Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Pozivnica 20. svibanj 2015.

7. Štruklijada u subotu 23. svibnja 2015. u Zaboku

Kako doznajemo, ove godine za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmetat će se 22 zagorska restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica. Ova jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra a održava se sedmi puta.

Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, za koje već sada postoji mnoštvo receptura, počet će kao kulinarski show u kojem će učenici SŠ Zabok izazvati na dvoboj nekadašnje učenike te škole a danas kuhare u poznatim  zagorskim restoranima. Natjecanje se odvija na otvorenome i pred brojnim posjetiteljima, koji će ujedno imati priliku uživati u štruklima, ali i vidjeti sam način pripreme.

Ocjenjivački sud (chefovi Branko Čukelj iz zagrebačkoga Sheratona Dražen Đurišević iz Podravke te glavna urednica Oblizeka Božica Brkan) ocjenjivat će pozitivne i negativne strane štrukla. U ocjenjivanju pozitivnih strana (u kategoriji izgled i ukus) daju se ocjene od 1 do 10 pri čemu je 1 najniža ocjena a 10 najbolja ocjena. U ocjenjivanju negativnih strana za svaku grešku (prepečeno, nedovoljno pečeno, premasno, premalo nadjeva, previše nadjeva, žilavo) dodjeljuje se 1 negativni bod. Pozitivni i negativni bodovi se zbrajaju, odnosno od ukupnog zbroja pozitivnih ocjena oduzimaju se negativne ocjene i dobiva se konačan rezultat, a zatim se zbraja konačni rezultat svakog člana povjerenstva. Štrukle koje skupe najviše bodova proglašavaju se najboljim zagorskim štruklima.

Tijekom dva tjedna prije i poslije Štruklijade odnosno od 16. Do 31. svibnja 2015. u 16 ugostiteljskih objekata zagorski će se štrukli moći kušati u pola cijene. Gdje? Potražite na www.struklijada.com.hr .

Organizatori i 7. Štruklijade su Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, a ta je gastropriredba posestrima njihovih također tradicionalnih Babičinih kolača za amaterke te Zagorskoga chefa za profesionalne kuhare.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija radi i dalje na dobivanju jamstvenog žiga Zagorskih štrukli, te u konačnici zaštiti geografskog porijekla.

Štrukli Rody (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Štrukli Rody (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Osim ove Štruklijade se održavaju u Mariji Gorici i u Popovcu u Baranji među onamo poslije Drugoga svjetskog rata doseljenim Zagorcima. Godinama se prva Štruklijada održavala oosamdesetih godina u Međimurju, gdje se natjecalo i četrdesetak različitih štrukla, ali bez pridjeva “zagorski”.

 

Objavljeno 20. svibnja 2015.

Na Oblizekima preporučujem srodne teme:

http://oblizeki.com/najbolji-zagorski-strukli-na-struklijadi-i-trezi-put-su-oni-restorana-rody-13216

http://oblizeki.com/6-struklijada-u-mariji-bistrici-13176

http://oblizeki.com/strukli-najbolji-na-svijetu-11023

http://oblizeki.com/zagorski-strukli-recept-243

http://oblizeki.com/juha-sa-struklina-strukli-u-juhi-kuhani-strukli-10997

http://oblizeki.com/zagorski-strukli-po-promotivnim-cijenama-pozivaju-na-5-struklijadu-10189

http://oblizeki.com/na-struklijadi-2013-najbolji-zagorski-strukli-iz-kleti-kozjak-10452

http://oblizeki.com/najbolje-strukle-za-4-struklijadu-ispekli-u-sermageu-u-svetom-krizu-zacretje-6467

http://oblizeki.com/zagorski-strukli-recept-243

http://oblizeki.com/ljubeski-zagorski-strukli-od-sira-ali-i-od-krumpira-i-oraha-2387

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

7 komentara

  1. […] i moderno te niz priredaba vezanih uz hranu – uz Babičine kolače, to su Zagorski chef, Štruklijada, 100 posto zagorsko  – koje motiviraju domaće uzgajivače i proizvođače namirnica i jela te […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.