Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet 8. srpanj 2014.

6. Štruklijada u Mariji Bistrici – dobar tek!

Ne manje zanimljivo je da od 28. lipnja do 20. srpnja u čak 23 objekata po cijelome Zagorju goste, kao i prošle godine, očekuje posebna ponudazagorski štrukli u pola cijene.

Podsjećamo da danas postoji više Štruklijada te da je ona nekadašnja prva prije tridesetak godina održavana u Međimurju. Zagorci s pravom misle kako imaju najviše prava među svojim gastropriredbama održavati i Štruklijadu zbog štrukla koji su odavno ne samo u svijetu proslavljeni kao zagorski štrukli nego od 2011. i zaštićeni kao nematerijalna baština.

Jedinstvenoga standarda zasad nema, ali to je manje važno od toga da postoje štrukli za svačiji ukus, pripremljeni na različite načine, od zapečenih do onih u juhi. Stremi se od stjecanja jamstvenoga žiga Zagorskih štrukla do zaštite zemljopisnoga podrijetla, u čemu Zagorci imaju lijepih iskustava, primjerice sa zagorskim puranom. Uz to, možda i se u Hrvatskome zagorju, kao što u Zagrebu već postoji, otvori i tematski restoran koji će nudi samo svakojake štrukle.

Kratka povijest zagorske Štruklijade

Plakat ovogodišnje priredbe

Plakat ovogodišnje priredbe

Prva je Štruklijada održana 2009. u Svetom Križu Začretje na OPG Kos uz Martinje, a pobijedio je Restoran Rody iz Gornje Stubice, baš kao i 2010., kad je druga Štruklijada održana u Krapini, na Hušnjakovo, uz Ljeto u Krapini. Domaćin treće Štruklijada 2011. bio je Klanjec, uz Zahvalu jeseni, a pobijedile su Terme Jezerčica. Četvrta je Štruklijada održana 2012. u Gornjoj Stubici, a pobijedio je Restoran catering Sermage. Prošle godine Peta je Štruklijada održana u Svetom Križu Začretje, u Roses Fashion Outlet, a najboljima su ocijenjeni štrukli Kleti Kozjak, također iz Svetoga Križa Začretje.

Poboljšanje kakvoće, raznovrsnost, zaštita i promocija

I na lipanjskim Stubičkim obliznekima mogli su se kušati i odlični štrukli, a ovi su upravo iz - Marije Bistrice (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

I na lipanjskim Stubičkim obliznekima mogli su se kušati i odlični štrukli, a ovi su upravo iz - Marije Bistrice (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ljestvica se u kakvoći svake godine podiže sve više, što se, srećom, vidi i iz sve dojmljivije ugostiteljske ponude, kojoj je svaka promocija dobro došla. I ove godine, kao jedan od medijskih pokrovitelja, Oblizeki vas srdačno pozivaju na Štruklijadu i kušanje zagorskih štrukla.

Uz ocjenjivanje štrukla, kako je najavljeno, predstavnika 23 ugostiteljska objekta, održat će se kulinarski show, na kojem će se sučeliti iz Slovenije Marija Prušnik s turistične kmetije Loger iz Ljubna, Anica Levart s turistične kmetije Gačnikov hram iz Loča i Marjanca Deželak s kmetije Primož iz Laškoga, a iz Hrvatske odlične predstavnice, također sjajne gastropriredbe Krapinsko-zagorske županije, Babičinih kolača: Vesna Hršak i Marija Bračević iz Petrovskog  te Ivanka Hublin iz Hrašćine.

Prošlogodišnji pobjednički štrukli (Fotografija: Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije)

Prošlogodišnji pobjednički štrukli (Fotografija: Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije)


Ne dospijete li na Štruklijadu, posebna ponuda zagorskih štrukla očekuje vas u:

 

Agroturizam Kos, Sveti Križ Začretje
Toplice Hotel, Krapinske Toplice
Bluesun Hotel Kaj, Marija Bistrica
Terme Jezerčica, Donja Stubica
Restoran Rody, Gornja Stubica
Klet Kozjak, Sveti Križ Začretje
Lojzekova hiža, Gusakovec, Gornja Stubica
Majsecov mlin, Donja Stubica
Hotel Villa Magdalena, Krapinske TopliceVinarija Restoran Pansion Vuglec Breg, Škarićevo  – Krapina
Seljački turizam Grešna Gorica
Villa Zelenjak – Ventek, Kumrovec
Seljački turizam Šumak, Zagorska Sela
Ugostiteljstvo i seoski turizam Humska klet, Hum na Sutli
Bistro Pajdaš, Pregrada
Terme Tuhelj, Tuheljske Toplice

Restoran Zaboky, Zabok
Restoran Neandertal Pub, Krapina
Pizzeria Mamma mia, Krapina
Pekarnica Pekon, Krapina
Kolači i torte Tri užitka, Lug Orehovički, Brestovec Orehovički
Izletište Stara škola, Sveti Križ Začretje
Restoran Catering Sermage, Sveti Križ Začretje

Opisna receptura, zasad bez standarda

Zapečeni štrukli iz ponude zabočkoga Gjalskoga iz Zaboka (Snimila Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Zapečeni štrukli iz ponude zabočkoga Gjalskoga iz Zaboka (Snimio Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Podsjećamo da se prema Rješenju Ministarstva kulture za uspostavljanje svojstva nematerijalnog kulturnog dobra zagorski štrukli pripremaju ovako:

Omjer namirnica za štrukle je sljedeći: izmiješa se pola glatkog i pola oštrog brašna, doda se mlake vode u koju se stavi malo octa, sol, jedno jaje, 2 žlice ulja i dobro se mijesi na dasci. Mijesi se tako dugo dok se tijesto počne odvajati od daske.

Izmiješano tijesto se podijeli u mlinčeke, prekrije čistom krpom i pusti da stoji oko 1 sat. Zatim se tijesto razvlači na stolu, na stolnjaku ili plahti. Započinje se razvlačiti mlinčenjakom, potom se tijesto lagano polije uljem da se ne hvata za ruke i dalje se rukama razvlači. Najčešće se razvlači preko širine stola, a deblji rubovi uz kraj razvučenog tijesta rukom se strgaju. Tijesto se fila uz jedan rub, poškropi otopljenim maslacem, margarinom ili uljem (da se tijesto ne prime nego da se lista), tijestom se nadjev preklopi i potom se stolnjakom tijesto suče, rola do kraja. Postavlja se u namašćeni protvan i prijesno se reže tanjurom na željenu veličinu. Ako se ne reže prijesno, pečeni štrukli režu se nožem.

Namirnice za sirne su štrukle jedan kravlji sir, jaja, sol, vrhnje, a može se dodati i malo šećera da budu slatki. Sve se združđe vilicom ili rukom i fila se tijesto. Protvan se podmaže, štrukli se slože u protvan i zaliju otopljenim putrom, margarinom, uljem ili vrhnjem.

Također zagorsko jelo štrukli u juhi iz ponude zabočkoga Gjalskoga iz Zaboka (Snimila Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Također zagorsko jelo štrukli u juhi iz ponude zabočkoga Gjalskoga iz Zaboka (Snimio Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Objavljeno 7. srpnja 2014.

 

Na Oblizekima preporučujem srodne teme:

http://oblizeki.com/strukli-najbolji-na-svijetu-11023

http://oblizeki.com/zagorski-strukli-recept-243

http://oblizeki.com/juha-sa-struklina-strukli-u-juhi-kuhani-strukli-10997

http://oblizeki.com/zagorski-strukli-po-promotivnim-cijenama-pozivaju-na-5-struklijadu-10189

http://oblizeki.com/na-struklijadi-2013-najbolji-zagorski-strukli-iz-kleti-kozjak-10452

http://oblizeki.com/najbolje-strukle-za-4-struklijadu-ispekli-u-sermageu-u-svetom-krizu-zacretje-6467

http://oblizeki.com/zagorski-strukli-recept-243

http://oblizeki.com/ljubeski-zagorski-strukli-od-sira-ali-i-od-krumpira-i-oraha-2387

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

15 komentara

  1. […] 6. Štruklijada u Mariji Bistrici – dobar tek! […]

  2. […] odnosno robnih marki poput zagroskoga purana ili bagremova meda odnsono znao 100 % zagorsko. Štruklijada potiče kakvoću i zaštitu prepoznatljivog jela odnosno slastice. Sve se priredbe sele od mjesta […]

  3. […] na Chtefu Zagorskom chefu izravno upoznati i s ponajboljim priredbama i jelima (Babičini kolači, Štruklijada), namirnicama (mlinci), bučinim uljem, vinima ( Bodren). Zanimljivost je i što su prošloga […]

  4. […] već uhodane gastropriredbe Krapinsko-zagorske županije: 100% zagorsko, Babičini kolači, Štruklijada, Zagorski chef , Stubički oblizneki […]

  5. […] i priredbe od Zagorskoga chefa do na njemu također predstavljenih Babičinih kolača i Štruklijade, do proizvodnje autohtonih proizvoda (zagorski puran ima europski zaštićeno zemljopisno […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.