Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Pozivnica 29. ožujak 2019.

13. Babičini kolači 30. ožujka u Dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici

Od 15 sata ove subote na posebnoj svečanosti u gornjostubičkom Dvorcu Oršić, s kušanjem slastica sve dok se ne pojedu, bit će proglašene tri najuspješnije bake – dakle, natjecateljice moraju imati unučad! – u pripremanju tradicionalnih stastica po svom izboru.

Prošlogodišnje pobjednica 12. Babičinih kolača (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Prošlogodišnje pobjednice 12. Babičinih kolača (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Stručni sud, sve vrsni gastronomski znalci – Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije; Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje – ocjenjivat će autohtonost recepture, i sastojaka, izgled i okus te domišljatost u prezentaciji.

Organizatori Krapinsko-zagorska županija, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije i Zagorska razvojna agencija u suradnji sa Općinom Gornja Stubica i Muzejima Hrvatskog zagorja s nazivom Izvorno zagorsko nagrađuju i opći dojam stola i odjeću, jer su sve natjecatelji odjevene u narodnu nošnju, po mogućnosti što stariju i izvorniju, skladniju. To posebno ocjenjuju Tatjana Brlek, voditeljica Muzeja Staro selo Kumrovec i koreografkinja KUD-a Matija Gubec Mirjana Sačer te muzejska savjetnica u Muzejima Hrvatskog zagorja Vlatka Filipčić Maligec.

jedan od pobjedničkih babičinih kolača (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Jedan od pobjedničkih babičinih kolača (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Manifestacija Babičini kolači tradicionalno se održava od 2007. godine, kad su se babice prvi puta iskazale u Humu na Sutli. Priredba se održava uvijek u mjestu pobjednice. Mirica Sinković iz Donje Stubice pobjednica je 12. Babičinih kolača, ali se priredba ove godine izuzetno je održavaju u dvorcu Oršić, jer se održava uz financijsku potporu EU kroz projekt Uživam tradiciju, koji se provodi u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020, a uvjet je da se manifestacija organizira na lokalitetu kulturne baštine.

Ponudom vina, meda, bučina ulje, koštice, bučina brašno, tradicijskih proizvoda kao što su drvene igračke i Oroslavski vez predstavit će se 15 OPG-a i niz izvođača zagorskih pjesama i plesama.

Stručni sud ocjenjuje na jednoj od prijašnjih priredbi Babičkih kolača (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Stručni sud ocjenjuje na jednoj od prijašnjih priredbi Babičkih kolača u Zagorskim selima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)


Ove godine posjetiteljima će se predstaviti i Solinjani, virovska Prkačijada, Udruga žena Bregi s bregofskom pitom te partneri na projektu Uživam tradiciju. Svi će posjetitelji manifestacije moći će kušati izložene tradicionalne zagorske kolače te sami procijeniti jesu li pripremljeni na starinski način te od tipičnih starih kultura, u čemu su Zagorci zaista osobeni, primjerice od bijelog kukuruza, heljde, rijetkoga uzgojenog voća, šumskih plodova itd. Oni koji ne mogu doći, moći će poslije priredbe kupiti i knjižicu s receptima slastica te u medijima koji su, poput naših Oblizeka, medijski pokrovitelji.  

Podsjećam kako se 2018. na 12. Babičinim kolačima natjecalo 39 babica, 2019. sudjeluju 42 bake, najviše do sada. Ove godine prvi se put ogleda u pečenju kolača osam novih baka, a šest je i bivših pobjednica: Vesna Hršak, Manda Kogaj, Zdenkica Ljubić, Mirica Sinković,  Slavica Vlahović i Nada Zgorelec. Najmlađa babica je Melita Humski rođena 1972., a najstarija Katarina Labaš rođena 1933. Uz to, natječu se kao i prethodnih nekoliko godina i babice mama i kći: Manda Kogaj Manda i Melita Humski.

Objavljeno 29. ožujka 2019.
Preporučuem na Oblizekima srodne teme:

12. Babičini kolači u Oroslavju u subotu 7. travnja 2018.

Babičini kolači 11. put u subotu u Donjoj Stubici

Torta od cijelih jabuka najbolje ocijenjena slastica na 11. Babičinim kolačima

Pečeno-kuhan kolač na špagi Sanje Čaćko

Torta od oraha s pobjedničkog trona

Gospodski kolač iz pećnice i priče Nade Tučkar

Rogač, rožičak u tri jednostavne, a fine slastice

Kolač od mrkve iz školske kuhinje na Babičine kolače

Nada Tučkar i torta Šahovnica 11. Babičine kolače rezervirale svojoj Donjoj Stubici

Gostovanjsko prase pobjednički kolač na 9. Babičinim kolačima

Namjenske starinske slastice kao egzotične poslastice

Pogačica i štruca sa starinske svadbe ravno na Babičine kolače

 

I starinske svadbene torte čuvaju lijepe mladalačke uspomene

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.