Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Čitanka, Ocjenjivanja 16. rujan 2019.

100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti   

Sve češće čitamo o ulasku hrvatskih restorana i chefova na svjetske popise i u društvo najboljih, s najviše zvjezdica, od Michelina nadalje. Sve su češće i internetske preporuke, izbori gdje i kod koga jesti. Kriteriji i nagrade vrlo su različiti, nerijetko i zbunjujući. Osobito kada se u društvo najbolji plaća.

Naslovnica

Upravo zato, nije naodmet podsjetiti da je preteča svih takvih ocjenjivanja u nas pionirski projekt 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti koji najduže i u knjizi i na internetskoj stranici Gastronaut.hr predlaže da najbolje ipak odaberete sami. U recentnom 24. izdanju izdanju 2019./20. obuhvaćeno je, piše u uvodniku voditeljica projekta Karin Mimica, više od 2500 samostalnih i hotelskih restorana u Hrvatskoj.

Karin Mimica i Božica Brkan na jednome od Gastronautovih studijskih putovanja na otoku Cresu 2015. (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Glasanje se odvijalo putem najvećega portala promociju gastronomije u Hrvatskoj www.gastronaut.hr ne kojem je više od 5400 ugostiteljskih objekata prehrane, više od 1900 recepata, gastronomske vijesti i teme i na kome podatke o tome gje i što konzumirati traži više od 360.000 korisnika godišnje. Za restorane su glasali gosti i ugostitelji, a konačan popis utvrdio je Časni odbor projekta, pazeći da preporučeni restorani imaju glasove i gostiju i ugostitelja, da zadovoljavaju različite potrebe suvremenoga gost )kartično plaćanje, WiFi…), djeluju cijele godine i vrijedni su preporuke. Zidove takvih restorana krasi poseban znak Restaurant Croatica, a QR kod s naljepnice otvara on-line izdanje knjige.

Ugostitelji predstavljeni u knjizi okupljeni su u Klubu Gastronaut, koji je prošle godine sastajao u Pagu, u Rijeci,i Zagrebu te Gastronaut edukacije i manifestacije na Krku i u Lici. Gastronauti su proteklih godina bili suorganizatori i pokrovitelji dvadesetak gastronomskih i vinskih događaja. Projekt 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti surađuje i s Udrugom restoratera Hrvatske, s Udrugom šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija te s udrugama turističkih novinara.

Jedna od duplerica iz ovogodišnjeg izdanja 100 restorana

U gotovo četvrt stoljeća izdanja su uvrstila ukupno 476 restorana, a Vječna lista Restaurant Croatica navodi 166 restorana koji su godišnju titulu ponijeli pet i više puta, a u brojnim promjenama samo šest restorana iz 100 vodećih nije izostalo niti jedanput: Bevanda iz Opatije, Nautika iz Dubrovnika, Rivica iz Njivica, Stari Puntijar iz Zagreba, Villa Neretva iz Metkovića i Zlatna Ribica iz Brodarice!

Iz 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2019./20., gdje su restorani podijeljeni po regijama Istra i Kvarner, Dalmacija, zatim Gorski kotar, Lika, Karlovac i okolica, Moslavina i Banovina, zatim Zagreb i okolica, pa Zagorje, Međimurje i Podravina te Slavonija i Baranja, prenosimo nekoliko zanimljivih s različitih strana Hrvatske, koje možete prirediti i doma.

Kvarnerske kozice u umaku od cherry rajčica i istarske malvazije s prženom rukolom (Roko, Opatija)

Presnimljeno iz 100 restorana

Sastojci

700 g kvarnerskih kozica
1 dl maslinovog ulja
2 dl salse od rajčice
1 dl ribljeg temeljca
1 dl istarske malvazije
2 češnja češnjaka
prstohvat soli i papra po želji
domaće tagliatelle
50 g domaće rikole

Priprema

Na maslinovu ulju kratko popržite češnjak. Podlijte ga salsom od rajčice, ribljim temeljcem i istarskom malvazijom da nekoliko minuta prokuha. Dodajte očišćene kozice prethodno kratko popržene na maslinovu ulju. Kuhamo kozice u umaku 3 min, pa im dodajte prokuhane domaće taglianelle. Poslužite na tanjur i ukrasite poprženom rikolom.

Fuži s morskim ježevima (Galija, Cavtat)

Presnimljeno iz 100 restorana

Sastojci
400 g fuža
100 g kapara
40-50 morskih ježeva
4 dl bijeloga vina
1 manja rajčica
parmezan
sol, papar
1 češanj češnjaka

Priprema

Otvorite morske ježeve, operite ih i izvadite im ikru. Na maslinovu ulju kratko popržite kapare, kockice rajčice i sitno sjeckani češnjak. Zalijte bijelim vinom pa dodajte ikru ježa. Posolite i popaprite. Umak prelijte preko skuhanih fuža, izmiješajte, naribajte parmezan i odmah poslužite.

Smuđ u panadi (Barok, Čakovec)

Presnimljeno iz 100 restorana

Sastojci

filet smuđa
pirovo brašno
krumpir
ulje, sol
špinat
muškatni oraščić
koštice buče i suncokreta
sušene rajčice

vino pušipel

Priprema

Filet smuđa uvaljajte u smjesu pirova brašna i vode te ga popržite. Za raviole skuhajte krumpir, ogulite ga i naribajte. Dodajte ulje, sol, blanširani špinat, muškatni oraščić i brašno i sve skupa zamijesite. Tijesto istanjite i popunite suncokretovim i bučinim košticama. Oblikujte raviole. Za umak na ulju popržite sušene rajčice, zalijte ih vinom pušipel, pustite da tekućina pokuha i začinite.

Objavljeno 16. rujna 2019.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.