Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Ocjenjivanja 12. travanj 2013.

7. Babičini kolači 13. travnja 2013. u Klanjcu

Sentimentalce koji ne mogu zaboraviti maminu, a pogotovo bakinu kuhinju podsjećamo da se u subotu u podne u Klanjcu u sportskoj dvorani Osnovne škole Antuna Mihanovića održavaju 7. Babičini kolači. Ta je manifestacija jedinstveno natjecanje u kulinarskim vještinama pripreme slastica po starinskim recepturama.

Njima stanovnice krapinsko-zagorske županije, koje obvezno moraju biti babice, bake, i imati najmanje jednoga unuka ili unuku, čuvaju kao živu tradiciju Zagorja. Nerijetko su neočekivano mlade i pripremaju i neočekivane slastice.

Babica Manda Kogoj vrlo je maštovita i uspješna natjecateljica (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Babica Manda Kogaj vrlo je maštovita i uspješna natjecateljica te jedna od pobjednica (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Oblizeki se ne odlučuju biti često medijskim pokroviteljima, ali nas ovo pokroviteljstvo veseli. Kao što mene veseli biti članicom ocjenjivačkoga suda i kušati sve slastice. Koja će slastica pobijediti, gdje će se držati idući 8. Babičini kolači?

To ćemo doznati nakon ocjenjivanja i kušanja, jer je poznato da se priredba održava u mjestu odakle je pobjednica prethodne priredbe. Kako je prošle godine pobijedila Slavica Vlahović seljačkom pitom sa sirom i mladim lukom, ove su godine ponosni domaćini Klanjčani.

Bernarda Bele sa svojom neobično "nadjevenom" pogačom, koja je stajala ravno uz bok mnogo raskošnijim orehnjačama i makovnjačama (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Bernarda Bele sa svojom neobično "nadjevenom" pogačom, koja je stajala ravno uz bok mnogo raskošnijim orehnjačama i makovnjačama (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Uvijek s veseljem podsjećam na neke od pobjedničkih slastica, primjerice na raskošnu svadbenu jutarnjicu Mire Smiljanec ili na skromne zlevke s bučinim košticama Mande Kogoj ili čak od ruclja, batučine odnosno oklaska kukuruzna klipa Marije Žabojec, jednako rado podsjećam na jednostavne slastice, koje bismo mogli nazvati i kriznima, s prošlogodišnjega ocjenjivanja. Sve ne možete nagraditi. Ove su vrlo trendovske, iako dokaz domišljatosti siromaške kuhinje kakva je zagorska. Posebice su namijenjene onima koji se neće moći osladiti u Klanjcu. I koji eće moći uživati u starinskoj odjeći, koja se također nagrađuje.

 

Težački buhtlini (Manda Kogaj)

Izgledom skromni, okusom raskošni (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Izgledom skromni, okusom raskošni (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

 

Sastojci

Tijesto

 • 1 kg ječmena brašna
  2 jaja
  1 kvas
  5 dl mlijeka
  1 žlica soli
  1 dl masti

Nadjev

 • 500 g mljevenih čvaraka
  luk
  papar

 

 • za premazivanje 1 jaje
  za posipanje kumin

 

Priprema

U posudi pomiješajte aja , mast, sol te dodajte mlijeko pomiješano s kvasom. Sve sastojke dobro umijesite uz dodavanje ječmenoga brašna. Tijesto pustite da se digne, potom ga razvaljajte, režite na kocke te punite poparenim čvarcima i nasjeckanim lukom. Nakon toga tijesto preklopite, oblikujte u buhtle koje posložite u namašćenu tepsiju te ih se pustite da kratko stoje. Pecite ih na 200 º C. Kad su na pola pečeni, premažite ih tučenim jajetom i pospitei kuminom po želji.

 

Nije naodmet

Ako ga ne volite, možete luk izostaviti iz čvaraka.

 

Lažna pogača (Bernarda Bele)

Jedno tijesto u dvije boje, poput mramornoga kolača (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Jedno tijesto u dvije boje, poput mramornoga kolača (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

 

Sastojci

Tijesto

 • 2 dl mlijeka
 • 3 jaja
 • 4 žlice šećera
 • malo soli
 • 1 vanilin šećer

Nadjev

 • kakao
 • mlijeko

 

Priprema

Zamijesite tijesto i ostavite da se diže. Dignuto tijesto promijesite, razdijeliti na dva dijela. U jedan dio dodajte kakao pomiješan s mlijekom te ga opet stavite na dizanje. Kad se tijesto digne, prvo razvaljajte žuto tijesto, a potom crno po žutome te sve skupa zarolajte kao za pogaču.

 

Objavljeno 12. travnja 2013.

 

Preporučujem srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/seljacka-pita-sa-sirom-mladim-lukom-i-persinom-na-tronu-6-babicinih-kolaca-6343

http://oblizeki.com/bucine-kostice-u-babicinim-kolacima-%E2%80%93-poslastica-i-zdravlje-3673

http://oblizeki.com/jutarnjica-ili-svatovskim-kolacem-s-vlastite-svadbe-do-pobjede-na-babicinim-kolacima-2011-1945

http://oblizeki.com/marijina-siromasna-zlevka-od-gladi-do-tronu-na-babicinim-kolacima-6196

http://oblizeki.com/ricet-grakasa-jesmik-ili-batuda-%E2%80%93-novi-specijalitet-iz-staroga-siromaskog-lonca-5244

http://oblizeki.com/svako-pivo-ima-svoju-pricu-svojeg-pilca-i-svoje-jelo-2234

http://oblizeki.com/slatka-hrvatska-izlozba-koja-je-tradicijskim-slasticama-i-njihovom-interpretacijom-zasladila-11-proizvode-hrvatskoga-sela-5827

http://oblizeki.com/6-babicini-kolaci-u-durmancu-tko-ce-naslijediti-jutarnjicu-i-miru-smiljanec-6174

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

27 komentara

 1. […] 7. Babičini kolači 13. travnja 2013. u Klanjcu […]

 2. […] 7. Babičini kolači 13. travnja 2013. u Klanjcu […]

 3. […] drugim slasticama, sve do torti i pita te jednom kao šljivovec, juhu od graha i suhih šljiva. Bernarda Bele (1958.) iz Kostelskoga, Pregrada na 7. Babičinim slasticama u  Klanjcu, natječući se s […]

 4. […] jelima zagorskih shefova, ali i u slasticama babica koje se natječu na tradicionalnoj priredbi Babičini kolači. Isti med s različitim potpisima pčelara (Snimila Božica Brkan / […]

 5. […] Zagorskome chefu, uz koji su vezali i svoje druge gastropriredbe i ideje do robnih marki, od Babičinih kolača do 100% zagorskoga, od medara do vinara, a koji je odavno prerastao vlastitu početnu zamisao […]

 6. […] kao pera i perica, slastica i jedno od jela u tipu tenka gibanica. Njome su pobjeđivale i žene na Babičinim kolačima, a umirovljenici Svetoga Ivana Zeline nekoliko su puta održavali i svoje Loparijade. Stol […]

 7. […] pokrovitelj ove priredbe što se odlično uklapa u nisku gastropriredaba te zagorske županije s Babičinim kolačima, Štruklijadom i 100 % zagorsko, a sadržajno želi obogatiti turističku ponudu i rijetko […]

 8. […] za svečane prilike kao što je Božić ili Uskrs nego i za svadbe, krstitke ili za, primjerice, težake  koji su radili u vinogradu, polju i sl. Nisam provjerala, ali moguće da im i ime potječe od […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.