nimalo laku obvezu obrazovanja potrošača. Žele ponajprije osposobiti sudionike u procesu prodaje te sve kreatore javnoga mnijenja, od kompanija do državnih institucija, koji mogu bitno utjecati i na oblikovanje stavova o vinu, a s vremenom i stvarati trendove. Cilj je Akademije vina podizanje kulture stola kao dijela opće kulture te promicanje kulturna uživanja u vinu.

Da bi to postigli, unutar Akademije zamislili su nekoliko programa počevši od osnovnoga, četverosatnoga koji, primjerice, predstavlja osnovna svojstva vina, kategorizaciju, regionalizaciju, osnovna pravila sljubljivanja hrane i vina, osnovne postavke kulture stola s tehnikama degustacije te degustacijom vina na konkretnim primjerima sudionike upućuje na kakvoću vina. U idućim tečajevima obrađuju druga znanja i iskustva, a završni, jednodnevni ili dvodnevni vikend-program, posjetima vinarijama Podrumi Belje, Iločki podrumi te podrumi Mladina, Agrolaguna, Brtonigla, Donja Banda i PZ Stoviš – Ston s cijelim vinogorjem i regijama, tehnologijom vinogradarenja i podrumarenja te cijelim odredištem svakoga od njih ponaosob.

Što biste željeli doznati o vinu? Biste li voljeli pohađati Akademiju vina?

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

3 komentara

 1. Romana# 25.03.2010. u 09:34

  Postovani ,

  Trenutno zavrsavam Fakultet za management u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, smjer gastronomija i restoraterstvo i zaista me zanima taj posao i htjela bi nadopuniti znanje o vinima.
  Smatram da bi svaki proizvodac , kupac i ugostitelj to trebao.
  Neki dan sam procitala u jednom ugostiteljskom casopisu o ovome i odmah me zainteresirao.

  Molila bih vas ako ste u mogucnosi obavijestiti me gdje se pohada ta akademija kako bi i ja mogla prisustvovati

  Hvala

 2. Nenad Tokalic# 27.03.2010. u 13:14

  Zainteresiran sam biti polaznikom Agrokorove akademije vina,da li se zna kada ce to biti moguce i kolika bi bila cijena? Sve oko nas je samo casa samo um je vino.Tko vinu nista ne duguje ?
  Srdacan pozdrav i hvala !

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.