Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Ocjenjivanja 2. lipanj 2024.

15. Štruklijada: najbolje štrukle ispekla OŠ Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog

U tri dana vikenda na prijelazu svibnja u lipanj 2024. odlično su se na Bedekovačkim jezerima sljubili 56. Sajam vina i 15. Štruklijada: mnoštvo događaja u prirodi uz jezero s mogućnošću kušanja ponajboljega što Zagorje može ponuditi od vina od kojih je neka Decanter ovjenčao zlatom do zagorskih štrukla koja imaju zaštitu nematerijalne baštine i europske zaštite zemljopisnoga podrijetla sa četiri certificirana proizvođača i zaštićenim imenom priredbe koju bi mnogi rado posuditi kao samo jednu od uhodanih gastro priredaba Krapinsko-zagorske županije koje raduju i potrošače i proizvođače. Posebice one koji se na ocjenjivanju uspijevaju nametnuti sve boljom kakvoćom i prepoznatljivošću. Odličan poziv da se dođe u Zagorje (preporučujem prethodnu rezervaciju!), ali i na predstojeće priredbe u Zagrebu i Rijeci 100% zagorsko.

Pobjednici 15. Štruklijade s Brankom Čukeljom i Božicom Brkan iz ocjenjivačkoga suda te županom Željkom Kolarom i dožupanicom Jasnom Petek (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Koncentracija: ocjenjivački sud predsjednica Božica Brkan i članovi chefovi Branko Čukelj i Dražen Đurišević (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

To prije što rezultati ocjenjivanja govore o skladu iskustva i mladosti te hvalevrijednih poduzetnih ideja koje se i – isplate. Ne znamo za ovu godinu, ali doznajem kako je samo jedan od izlagača prošle godine prodao 3000 štrukla Ove su se godine prodavali po 1,5 eura, pa računajte, pogotovo jer su posjetitelji dolazili i odlazili izabirući za jelo uz jezera – uz gulaš, fiš paprikaš, roštilj, kotlovinu… – ili odnoseći kući neki od originalnih zagorskih proizvoda i štrukle nadjevene jabukom, šljivom, trešnjom, bučom i sirom, bučom i makom, ječmenom kašom i, dakako, sirom.

Učenici jedne osnovne i dviju srednjih škola predstavili su pripremu štrukla (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Majstorice Slastica Tri užitka imale su pune ruke posla s odličnim štrulima s više vrsta nadjeva (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Samo nadjeveni sirom, poznati kao zagorski štrukli, odmjeravali su se izgledom i okusom te greškama ako su prepečeni, nedovoljno pečeni, premasni, s premalo ili previše nadjeva, žilavi. Stručni ocjenjivački sud chefovi Branko Čukelj i Dražen Đurišević te Božica Brkan, ove godine predsjednica, ocijenili su najboljima: 1. Osnovna škola Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkoga, 2. Vuglec Breg, 3. Slastice Tri užitka, a kako je 4. Srednja škola Zabok te 5. jedan od pobjednika prijašnjih Štruklijada  ZMH Horvat, zagorskim štruklima predviđamo svijetlu budućnost. I, dakako svima koji ih vole jesti. Pogotovo, jer su školarci za peticu, baš školnički, i uživo publici prikazali i pripremu štrukla od razvlačenja tijesta do pečenja.

Uzimanje uzoraka za ocjenjivanje (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dio štrukla s pobjedničkoga stola OŠ Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkoga (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sudionici iz škola bili su: iz OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički su bili učenici Magdalena Ljubić iz 6a i Tin Huzak iz 8b te voditelji Barica Kobeščak, Anita Perić Erdelja, Jelena Kovaček i Zdenko Kobeščak; iz SŠ Zabok su bili učenici Ivona Jureković, Hana Patricija Petanjek, Tamara Tišljar, Natali Žižek, Mihael Iveković, Florijan Huzak, Josipa Jug, Mirela Vizir i Sviatoslav Nakonechny te voditelji Zdravko Semenski i Boris Marković; iz SŠ Pregrada su bili učenici Lucija Pugar, Lovro Bračun i Iva Herceg te voditeljica Diana Obrež Jagić.

Izjava za medije uime ocjenivačkoga suda predsjednica Božice Brkan  (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kušali smo i štrukle Ville Zelenjak – Ventek, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice, OPG-a Micak – Klet Zagorski dvori, Agroturizma Kos, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Srednje škole Pregrada, Termi Tuhelj, OPG-a Snježane Galić i Turističkih apartmana Snježna Kraljica. Više nego zadovoljni mogu biti domaćini i organizatori sa svojim suradnicima bedekovački načelnik Darko ban i župan krapinsko-zagorski Željko Kolar.

Šator s muvingom uz 56. vinski sajam i 15. Štruklijadu (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Uz gastropriredbe: zelenilo jednoga od Bedekovačkih jezera (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 2. lipnja 2024.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.