Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 6. rujan 2016.

19. Kriški oblizeki: odskočile slastice s bučinim košticama, bučinim uljem i bučinim brašnom!

kriz_01naslovnaOd 159 slastica pristiglih na ocjenjivanje na 19. Izložbu slastica Zagrebačke županije 3. rujna 2016. u prostoru Osnovne škole Milka Trnina u Križu našlo se više slastica koje kao da su pripremljene na listopadsku ivanićgradsku Bučijadu – s bučinim košticama, bučinim uljem i brašnom od bučinih koštica. I među nagrađenima su, primjerice, torta od bučinih koštica Branke Mucak Pugar (proglašena i laureatom Mira Todorić!), starinski kifli od tikvinh koštica Ane Martan te roščići od bučinih koštica tete Nade Pacadi Hermine Pacadi.

Sve jedno bolje od drugoga. Valja napomenuti da to nisu ni kulture ni proizvodi koji se tradicionalno uzgajaju u kriškome kraju, Moslavini i Zagrebačkoj županiji, a (izuzevši bučnicu!) ni slastice koje se pripremaju također, ali da je unatrag više od desetljeća učinjen bitak pomak zahvaljujući upravo Bučijadi i Udruzi proizvođača bučina ulja Hrvatske.

Branka Mucak Pugar sa svojom tortom, nagrađenom i navišom nagradom izložbe nazvane prema dobročiniteljici Miri Todorić (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Branka Mucak Pugar sa svojom tortom, nagrađenom i najvišom nagradom izložbe nazvane prema dobročiniteljici Miri Todorić (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Prema mišljenju stručnoga ocjenjivačkog suda u kojem su bili predsjednica Božica Brkan te članovi Rozalija Kurjaković i Zlatko Puntijar, a koji su tradicionalno ocjenjivali izgled, konzistenciju, miris te okus ukupni dojam, nagrađeni su i: kiflice od oraha Barbare Nagy, pita od jabuka Ivke Crnogaj, medeni poljupci Dorijana Šćukanca, kompozicija Matematika za drugi razred Jane i bake Mirjane Katušić, Mašine kocke od oraha Vesne Viduke, medena pita Mladena Mikleca, boem kolač Matea Kepea, Choko Orange Hypnotic Cake Maje Lajpold, trostruki užitak Nikoline Lakuš i čokoladna torta Lopta Nikoline Horvat Rabuzin. Kada nagrađenima dodamo ostale natjecatelje, zastupljena je cijela Hrvatska. Uostaolom, bilo je i slastica koje se jedu s – maslinovim uljem!

Ovogodišnja nadmašila prošlogodišnju, 18. Izložbu

tručni ocjenjivački sud s aktivisticama DND Vladimir Nazor uoči ocjenjivanja Križ (Fotografija Moljenko Brezak / Oblizeki)

Stručni ocjenjivački sud s aktivisticama DND Vladimir Nazor Križ predvođen predsjednicom Ivanom Posavec Krivec uoči iscrpnoga višesatnog ocjenjivanja (Fotografija Moljenko Brezak / Oblizeki)

 

Izložba je bio vrlo uspjela unatoč izrazitoj vrućini koja je prijetila razlijevanjem slastica. Slastice su, štoviše, i ukupno, a osobito izgledom nadmašile prošlogodišnju izložbu, posebice torte u obliku lopte, torta Vrhovi Velebita i sl., donirane – i brojem ove godine natprosječno uspjelo! – Šatovićeva u obliku suze, rezanjem koje je pod patronatom pokrovitelja predstavnika Zagrebačke županije predsjednika županijske Skupštine Dražena Bošnjakovića, izložba svečano i otvorena, ili čudesna torta s kiticom cvijeća od šećera Rozalije Kurjaković.

Donirana pa nije stigla na ocjenu torta Rozalije Kurjaković (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Donirana pa nije stigla na ocjenu torta Rozalije Kurjaković (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Zanimljivo je da ove godine natprosječno prijavljeno slastica od meda i osobito maka, ali osim suhoće, problemom se, kao i u oraha, pokazao i rancig mak, zacijelo prestario. Ove se godine izrazitim problem pokazao i strani miris u slasticama. Nagađam da je posrijedi neprimjereno čuvanje u frižiderima, gdje slastice preuzmu moćnije, a njima strane mirise, katkad toliko neugodne da utječu i na okus slastice. Ako se, jer zaista je vruće, jela i slastice tako čuvaju, valja svaku odvojeno dobro zatvoriti. Nije iznenađenje bio usklik Zlatka Puntijara uz neke slastice: Ova stvarno lijepo miriše na kolač! Kao da ne bi sve morale mirisati tako!

Uzimanje uzoraka: torta Vrhovi Velebita (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Uzimanje uzoraka: torta Vrhovi Velebita (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nažalost, i dalje je uočen problem korištenja začina: ili očigledno nedostaju (čak i kad začin slastici stoji u imenu!) ili, ako treba nešto prikriti, pretjeraju s jednim ili više njih. Pomislili smo da su neki računali na sponzora proizvođača začina, pa su zacijelo (i oni!) ostali razočarani.

Iz uočenih mana – učiti pripremati bolje i ljepše slastice

Odlična kifli Ane Martan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Odlični kifli Ane Martan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Također se ustrajno ponavlja neprimjereno korištenje voća (svježe, krasne jagode kao ukras, čak , dodaju, domaće; nepropasirane maline umiješaneu lijevano tijesto ili kremu i sl.). Pretpostavljam da se radi o ovdje lošem utjecaju i bukvalnom shvaćanju tv-gastroshowova te sugeriram showmanima da ne ukrašavaju slastice, recimo, sirovim jabukama, jer će pocrnjeti odnosno oksidirati.

Mnogi previđaju kako slastice, za razliku od drugih jela, zahtijevaju strože omjere namirnica te njihovu obradu. Predivna slastica s Babičinih kolača kosekove oči Mirice Sinković, koje poznaju i čitatelji Oblizeka, suprotno očigledno dobroj namjeri, došle su na ocjenjivanje tako da je važan sastojak divlje trešnje zamijenjen aronijom. Da je barem običnim višnjama!

Objavljivanje rezultata (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Božica Brkan objavljuje pobjednike slatke izložbe (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Također je problem što oni koji peki kolače tu i tamo odmognu slastici koju peku i nazivom, pa dizanu orahnjaču, makovnjaču i sl. nazovu prhkom. Tradicionalno slastice ili su takve ili su kao, alla, a la, jer i to utječe na ocjenu. Uvjerena sam da je jak motiv i dalje za svaki doneseni kolač knjižica s receptima prošlogodišnje priredbe.

Europa(rlamentarka) također u Križu

S okrugloga stola kojim je moderirala urednica Oblizeka Božica Brkan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

S okrugloga stola kojim je moderirala urednica Oblizeka Božica Brkan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

I prateći je program 19. Kriških oblizeka bio bogatiji nego ijedne godine dosad. Prva u nizu je izložba požutjelih recepata, koju su priredile Palma Klun Posavec, Ljiljana Posavec i Tea Holler. Slijedio je potom tradicionalni sajam obrta, rukotvorina i OPG-a, gdje su proizvođači izravno nudili kojekakve fine stvari od jabuka, buča i bučina ulja, šljiva, jagoda, kupina, malina, paprike, meda, lavande budrovke, rakije i vina…, koje su i uporabne, a i više od suvenira.

Razgledanje izloženih slastica (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Razgledanje izloženih slastica nije omela ni vrućina (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Održan je i već treći okrugli stol Od njive do desertnoga stol. Tko o čemu, a mi Moslavci o hrani, što bi rekla najviša po rangu sudionika europarlamentarka moslavačkih korijena Marijana Petir, koja je iznijela i nama zanimljive bruxelleske zanimljivosti. Zanimljive preporuke i različita korisna načelna i praktična iskustva predstavili su i: Gordana Županac iz Zagrebačke županije, Anica Lenart iz LAG-a Moslavina, Vesna Krišto iz HGK-Zagreb, ugostitelj i hotelijer Zlatko Puntijar, laureatkinja Kriških oblizeka Rozalija Kurjaković, Tibor Martan iz Udruge Grofica Lujza iz Novoga Marofa, Gordana Gorčan iz OŠ Milka Trnina u Križu, predstavnici Dr. Oetkera, Češke besede, Općine Lipovljani i drugi.

Nije važno što je Edita Misirić sa svojom ekipom pobijedila u pripremi štrudle, nego što se sve rasprodalo (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ekipa kume festivala Edite Misirić, inače Križanke, pobijedila je u razvlačenju tijesta za štrudlu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Šteta što nema više publike za koju se to i čini, ponajprije za žene i mlade, nezaposlene iz ruralnih prostora, koji se ne moraju nužno baviti poljoprivredom. Upravo stoga veseli što je i u ocjenjivanju slastica sve više mladih natjecatelja (nadam se da ih mame ne prijavljuju na svoje kolače!), koji bi uz očiti talenat i stečeno znanje, u tome mogli naći možda, osim hobija, i buduće zanimanje.

Sladak bio Križ!

Svi hoće kupiti "humanitarnu" štrudlu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Svi hoće kupiti još vruću “humanitarnu” štrudlu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ove godine uz domaćine na Kriškim oblizekima izlagali su gosti iz Novog Marofa, Siska, Velike Gorice, Sesveta, Zagreba, Ivanić Grada i okolice Križa. Ivana Posavec Krivec, predsjednica DND iz Križa, bila je zadovoljna zbog velikog zanimanja izlagača i sudionika cjelodnevne manifestacije, posebno gostiju izvan Križa. Uz veliku ponudu slastica, koje su se mogle kupiti i degustirati, festival se ponosi i bogatim besplatnim sadržajima za djecu te programom koji su kreirala sama djeca. Na radionici Moj prvi oblizek djeca su se igrala modelirajući svoje slastice od umjetnih materijala.

Zahvala publici pjesmom i plesom: djeca iz DND Vladimir Nazor Križ (Fotografija Miljenko Brezak Oblizeki)

Zahvala publici pjesmom i plesom: djeca iz DND Vladimir Nazor Križ (Fotografija Miljenko Brezak Oblizeki)

Uza sve spomenuto i nespomenuto, ovogodišnji novitet bio je zabavni kulinarski show pripreme slatke i slane savijače Jedno tijesto – dvije štrudle, koji su predvodile kume festival, također Moslavčanke odnosno Križanke, Edita Misirić Vrkljan i Danka Derifaj, uz stručni sud šefa Branka Ognjenovića i pod voditeljskom palicom kume Karmele Vukov Colić i Dražena Kocijana Kocke. Na kraju je, uz podršku publike, „za pevcov korak“ pobijedio Editin crveni tim spravljajući slatku štrudlu od jabuka.

Grofica Lujza u Križ je stigla čak iz Novoga Marofa (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Grofica Lujza u Križ je stigla čak iz Novoga Marofa (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Fantastičan je doživljaj gledati kako svi u publici žvaču. Sladak bio Križ! Pomislila sam kako bi i tematska priredba istoga vikenda ozaljski Štrudlfest mogao pozavidjeti Križanima. Rasprodalo se sve, osim dakako izloženih slastica. Na radost onih koji su to i zavrijedili, marljivih organizatora, članova Društva Naša djeca Vladimir Nazor Križ. Prihod od prodanih, odnosno doniranih slastica namijenjen je potrebama najmlađih – gradnji dječjih igrališta, kupnji didaktičke opreme i opremanju informatičkih radionica.

Nagrađena torta Lopta Nikoline Horvat Rabuzin iz Varaždina (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nagrađena torta Lopta Nikoline Horvat Rabuzin iz Varaždina (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jedva čekam 20. Kriške oblizeke i želim im i da potraju i da traju i koji dan više. Tada ćemo se podsjetiti kako smo na akciji za djecu hrvatskih branitelja Dobro je činiti dobro 1994. godine u Križu startali s izložbom slastica, koja je tijekom godina prerasla u turističko-edukativnu manifestaciju s ciljem promoviranja i podupiranja poduzetništva u ruralnom području s naglaskom na poduzetništvo žena, no pritom je očuvala svoj humanitarni karakter. Nadamo se da smo uspjeli oživjeti i neke tradicionalne i poboljšati moderne slastice. Sladak bio Križ!

Tko ne bi kupio štrudlu, svejedno je li nadjevena bučom ili jabukom (Fotografja Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tko ne bi kupio štrudlu, svejedno je li nadjevena bučom ili jabukom (Fotografja Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 6. rujna 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/19-kriski-oblizeki-odskocile-slastice-s-bucinim-kosticama-bucinim-uljem-i-bucinim-brasnom-18727

Torta od bučinih koštica poput poezije

Rasvjetani šećerni stručak na torti Rozalije Kurjaković

Slatka matematika na Janin način

Tortom Lopta Nikolina Horvat Rabuzin ponovno zabila gol na Kriškim oblizekima

Kiflini s tikvinim koščicama Ane Martan – jako fiiiiiiini, i baštinski i trendovski!

http://oblizeki.com/maja-lajpold-ili-mastanjem-u-hodu-do-nagrade-18831

http://oblizeki.com/kriski-oblizeki-u-subotu-3-rujna-2016-18677

http://oblizeki.com/pozutjele-biljeznice-s-receptima-kuharice-i-zidnjaci-izlozbom-uvele-u-19-kriske-oblizeke-18687

http://oblizeki.com/kriski-oblizeki-sve-vise-hrvatski-7589

http://oblizeki.com/18-festival-slastica-zagrebacke-zupanije-kriski-oblizeki-ili-kriz-ponovno-sladak-15759

http://oblizeki.com/nikolina-horvat-rabuzin-odlicnom-tortom-laureat-18-kriskih-oblizeka-15788

http://oblizeki.com/slatki-cvibok-ane-martan-15811

http://oblizeki.com/magdini-zdigani-skrukli-15842

http://oblizeki.com/uz-17-%e2%80%9ckriske-oblizeke%e2%80%9d-20-prvih-godina-13392

http://oblizeki.com/najbolji-oblizeki-16-kriskih-oblizeka-slastice-rozalije-kurjakovic-11791

10. Bučijada u Ivanić Gradu ovoga vikenda

Bučino ulje ima budućnost, a nema ograničenja ni na europskom ni na svjetskom tržištu

Kriški oblizeki zaslađeni Majinim srdašcima u tri klasična okusa

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

8 komentara

  1. […] Horvat Rabuzin, rodom Križanke odnosno Moslavčanke, koja ne propušta Kriške oblizeke. Često je među nagrađenima, pa i ove godine. Što kompliciranija slastica, to bolje! Ako izvorno i nije složena, mlada slastičarka osmisli […]

  2. […] trinaest kolača i torta nagrađenih na 19. Kriškim oblizekima je i matematika za drugi razred. Posve neobična slastica. Najprije modernističkim geometrijskim izgledom – ako se ne varam, bila […]

  3. […] godina nije spriječilo Rozaliju Kurjaković da i ovoga rujna bude na 19. Kriškim oblizekima. Ne samo da smo surađivale u stručnome ocjenjivačkom sudu, gdje je ona već drugu godinu kao […]

  4. […] je iznenadilo što je na 19. Kriškim oblizekima grand prix izložbe dobila izgledom obična torta – torta od bučinih koštica Branke Mucak Pugar. Da […]

  5. […] trinaest slastica nagrađenih na nedavnom 19. Kriškim oblizekima odmah pri vrhu, sve zajedno ukupno treća, a k tome i među onima koje su se ove godine osobito […]

  6. […] 19. Kriški oblizeki: odskočile slastice s bučinim košticama, bučinim uljem i bučinim brašnom! […]

  7. […] Gotovo svake je, pa i ove godine na 19. Kriškim oblizekima među nagrađenima. […]

  8. […] Stoga se danas i peku brze torte koje je predviđeno i brzo pojesti. Usto, u pripremi se koriste različiti sastojci i dodaci koji su pretpripremljeni, polugotovi i gotovi, poput različitih prašaka koji već sadržavaju jaja, mlijeko, masnoću, učvršćivače i sl. pa ih je dovoljno samo izmiješati. Zdravohranski trendovi donijeli su i sirove slastice, i to ne samo unutar raw prehrane. O tome sam, uostalom, pisala i analizirajući promjene svakidašnjih slastičarskih trendova vidljivima na Kriškim oblize…. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.