Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 11. travanj 2012.

6. Babičini kolači u Đurmancu: tko će naslijediti jutarnjicu i Miru Smiljanec?

Slastice od brašna od kore breze ili od mljevenih oklasaka kukuruza iz gladnih godina, koje smo također imali priliku kušati na Babičinim kolačima, neka nam samo budu podsjetnik na davne gladne godine. Kolači od kukuruznoga brašna, i bijeloga i žutog te drugih žitarica mnogo su nam bliskiji.

Jutarnjica je kao svečani svatovski kolač maestralno zabljesnula na prologodišnjim Babičinim kolačima u Radoboju i Mira Smiljanec njome nas ponovno podsjetivši kako nam je lijepa i ukusna bila povijest stola.

Marija Bračević, Mira Smiljanec i Julijana Šereg Babičine kolače zastupale su odlično na izložbi Slatka Hrvatska u Zagrebu (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Marija Bračević, Mira Smiljanec i Julijana Šereg Babičine kolače zastupale su odlično na izložbi Slatka Hrvatska u Zagrebu (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Slatka, istina, vrlo rijetko, ali i tada to – slađa. Toliko da zagorske babice i zagorske slastice putuju uokolo promovirajući i turističku, a posebno ugostiteljsku ponudu svoga kraja brendiranoga kao Bajku na dlanu. Kako i zašto, o tome je govorila zamjenica župana krapinsko-zagorskoga Sonja Borovčak na okruglome stolu koji je o tradicijskim slasticama uz izložbu Slatka Hrvatska pod pokroviteljstvom naših Oblizeka na 11. Proizvodima hrvatskoga stola 30. ožujka 2012. pokušao ukazati baš na mogućnosti u kulturnom i ekonomskom smislu, posebice u ženskome poduzetništvu. Babičini kolači oživjeli su nužno i neke zapostavljene poljoprivredne kulture te ruralni prostor.

Zamjenica župana Sonja Borovečki predvodila je odličnu krapinsko-zagorsku ekipu (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Zamjenica župana Sonja Borovečki predvodila je odličnu krapinsko-zagorsku ekipu (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Kako oplemeniti baštinu sjajno pokazuju upravo Babičini kolači koji su u samo pet godina održavanja uspjela skrenuti pozor na sebe bez glamura i halabuke, sa slasticama izvučenim iz sjećanja, izvrsno pripremljenim a također i prezentiranim te redovito objavljivanim u knjižicama. Sve to, naime, utječe na ocjene koje na tron dovode šarmantne Zagorke koje jedino nužno, kako je zadano, moraju imaju unučad.

Osim jutarnjice, lopara i zlijevki posjetitelje su zanimale i knjižice s receptima s priredbi babičini kolači (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Osim jutarnjice, lopara i zlijevki posjetitelje su zanimale i knjižice s receptima s priredbi babičini kolači (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Prvi su put Babičini kolači održani 2007. godine  u Humu na Sutli, a pobijedila je Slavica Reiner iz Pregrade. Ondje je godinu kasnije pobjedila Marija Žabojec iz Svetog Križa Začretja. Godine 2009. u Svetom Križu Začretju pobijedila je Dijana Tepeš iz Huma na Sutli, a iduće godine u njezinu mjestu Manda Kogoj iz Radoboja. U Radoboju je 2011. pobijedila Mira Smiljanec dovodeći 6. Babičine kolače u Đurmanec

Babica Julijana Šereg tumači vašo urednici Božici Brkan razliku između obične i zlijevke sa sirom i špekom (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Babica Julijana Šereg tumači vašoj urednici Božici Brkan razliku između obične i zlijevke sa sirom i špekom (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

U pet prošlih godina natjecala se ukupno 81 babica sa 162 tradicijske zagorske slastice. Ove godine prijavile su se 32 babice. Možda tako Zagorci uspiju svojim slavnim štruklima, koji su kao nematerijalna baština zaštićeni na popisu UN, pridružiti još neku slasticu.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

19 komentara

  1. […] 6. Babičini kolači u Đurmancu: tko će naslijediti… […]

  2. […] 6. Babičini kolači u Đurmancu: tko će naslijediti… […]

  3. […] Slavica Vlahović iz Gredica sa svojom seljačkom pitom pobijedila u subotu, 14. travnja 2012. na 6. Babičinim kolačima u Đurmancu, kamo ih je prošlogodišnjom pobjedom u Radoboju dovela «babica» Mira Smiljanec s nezaboravnom […]

  4. […] pokroviteljstvom naših Oblizeka: odličnih prigodno 17 slastica s tradicionalnih gastropriredbi Babičini kolači, Štruklijada, Zagorski chef, 100% zagorsko i Stubički oblizneki donijeli su im najvažniju […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.