Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet 29. listopad 2016.

2. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda uz Bana

zimnica_01naslovnaTrg mi nikad nije bio tako lijep! Taj ushit jednoga posjetitelja 2. Sajma zimnice i autohtonih proizvoda u petak, prvoga od tri dana trajanja od 28. do 30. listopada 2016. prenijela sam s nemanjim ushitom Karmen Sinković, voditeljici Službe za posebne oznake i promidžbu kvalitete hrane Uprave kvalitete hrane i fitosanitarne politike
 u Ministarstvu poljoprivrede.

To Ministarstvo s Gradom Zagrebom i Hrvatskom udrugom mladih poljoprivrednika već drugi put (s malim zakašnjenjem) uz Svjetski dan hrane organiziraju manifestaciju kojoj je cilj čuvanje tradicije pripremanja zimnice, promoviranje hrvatskih autohtonih proizvoda zaštićenih naziva i registriranih ili u postupku zaštite ili registracije naziva oznakama iz sustava kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode (zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, zajamčeno tradicionalni specijalitet). Time, ističu, žele pokazati raznolikost i bogatstvo hrvatske gastronomske ponude.

Zadovoljstvo i bez riječi: Karmen Sinković (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Zadovoljstvo i bez riječi: Karmen Sinković (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Nije Karmen Sinković krila ponos sa 118 izlagača iz svih županija koje su, svaka po četiri, odabrale same županije. Prošle ih je godine na 1. Sajmu zimnice i autohtonih proizvoda bilo 77. Štand je svima bio besplatan. No, jesu li predstavljeni i zaista najbolji u zemlji?

Lijepe Ličanke prodaju odličan Lički krumpir (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Lijepe Ličanke prodaju odličan Lički krumpir (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Prepuštam odluku publici, ali je krug najbliže onome što se može opisati nacionalnim vrhom. Dakle, možete se uzdati u oznake, ne radi se samo o golome marketingu i trgovcima, kako je to čest slučaj upravo na priredbama pod Banovim repom, kod vure, nego o izravnoj ponudi proizvođača potrošačima. Mnogi od prisutnih na štandovima već su u stalnoj ponudi u zagrebačkim prodavaonicama, ali je susret oči u oči pun nezamjenjiva značenja.

Ivka Sever gospodi iz Ministarstva poljoprivrede predstavlja nove, mediteranske ekoproizvode (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ivka Sever gospodi iz Ministarstva poljoprivrede predstavlja nove, mediteranske ekoproizvode (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Do spoznaje dođete kako imamo – mnogo manje nego u ustima – stvarno markiranih proizvođača i proizvoda. Već godinama spominje se uz neke kako su u postupku i sad se napokon vidi tko gdje jest. I u katalogu uz 2. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda, s kojim se moglo ne samo ići od štanda do štanda nego i steći uvid u nacionalno stanje u tome dijelu ponude. Primjerice, 32 nose ekomarkicu, a zaštićenih na razini Europske unije je 15 i 25 u postupku zaštite.

Dogradonačelnica Vesna Kusin morala je provjeriti vodeće zagrebačke ekoproizvode: na štandu Mirjane Strancarić (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dogradonačelnica Vesna Kusin morala je provjeriti vodeće zagrebačke ekoproizvode: na štandu Mirjane Strancarić (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Zanimljivo je da mnogi od predstavljenih proizvođača nemaju problema s prodajom svojih proizvoda, jer, kako se to kaže, kvaliteta ne pita za cijenu. Godinama pratim, kako se to kaže, ovu scenu, posebice Mirjanu Strancarić i njezin SMID, koja je od startnoga jabučnoga octa proširila lepezu ekomarkianih proizvoda sve do namaza od slanutka s bučinim uljem, hrenadom, senfom s paprikom do pekmeza od šljiva od moslavačkih bistrica i stenlijevki iz Miklouša Gornjega. A jabuke pisanike predstavlja za sjećanje i ponos.

Poljički soparnik - mnogostruki primjer za zaštitu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Poljički soparnik – mnogostruki primjer za zaštitu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Tko je od čitatelja Oblizeka tražio rezance od buča, Lički krumpir, Ličku štrudlu, med, suhomesnate specijalitete i slično, neka izvoli na Sajam zimnice koji podsjeća na nekadašnja vremena i izvor u tradiciji odličnih, modernih, znanjem i trudom kreiranih proizvoda. Dakako, uz štandove možete raspravljati i o zimnici na sve mile načine, od nekad kad je to bilo nužno konzerviranje za zimu do danas kada je specijalitet.

Iz kućne smočnice u tržišnu konkurenciju (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Iz kućne smočnice u tržišnu konkurenciju primamljivo i oku i nepcu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Osim kupcima, radoznalcima, preporučujem radni izlet na Trgač još u nedjelju i proizvođačima koji još nisu dosegli tu razinu kakvoće, pakiranja, promocije i ponude ili nemaju ideja što bi uopće radili. Na takve se sajmove nekad išlo u inozemstvo, a sad su nam na kućnome pragu.

Objavljeno 29. listopada 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/hrenada-umjesto-hrena-331

http://oblizeki.com/poljicki-soparnik-poljicki-zeljanik-poljicki-uljenjak-15636

http://oblizeki.com/susene-buce-ili-kostajnicke-pletenice-za-badnji-post-i-dijetu-12597

http://oblizeki.com/bagremov-med-zagorskih-brega-tako-djevicanski-11901

http://oblizeki.com/pole-ili-bolja-polovica-lickoga-krumpira-6632

http://oblizeki.com/prsut-ili-sunka-339

http://oblizeki.com/i-krcki-prsut-i-kucu-krckoga-prsuta-%E2%80%93-srdacno-preporucujem-11701

http://oblizeki.com/greblica-tenka-gibanica-rudarska-10841

http://oblizeki.com/rudari-krenuli-vrlo-ozbiljno-u-zastitu-svoje-rudarske-greblice-17747

http://oblizeki.com/plitvicka-strudla-priziva-u-sjecanje-slape-i-vodopade-i-druga-lijepa-sjecanja-iz-like-6303

http://oblizeki.com/tradicijske-slastice-kao-nadahnuce-i-egzistencijski-motiv-za-dobar-posao-5877

http://oblizeki.com/%E2%80%9Cslatka-hrvatska%E2%80%9D-izlozba-tradicijskih-slastica-iz-cijele-hrvatske-samo-u-petak-na-bundeku-u-novome-zagrebu-5795

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.