Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 27. kolovoz 2017.

20. Kriški oblizeki – jubilej u 189 ocijenjenih slastica

 

U subotu, 26. kolovoz 2017. u Društvenom domu i ispred njega, a u okviru Dana općine, Društvo Naša djeca Vladimir Nazor Križ i Zagrebačka županija organizirali su jubilarnu slatku priredbu Kriški oblizeki pod medijskim pokroviteljstvom i naših Oblizeka. Pokrenuta je prema ideji Palme Klun Posavec i Božice Brkan u slijedu akcija Dobro je činiti dobro kao humanitarna u vrijeme Domovinskoga rata 1994. u korist djece poginulih i ranjenih branitelja te djece izbjeglica bez zamisli da time starta, kako se poslije pokazalo, i prvi festival slastica u Hrvatskoj, kakvih danas, pa i protekle subote, ima i po nekoliko na svakom koraku.

Nakon nekoliko godina prekida, priredba je ponovno pokrenuta nadahnuta knjigom Oblizeki – Moslavina za stolom Božice Brkan, a nekoliko godina kasnije prozvana je i današnjim imenom.

 

Volonteri: neki već i 20. put na radu sa slasticama i srcem (Fotografija MIljenko Brezak / Oblizeki)

Volonteri: neki već i 20. put na radu sa slasticama i srcem (Fotografija MIljenko Brezak / Oblizeki)

Osim humanitarne crte izuzetno je važna i poduzetnička, budući da su se neke od godišnjih pobjednica u pripremi kolača uspjele preorijentirati i u slatki biznis. Osobita je vrijednost, dakako, vezanost uz djecu i brojne volontere, čemu ponajprije valja zahvaliti DND i njegovim dugogodišnjim voditeljicama odnosno predsjednicama dr. Miri Mošnički i Ivani Posavec Krivec, koje okupljaju i brojne druge pojedince, udruge i društva.

Sjajna dama i umjetnica vučenoga šećera Rozalija Kurjaković na svojoj kriškoj izložbi s autoricom teksta (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sjajna dama i umjetnica vučenoga šećera Rozalija Kurjaković na svojoj kriškoj izložbi s autoricom teksta (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Na izložbu je pristiglo više od 230 slastica, velik je dio doniran, tako da su i unatoč tome brojne slastice, čak 189, dospjele na ocjenjivanje pred stručni ocjenjivački sud u kojem su ove godine bili predsjednica Božica Brkan te članovi, sve ugledni profesionalni slastičari i godišnji višekratni pobjednici festivala Memetali Zenuni i Maja Lajpold te Ivana Bekavac.

Ocjenjivački sud razgleda dodatno torte (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ocjenjivački sud razgleda dodatno torte (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Vrednovali su izgled, konzistenciju, okus, opći dojam, inovativnost… Uz dvanaest ravnopravnih nagrada, glavna je nagrada festivala Mira Todorić, nazvanu prema dobročiniteljici i ocjenjivačici, ponovno otišla u Varaždin Nikolini Horvat Rabuzin za dvije tematske instalacije sastavljene od dvije odnosno tri različite slastice.

Fotoreporter Dražen Kopač snima ponovljenu pobjednicu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Fotoreporter Dražen Kopač snima ponovljenu pobjednicu Nikolinu Gorvat Rabuzin (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Kako svatko tko je donio slasticu dobiva dar – ove godine vatrostalnu posudu za pečenje slastica te, uz drugo, uobičajeno i knjižicu s recepturama s prošlogodišnjega ocjenjivanja – poklič je: tko nije pekao, ne može biti nagrađen! A pekli su mnogi iz različitih krajeva Hrvatske, ne samo kriškoga kraja i Zagrebačke županije, a zanimljivo je da su se u pripremi (također humanitarne!) bučnice pred publikom ogledale i ekipe Zagrebačke te Krapinsko-zagorske županije.

Tko će vještije razviti, uviti i ispeći bučnicu pred publikom: ekipa Zagrebačke županije (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tko će vještije razviti, uviti i ispeći bučnicu pred publikom: ekipa Zagrebačke županije…? (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

... ili ekipa Krapinsko-zagorske županije? (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

… ili ekipa Krapinsko-zagorske županije? (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Izložene su i brojne druge kreacije poput onih obitelji Šatović iz Križa, Babičinih kolača, zatim slastičarnice Memy iz Velike Gorice koja je kreirala osim prve hrvatske baklave i velikane Križa Josipa Badalića i Milku Trninu, zatim krešnite iz Samobora, slastica grofice Lujze iz Madžareva i slično. Izuzetno dojmljiva je izložba radova od vučena šećera majstorice Rozalije Kurjaković iz Zagreba, koja je u Križu pobjeđivala nekoliko puta.

S izložbe: dorasta i treći slastičarski naraštaj obitelji Šatović (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

S izložbe: dorasta i treći slastičarski naraštaj obitelji Šatović (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Objavljeno 27. kolovoza 2017.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

 

http://oblizeki.com/20-kriski-oblizeki-ocekuju-i-nagraduju-vase-slastice-u-subotu-21052

http://oblizeki.com/19-kriski-oblizeki-odskocile-slastice-s-bucinim-kosticama-bucinim-uljem-i-bucinim-brasnom-18727

http://oblizeki.com/pozutjele-biljeznice-s-receptima-kuharice-i-zidnjaci-izlozbom-uvele-u-19-kriske-oblizeke-18687

http://oblizeki.com/torta-ob-bucinih-kostica-poput-poezije-18870

http://oblizeki.com/tortom-lopta-nikolinea-horvat-rabuzin-ponovno-zabila-gol-na-kriskim-oblizekima-18780

http://oblizeki.com/maja-lajpold-ili-mastanjem-u-hodu-do-nagrade-18831

http://oblizeki.com/kriski-oblizeki-u-subotu-3-rujna-2016-18677

http://oblizeki.com/pozutjele-biljeznice-s-receptima-kuharice-i-zidnjaci-izlozbom-uvele-u-19-kriske-oblizeke-18687

http://oblizeki.com/kriski-oblizeki-sve-vise-hrvatski-7589

http://oblizeki.com/18-festival-slastica-zagrebacke-zupanije-kriski-oblizeki-ili-kriz-ponovno-sladak-15759

http://oblizeki.com/nikolina-horvat-rabuzin-odlicnom-tortom-laureat-18-kriskih-oblizeka-15788

http://oblizeki.com/slatki-cvibok-ane-martan-15811

http://oblizeki.com/magdini-zdigani-skrukli-15842

http://oblizeki.com/uz-17-%e2%80%9ckriske-oblizeke%e2%80%9d-20-prvih-godina-13392

http://oblizeki.com/najbolji-oblizeki-16-kriskih-oblizeka-slastice-rozalije-kurjakovic-11791

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.