Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 29. studeni 2016.

11. Sarmijada: uz sarmu pobijedio i sekeli gulaš s veprovinom!

laktec_01naslovnaDvije ekipe samoborske Udruge Etno fletno skuhale su najbolju sarmu, a pobijedila je ekipa u kojoj su bile Marija Lindić, Martina Glasnović Horvat i Đurđica Živković. Od drugih jela trećenagrađeni su vanjkuši punjeni kiselim zeljem ekipe Laktec (Gordana, Petra i Marica Kušinec), drugonagrađeni je srneći složenac s kiselim zeljem ekipe Gornja Drenova (Božica Riđan) i prvonagrađeni sekeli gulaš s veprovinom Udruge žena Tučenik (Gordana Ivačin, Ružica Boroša i Danijela Ivačin).

Što je potrebno za uspjelu Sarmijadu? Ideja, nešto novca, puno truda i upornosti i, najosnovnije, dobar proizvod. Ako išta u Laktecu imaju, onda imaju dobro kiselo zelje, istoimenu robnu marku Zagrebačke županije. Bez te potpore ne bi bilo ni te robne marke, iako je uzgoj i kiseljenje zelja duga tradicija toga kraja.

Projekt robne marke kiselog zelja Laktec strtao 2000.

Dugogodišnji "vrtni" suradnici za istom stolom ocjenjuju jela od kiselog zelja: Božica Brkan ono što nije, a prof. dr. Josip Borošić ono što jest sarma (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dugogodišnji “vrtni” suradnici za istom stolom ocjenjuju jela od kiselog zelja, Božica Brkan ono što nije, a prof. dr. Josip Borošić ono što jest sarma (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Prof. dr. Josip Borošić, koji je sa svojom ekipom negdje 2000. i 2001. počeo raditi na tome projektu, najprije eksperimentarijući sa sortama kupusa, od ranih do kasnih, a zatim i s tehnologijom kiseljenja, pa onda u subotu 26. studenoga 2016. uslijedila je i već 11. Sarmijada, koje smo se kao sudionici prisjetili kao pionirske, a i danas još priredbe s mnogo neiskorištenih potencijala. Kao ideja turističkim zajednicama i Zagrebačke županije i  Sv. Ivana Zeline.

I u Laktecu župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u promociji jedne od županijskih robnih marki (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

I u Laktecu župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u promociji jedne od županijskih robnih marki (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kako je rekao župan Stjepan Kožić, Županija kroz cijelu godinu ima različite priredbe, a već je znano da na prijelazu iz jeseni u zimu, potkraj srudenoga, uoči Adventa, Božića i Nove godine slijedi ogledanje u pripremi sarme i drugih jela, kako tradicionalnih, tako i novih, od kiseloga zelja.

Po kojim ste kriterijima ocjenjivali? - pitaju kolege s Radio Sljemena (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Po kojim ste kriterijima ocjenjivali? – pitaju kolege s Radio Sljemena (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Organizatori Brigita Barulec i predsjednik Udruge proizvođala kiselog zelja robne marke Laktec Mario Kelebuh te pročelnica županijskoga Odjela za poljoprivredu i ruralni razvirak Gordana Županac nisu krili zadovoljstvo dobrom godinom u kacama i na stolu. Zadovoljne su bile i ekipe natjecateljica, njih deset, koje su pripremale svaka po sarmu i obvezno još neko drugo jelo s kiselim zeljem.

Sarma kao sarma, a druga jela sve zanimljivija

Kuharice koje su za prvu nagradu u loncu s kiselim zeljem pripitomile veprića (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kuharice iz Tučenika su za prvu nagradu u loncu s kiselim zeljem pripitomile veprića (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tradicionalno je ocjenjivački sud ocjenjivao izgled (od 1 do 5), miris (od 5 do 10), okus (od 10 do 20) te opći dojam jela (od 1 do 5). Ocjenjivački sud, jedna za sarme, a drugi za ostalo (u tome sam i ja imala čast biti), nije se ni trudio ne biti subjektivan: ta to je potrošački ocjenjivanje! Nismo osobito ni zamjerili zapečenu sarmu prezapečenu, kao ni pomaknute kombinacije kiselog zelja i naranača. Nije nagrađena ni zanimljiva, po meni i egzotičnija šarena salata koja je mene osvojila krupnim starinskim grahom koji ovdje zovu brandirburom.

Meni je egzotična bila salata sa starinskim krupnim grahom brandimburom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Meni je egzotična bila salata sa starinskim krupnim grahom brandirburom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za kušanje je vladalo veliko zanimanje, iz visokog starta, već s obzirom i na obećavajuće nazive jesensko iznenađenje u bučinu tijestu, salata od kiselog zelja te egzotična salata s orasima, gratinirani složenac od kiselog zelja, krmenadli s kiselim zeljem, kobasice s kiselim zeljem, krpice s (kiselim) zeljem, krvavice sa zeljem i krumpirovim polama, a da i ne spominjem kakvo je zanimanje vladalo za kušanje sarmi.

Najbolje sarme – samoborske!?

Visoki starta za jela s laktečkim kiselim zeljem (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Visoki starta za jela s laktečkim kiselim zeljem (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dakako, od deset različitih sarmi – sva su jela pripremljena od zelja Laktec – svaka je imala svoje adute, od začina do ljutine, ali je zanimljivo da su dvije najbolje ocijenjene skuhale dvije ekipe samoborske Udruge Etno fletno. U onoj koja je pobijedila bile su Marija Lindić, Martina Glasnović Horvat i Đurđica Živković.

Obje ekipe Udruge Etno fletno skuhale su odličnu sarmu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Obje ekipe Udruge Etno fletno skuhale su odličnu sarmu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Od drugih jela trećenagrađeni su vanjkuši punjeni kiselim zeljem ekipe Laktec (Gordana, Petra i Marica Kušinec), drugonagrađeni je srneći složenac s kiselim zeljem ekipe Gornja Drenova (Božica Riđan) i prvonagrađeni sekeli gulaš s veprovinom Udruge žena Tučenik (Gordana Ivačin, Ružica Boroša i Danijela Ivačin). Njihova je sarma bila trećom.

Konzultacija novinara i fotoreportera Fražena Kopača i urednice Oblizeka Božice Brkan o tome kako najbolje uslikati sarmu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Konzultacija novinara i fotoreportera Fražena Kopača i urednice Oblizeka Božice Brkan o tome kako najbolje uslikati sarmu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)


Sarma – prvonagrađena
(Marija Lindić, Martina Glasnović Horvat i Đurđica Živković, Udruga Etno fletno, Samobor)

Jedna od nagrađenih sarma (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jedna od nagrađenih sarma (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

1 kg mljevenog mesa (500 g svinjetine i 500 g junetine)
1 manja glavica luka
2 šake riže
1 jaje
1 žličica soli
papar
1 manja glavica zelja
3 šnitice domaćega sušenog prošaranog špeka
svinjska mast po potrebi
malo brašna za zafrig
crvena paprika
ljuti sušeni feferon po želji
vegeta po želji

Priprema

Malu glavicu luka narežite na sitno i popržite na tavici na malo svinjske masti da postakleni. Dodajte rižu i prodinstajte je. Kada se ohladi, dodajte rižu s lukom u zdjelu s mesom, dodajte jaje, žličicu soli, papar, po ukusu i malo vegete ako želite i sve dobro izmiješajte. Pripremite listove kiselog zelja, prema mogućnosti manje. Ako imate vleiku glavicu, izvadite listovima kocene ili ih istanjite. Oblikujte sarme. Ostatak zelja narežite i rasporedite pod nu lonca, na koji složite sarme i zalijte ih vodom. Gospođa Marija Lindić na vrh doda obično tri tanke šnitite domaćega prošaranoga podimljenoga špeka, ne previše da sarma ne preuzme okus po dimu. lagano ukupno oko 2 sata, a pola sata prije nego što bude kuhana, sarmi gospođa Marija, kaže, dodaje lagani ajmprem od 2 kuhačice domaće masti i malo brašna, zatim doda crvene paprika, papra, a prema ukusu i ljutoga feferona. Nagrađenoj sarmi su ga dodali da bude lagano pikantna.

Nije naodmet

Gospođa Marija otkrila mi je da se za ocjenjivanje nisu usudili, ali doma u Hrastini, predgrađu Samobora, za svoju obitelj sarmu umjesto s rižom priprema s ječmenom kašom. Kako se ona nakuha, mesu doda samo 1 šaku, a ne 2 šake kao riže. Uz to, navečer je namoče u vodi da nabubri, pa odliju vodu.

U svojoj Udruzi Etno fletno koja broji četrdesetak članova također su posijali heljdu, pa bi uz sarmu poslužili i hajdine žgance, koje pripremaju od 1,5 litre vode, 1 žličice soli, 2 pregršta hadina i 1 šaku oštroga pšeničnog brašna, 1 žlice domaće masti, koji se dugo uz miješanje kuhaju, sve dok se masa ne počne odvajati od lonca.

Najvećom tajnom uspjeha svoje ekipe i svoje kuhinje gospođa Marija Lindić smatra svoj šparet na drva.

Prvonagrađeno jelo s kiselim zeljem koje nije sarma
Sekeli gulaš s veprovinom
(Gordana Ivačin, Ružica Boroša i Danijela Ivačin, Udruge žena Tučenik)

Lijepo izgleda, vrlo ukusno (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Lijepo izgleda, vrlo ukusno (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Sastojci

1 kg luka
3 kg veprovine (but i lopatica) te rebarca za dekoraciju
3 kg rezanoga kiselog zelja
2 češnja češnjaka
sol
domaća
vegeta
lovorov list
papar u zrnu
200 g domaće masti
crvena paprika
vegeta prema želji
pola domaćega sušenog ljutog feferona

Priprema

Na masti zapecite meso narezano na kockice oko 10 min. Zatim ga izvadite u posebnu posudu i pokrijte folijom, a tekućinu bacite zbog sukrvice. Na drugoj, čistoj masti stavite pržite luk da postakleni, a zatim mu dodajte poprženo meso i lagano podlijte. Kako je njihov veprić bio mladi, kuhao se lagano oko 1 sat. Zatim su dodali kiselo zelje, podlili ga vodom, ne previše, da ga pokrije. Dosolite, dodajte malo vegete, usitnjeni češnjak, papar u zrnu, lovorov list, domaće crvene paprika i, posve na kraju, pola domaćeg sušenog ljutog feferona, jer je veprić slatkast. Potrebno je kuhanje ukupno oko 2 -2,5 sata, ovisno o štednjaku.

Nije naodmet

Tajna uspjeha i ove je ekipe koja se uspješno natječe po različitih gastropripredbama, a, prema riječima Gordane Ivačin, njihova udruga okuplja članove iz različitih mjesta, osobito iz tri zaselka Općine Gradec Tučenika, Salajaca i Buzadovca – štednjak na drva i lagano, lagano kuhanje.

Objavljeno 29. studenoga 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/na-11-sarmijadi-iz-opg-a-kusinec-nova-zeljarska-jela-s-kiselim-zeljem-19611

http://oblizeki.com/krpice-s-kiselim-zeljem-iz-samobora-pobjednice-7-sarmijade-u-laktecu-8107

http://oblizeki.com/samijada-u-laktecu-504

http://oblizeki.com/salate-od-sirovoga-kiselog-zelja-%E2%80%93-ako-niste-kusali-tu-zimsku-salatu-kusajte-je-odmah-8130

http://oblizeki.com/krpice-sa-zeljem-%E2%80%93-jednostavnoscu-do-cistoga-sna-starinske-a-moderne-kuhinje-4939

http://oblizeki.com/bigos-poljska-svecanost-od-kiselog-zelja-i-za-bozicni-i-za-novogodisnji-i-za-svaki-svecani-stol-8143

http://oblizeki.com/nazovisarma-ili-%E2%80%9Cdestruirana%E2%80%9D-ubrzana-sarma-12567

http://oblizeki.com/sarma-i-arambasici-krajica-i-kralj-statistike-i-skijanja-900

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. […] 11. Sarmijada: uz sarmu pobijedio i sekeli gulaš s… […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.